Τα καλύτερα παιδικά βιβλία όλων των εποχών!

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία όλων των εποχών!

Τα βιβλία έχουν πολλά να προσφέρουν στα παιδιά μας γι' αυτό και είναι σημαντικό να τα φέρουμε σε επαφή με αυτόν τον μαγικό κόσμο από μικρή ηλικία. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, επιλέξαμε 5 διαμάντια της παιδικής λογοτεχνίας, με τα οποία μεγάλωσαν πολλές γενιές και που δεν πρέπει να λείπουν από καμία βιβλιοθήκη.

Το δέντρο που έδινε

Για παιδιά άνω των 6 ετών

Το αριστουργηματικό και παραβολικό παραμύθι του Σελ Σιλβερστάιν «Το δέντρο που έδινε» είναι γεμάτο δυνατά μηνύματα για την αγάπη, την προσφορά και τη γενναιοδωρία.

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια μηλιά. . . κι αγαπούσε ένα αγοράκι».  Κάθε μέρα το αγόρι πήγαινε στη μηλιά κι έτρωγε τα μήλα της, έκανε κούνια απ' τα κλαδιά της, σκαρφάλωνε στον κορμό της. . . κι η μηλιά ήταν ευτυχισμένη. Μα όσο το αγόρι μεγάλωνε, τόσο περισσότερα ζητούσε απ' το δέντρο και το δέντρο έδινε, έδινε, έδινε αδιάκοπα...

Ο μικρός Πρίγκιπας

Για παιδιά άνω των 9 ετών

Ο Μικρός Πρίγκιπας του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, αν και θεωρείται παιδικό βιβλίο, απευθύνεται στην πραγματικότητα σε όλους καθώς μέσα από τους ήρωες του γίνονται μερικές βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση.

Το θέμα του βιβλίου έχει ως εξής: ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του, που έχει πάθει βλάβη, στην έρημο Σαχάρα. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί (τον Μικρό Πρίγκιπα) με τον οποίο γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο καθώς του διηγείται τις περιπέτειες του σε άλλους πλανήτες, αλλά και τη συναναστροφή του με άλλους ανθρώπους.

Ο γύρος του κόσμου σε 8ο μέρες

Για παιδιά άνω των 9 ετών

Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες είναι μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν, το οποίο εκδόθηκε το 1873 και μέχρι σήμερα συνεχίζει να ιντριγκάρει χιλιάδες αναγνώστες, -μικρούς και μεγάλους! Δράση, περιπέτεια και σπουδαία μαθήματα ζωής υπάρχουν σε κάθε σελίδα του βιβλίου.

Η υπόθεση του βιβλίου έχει ως εξής: Ο Φιλέας Φόγκ ήταν ένας πλούσιος εκκεντρικός τζέντλεμαν, ο οποίος είχε πολλές φαεινές ιδέες. Κάποια μέρα, στην Λέσχη Ριφόρμ, στο Λονδίνο, όπου και περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του, εξ αφορμής μια συζήτησης, στοιχημάτισε για 20.000 λίρες πως μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι, μαζί με τον υπηρέτη του, Πασπαρτού, τον οποίο είχε προσλάβει λίγες ώρες νωρίτερα. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού του, παρακολουθείται στενά, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, από τον επιθεωρητή Φιξ, ο οποίος υποπτεύεται τον Φογκ ως δράστη μιας ληστείας που σημειώθηκε σε τράπεζα του Λονδίνου.

Ο θησαυρός της Βαγίας

Για παιδιά άνω των 9 ετών

Ένα βιβλίο μυστηρίου και αγωνιάς που γράφτηκε με πολύ αγάπη από την αγαπημένη μας συγγραφέα Ζωρζ Σαρή. Είναι ένα ρεαλιστικό έργο μεγάλης δυναμικής με κοινωνικά και αισιόδοξα μηνύματα που δεν θα περάσουν απαρατήρητα από κανένα παιδί.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Αίγινα όπου μια παρέα παιδιών προσπαθεί να λύσει ένα αίνιγμα από το παρελθόν, με σκοπό να βρουν έναν κρυμμένο θησαυρό. Ένα θησαυρό που η ανακάλυψή του τους οδηγεί στις μέρες της Κατοχής...

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

Για παιδιά άνω των 12 ετών

Το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» ίσως είναι η πιο συγκινητική ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και ένας συγκλονιστικός ύμνος στο ιδεώδες της ελευθερίας.

Το 1942, η δεκατριάχρονη Άννα μαζί με την οικογένειά της κρύβονται στο πίσω μέρος ενός σπιτιού στο Άμστερνταμ. Για τα επόμενα δύο χρόνια, θα καταγράψει στο ημερολόγιό της την οδυνηρή εμπειρία του εγκλεισμού. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια και χιούμορ, στις καταγραφές της έχει αποτυπωθεί ο αγώνας ενός κοριτσιού να διαφυλάξει, ακόμα και μέσα στον χειρότερο κίνδυνο, την ελευθερία της σκέψης, τη φαντασία και τη χαρά της παιδικής αθωότητας.

v