Σαντορίνη: έκαναν ευθανασία σε γαϊδουράκι που ανεβοκατέβαινε σκαλιά με παραμορφωμένο πόδι

Σαντορίνη: έκαναν ευθανασία σε γαϊδουράκι που ανεβοκατέβαινε σκαλιά με παραμορφωμένο πόδι

Σε ευθανασία υποβλήθηκε τελικά ένα γαϊδουράκι, που πέρασε όλη τη ζωή του στη Σαντορίνη, ανεβοκατεβαίνοντας τα 588 σκαλιά στο παλιό λιμάνι της Σαντορίνης και κουβαλώντας οικοδομικά υλικά στα βράχια της Καλντέρας.

Το καταφύγιο ζώων Santorini Animal Welfare Association - SAWA αποχαιρέτισε τον Τζέιμι, όπως ήταν το όνομά του, με ένα συγκινητικό μήνυμα στο Facebook, όπου αποκάλυψε την θλιβερή ιστορία του και πώς έφτασε με παραμορφωμένο πόδι πριν ένα χρόνο στις εγκαταστάσεις. 

«Αυτή η όμορφη ψυχή που έπρεπε να αποχαιρετήσουμε είναι ο Τζέιμι, παραδόθηκε πριν από σχεδόν ένα χρόνο και παρόλο που δεν ήταν τόσο μεγάλος ήρθε με μια πολύ ιδιαίτερη παραμόρφωση στο πόδι του που δεν είχαμε ξαναδεί», αναφέρει στην ανάρτηση.

Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι, παρά την φροντίδα, την ξεκούραση και την ασφάλεια που παρείχαν στο ζώο, δεν υπήρξε αποτέλεσμα και με τον καιρό επιδεινώθηκε και το δεύτερο μπροστινό πόδι, οπότε κάθε βήμα γινόταν με μεγάλη προσπάθεια και αφόρητο πόνο. 

Σχολιάζοντας την εικόνα του Τζέιμι και άλλων γαϊδουριών με παρόμοια ή και χειρότερα προβλήματα, το καταφύγιο κάνει μεταξύ άλλων λόγο για «σπαρακτικό τίμημα μιας καταπονημένης ζωής», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την «απαράδεκτη λανθασμένη χρήση αυτών των ζώων που η στωική τους φύση τα κρατάει να δουλεύουν κυριολεκτικά μέχρι να τραβήξουν την τελευταία τους πνοή».

Ωστόσο η περίπτωση του Τζέιμι υπήρξε η πιο θλιβερή διάγνωση, αφού «δεν είναι μια συνηθισμένη ράτσα στην Ελλάδα και το σώμα του δεν είναι καθόλου σχεδιασμένο να αντέξει το διάβα των 588 σκαλοπατιών στο παλιό λιμάνι ούτε το βάρος των οικοδομικών υλικών που έσερνε στα βράχια της Καλντέρας».

Στην ανάρτηση περιλαμβάνεται επίσης μια φωτογραφία του Τζέιμι, λίγο πριν την ταφή του, ενώ κοντά βρίσκονται άλλα γαϊδουράκια. 

«Σε μια φωτογραφία που είναι ίσως η πιο δύσκολη να την κοιτάξεις βλέπεις τους φίλους του να τον ακολουθούν καθώς τον παίρναμε για ταφή. Τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια μας έχουν διδάξει ξανά και ξανά τις υπέρτατες αξίες της αληθινής φιλίας και της συμπόνιας -πέρα από το φύλο, την ηλικία ή το είδος θα δεθούν με άλλους που έχουν ανάγκη και θα μείνουν μαζί τους μέχρι το τέλος», γράφει το Santorini Animal Welfare Association - SAWA.

v