Δεν είναι η ιδέα σας, το λέει και η επιστήμη: τα 2α παιδιά είναι πιο ζωηρά από τα 1α!

Δεν είναι η ιδέα σας, το λέει και η επιστήμη: τα 2α παιδιά είναι πιο ζωηρά από τα 1α!

Όσοι έχουμε δύο παιδιά, συχνά αναρωτιόμαστε πώς γίνεται δύο αδέρφια να είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους! Καθώς περνάει ο καιρός, μάλιστα, διαπιστώνουμε ότι τα δευτερότοκα παιδιά είναι πιο ανεξάρτητα, πιο αυτόνομα και πιο... θηριάκια από τα πρωτότοκα.

Πρόκειται για ένα κοινό μυστικό που συζητούν οι γονείς μεταξύ τους χωρίς, όμως, να υπάρχουν αποδείξεις. Ωστόσο, μια νέα έρευνα αποδεικνύει ότι δεν είναι η ιδέα μας: τα δεύτερα παιδιά, αν και υπέροχα, είναι πιο ζωηρά από τα πρώτα επειδή: 

Είναι σπουδαίοι διαπραγματευτές

Όπως είπε και η ψυχολόγος Catherine Salmon, η οποία είναι επίσης και καθηγήτρια Πανεπιστημίου, τα δεύτερα παιδιά —ειδικά όταν στη συνέχεια γίνονται μεσαία παιδιά— διαπρέπουν στο να συμβιβάζονται και να διαπραγματεύονται. Έτσι, περνάει πάντα το δικό τους εύκολα και... αναίμακτα! 

Είναι πιο κοινωνικά

Η Salmon είπε μεταξύ άλλων πως τα δευτερότοκα παιδιά τείνουν να είναι πιο δημοφιλή, καθώς κοινωνικοποιούνται πιο εύκολα. Επειδή η προσοχή των γονιών τους «πέφτει» συνήθως στα μεγαλύτερα παιδιά (ή στα μικρότερα αν ακολουθήσει και τρίτο αδερφάκι), τα δευτερότοκα αναπτύσσουν σπουδαίες κοινωνικές δεξιότητες και κάνουν φίλους... εκτός οικογένειας. Είναι πιο διασκεδαστικά, πιο φασαριόζικα και πιο ζωηρά. 

Είναι πιο ανθεκτικά 

Οι γονείς συνήθως πέφτουν με τα μούτρα στο πρώτο τους παιδί λόγω απειρίας, αλλά το δεύτερο το αφήνουν στον... αυτόματο! Ο Michael Grouse, συγγραφέας του «Γιατί οι πρωτότοκοι κυβερνούν τον κόσμο και οι δευτερότοκοι θέλουν να τον αλλάξουν», είπε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα δεύτερα παιδιά να είναι πιο προσαρμοστικά και ανθεκτικά, καθώς «μαθαίνουν από νωρίς ότι η ζωή δεν έρχεται πάντα όπως θέλουν». Ως εκ τούτου, παίρνουν εύκολα ρίσκα που κάνουν τη ζωή των γονιών τους δύσκολη, χωρίς να φοβούνται το «τίμημα» που θα πληρώσουν. 

«Τρέχουν» να προλάβουν τα πρώτα

Όταν έχεις ένα μεγαλύτερο αδερφάκι που μιλάει, περπατάει και τραβάει τα βλέμματα όλων, κάνεις ό,τι μπορείς για να το φτάσεις και να τραβήξεις λίγη από την προσοχή των γύρω σου. Η ψυχολόγος Meri Wallace, ανέφερε στο Psychology Today ότι τα δευτερότοκα παιδιά μπορεί να απογοητεύονται που έρχονται πάντα... τελευταία, αλλά στην πραγματικότητα κάνουν τα πάντα γρηγορότερα!

Πηγή: mother.ly

v