Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί που θα παλέψει για έναν καλύτερο κόσμο

Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί που θα παλέψει για έναν καλύτερο κόσμο

Όλοι έχουμε ευχηθεί να ζούσαμε σε έναν κόσμο χωρίς φτώχεια και ανισότητες, με ειρήνη και δικαιοσύνη, ποιοτική παιδεία και υγεία, καλύτερες υποδομές και με σεβασμό προς το περιβάλλον. Η δική μας γενιά μοιάζει να «έχασε το τρένο» και, δυστυχώς, δεν μπορούμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας όλα όσα θα θέλαμε. Μπορούμε, όμως, να τα μεγαλώσουμε με το όραμα ενός καλύτερου κόσμου και να τους δώσουμε τα εφόδια για να τον φτιάξουν μόνα τους. Πώς;

Γινόμαστε ο μέντοράς τους

Τα παιδιά μαθαίνουν ηθικές αξίες όπως η γενναιοδωρία, ο σεβασμός, η δικαιοσύνη, η ισότητα και η αλληλεγγύη από τους ενήλικες που αγαπούν περισσότερο στον κόσμο, δηλαδή τους γονείς τους. Πριν απαιτήσεις από το παιδί σου να μαζέψει το σκουπιδάκι του από κάτω, να πει «ευχαριστώ» ή να προσφέρει τη θέση σε έναν ηλικιωμένο, φρόντισε να του το δείξεις με το παράδειγμά σου. 

Η συμμετοχή μας σε μια εθελοντική οργάνωση, η προθυμία μας να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους ή ο τρόπος που φερόμαστε στους φίλους και τους γείτονες, είναι ισχυρά παραδείγματα που μελλοντικά θα ακολουθήσουν και τα παιδιά μας. Ακόμα και φαινομενικά ασήμαντες κινήσεις όπως το να κάνουμε ανακύκλωση ή να ενδιαφερόμαστε για τα κοινά, αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους και βάζουν τα θεμέλια για δυνατούς ανθρώπους που θα παλέψουν για έναν πιο όμορφο κόσμο. 

Δίνουμε βάση στην εκπαίδευσή τους 

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την προσωπικότητα ενός παιδιού είναι το σχολικό του περιβάλλον. Οι δάσκαλοι, η γενική κουλτούρα του σχολείου και οι δράσεις στις οποίες επικεντρώνεται, μπορούν να ετοιμάσουν από νωρίς πολίτες ενός βιώσιμου κόσμου που δεν θα ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους και την προσωπική τους ευτυχία. Αντίθετα, θα ξέρουν πως η δική τους ευτυχία και ευημερία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με τους γύρω τους όσο και με τον τρόπο που λειτουργεί η κοινωνία. 

Το να βρούμε ένα σχολείο που - μεταξύ άλλων - να μεταδίδει γνώσεις, δεξιότητες και αξίες, είναι μια σημαντική αποστολή των γονέων και μάλιστα, στις μέρες μας, που εκτός από τα μαθήματα, τα παιδιά χρειάζεται να αποκτήσουν συνείδηση και υπευθυνότητα. Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα εφαρμόζουν από το Νηπιαγωγείο ένα αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διδάσκοντας στους μικρούς μαθητές την ενσυναίσθηση και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, για μια νέα γενιά με ανεκτικότητα και θετική στάση ζωής. 

Εκτός από τα μαθήματα που γίνονται στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν μεγαλώνοντας ένα διαβατήριο Παγκόσμιου Πολίτη με Ελληνική Ταυτότητα, το Σχολείο έχει πάρει την πιστοποίηση από το Global School Program*. Έτσι λοιπόν, κάθε δράση του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών του νηπιαγωγείου να συνδέεται με έναν από τους 17 στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή γονιών, παιδιών και εκπαιδευτικών σε δράσεις ευαισθητοποίησης.

 

Τους μαθαίνουμε να ενδιαφέρονται για τους άλλους

Καλό είναι να εστιάζουμε στα κατορθώματα και τα συναισθήματα του παιδιού μας προκειμένου να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή του, αλλά με μέτρο! Για να γίνουν καλοί άνθρωποι, πρέπει να τα μάθουμε από μικρά να νοιάζονται και για τις ανάγκες των άλλων εκτός από τις δικές τους. Το να μεγαλώσουμε έξυπνα και ικανά παιδιά που όμως είναι εγωκεντρικά, δεν είναι αρκετό. Το στοίχημα είναι να φέρουμε στον κόσμο μεθοδικούς ανθρώπους, με πείσμα και ισχυρή θέληση και πλήρη συνείδηση ότι ο κόσμος δεν γυρνάει γύρω τους. 

Το να μάθουν να μοιράζονται τα παιχνίδια ή το κολατσιό τους, να σκεφτούν την ομάδα τους πριν αποχωρήσουν από ένα ομαδικό άθλημα, να υποστηρίξουν έναν φίλο τους που έχει πέσει θύμα bullying ή να είναι ευγενικά ακόμα και με τους ανθρώπους που δεν συμπαθούν, είναι μαθήματα που θα πάρουν από εμάς. 

Τους μιλάμε με ειλικρίνεια 

Ανάλογα με την ηλικία και την ευαισθησία του παιδιού, του μιλάμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος από νωρίς. Θέματα όπως η κλιματική αλλαγή ή η κοινωνική και οικονομική ανισότητα, μπορούν να συζητηθούν με απλά και κατανοητά λόγια χωρίς να το τρομάξουν. Να θυμάστε ότι ο στόχος δεν είναι να το βαρύνουμε, αλλά να του εξηγήσουμε πως οι μικρές καθημερινές πράξεις μπορούν σταδιακά να συμβάλουν σε έναν καλύτερο κόσμο. 

Καλό είναι να συζητάμε με το παιδί ηθικά διλήμματα και να παρακολουθούμε πώς σκέφτεται, να διαβάζουμε μαζί εφημερίδα και να ακούμε τις λύσεις που έχει να προτείνει και να το ενθαρρύνουμε να σκεφτεί τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν παιδιά σε άλλες χώρες. 

Όταν το παιδί μας μάθει να είναι φιλικό κι ευγενικό με κάθε άνθρωπο που συναντάει, είτε είναι ο δάσκαλος είτε ο οδηγός του λεωφορείου, και να έχει διευρυμένα κοινωνικά ενδιαφέροντα, υπάρχει ελπίδα για έναν ομορφότερο και καλύτερο κόσμο για όλους. 

*Το Global Schools Program είναι μια πρωτοβουλία του Sustainable Development Solutions Network των Ηνωμένων Εθνών που υποστηρίζει το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Δράσης της UNESCO για την Εκπαίδευση στη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ESD) και για τη διαμόρφωση ενός πιο ανθεκτικού και βιώσιμου κόσμου.

v