Από τα παραμύθια στην παιδική λογοτεχνία: 5 βιβλία που λατρεύουν τα παιδιά

Από τα παραμύθια στην παιδική λογοτεχνία: 5 βιβλία που λατρεύουν τα παιδιά

Οι σύγχρονοι γονείς έχουν βάλει για τα καλά τα παιδικά βιβλία στη ζωή των μωρών τους! Άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο, βιβλιοφάγοι αλλά και μη φανατικοί αναγνώστες, φροντίζουν να αγοράζουν παραμύθια στα μικρά τους, να τους διαβάζουν ιστορίες για πριγκίπισσες, γουρουνάκια, αδερφάκια και ζωάκια μέσα από πρωτοποριακές εκδόσεις και αριστουργηματικές εικονογραφήσεις.

Ωστόσο, όταν το μωρό μας μεγαλώσει και έρθει η στιγμή να μυηθεί στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας, χρειάζεται ακόμα περισσότερο τη βοήθεια και την ενθάρρυνσή μας. Είναι η στιγμή που πρέπει να το πάρουμε από το χέρι, να το πάμε στο βιβλιοπωλείο και να του συστήσουμε το κατάλληλο βιβλίο!

Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Πρόκειται για το κλασικό βιβλίο του Ιουλίου Βερν, διασκευασμένο όμως εξαιρετικά από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, ο οποίος κατάφερε να το κάνει πολύ προσιτό στα μικρά παιδιά. Σε αυτό βέβαια, βοήθησε πολύ και η καταπληκτική εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, που κάνει την ιστορία ακόμη πιο απολαυστική. Είναι μια έκδοση πραγματικά υψηλής αισθητικής, που πρέπει να υπάρχει σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη.

Η Σαραμπέλα και το καπέλο της σκέψης

Συγγραφέας: Judy Schachner
Εκδόσεις: Διόπτρα

H Σαραμπέλα μπορεί να είναι μικρή, όμως, της αρέσει να ονειρεύεται. Μάλιστα, έχει ταλέντο στο να φτιάχνει καινούριες λέξεις σχεδόν καθημερινά. Δυστυχώς, όμως, αυτό την εμποδίζει να συγκεντρωθεί στα μαθήματα και τις εργασίες της. Καθημερινά νιώθει να «πνίγεται» τόσο από τους απαιτητικούς της δασκάλους, όσο και από τα ίδιες της τις σκέψεις. Μια πρωτότυπη εργασία, όμως, θα της δώσει την ευκαιρία που πάντα έψαχνε: να δείξει στους άλλους το ταλέντο της! Μετά από αυτήν την εργασία, η μικρή Σαραμπέλα αποφασίζει να κυνηγήσει το όνειρό της...

Ο θησαυρός της Βαγίας

Συγγραφέας: Ζωρς Σαρρή
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη

Μια γνήσια περιπέτεια, όπου οι κυνηγοί του θησαυρού εδώ δεν είναι μεγάλοι, αλλά τα παιδιά. Ένας θησαυρός στην Αίγινα; Και μάλιστα στη Βαγία; Ναι, στη Βαγία, εκεί που είχε «παντρευτεί» δώδεκα χρόνων τον Παναγιώτη, τότε στα 1936. Τώρα η Ζωή είναι πάλι στην Αίγινα, όχι παιδί ανέμελο, όχι κορίτσι στην Κατοχή, μα μεγάλη, απλά μεγάλη. Καλοκαίρι σ’ ένα ελληνικό νησί, καλοκαίρι με παιδιά. Καλοκαίρι μ’ ένα θησαυρό που περιμένει να τον βρουν. Ένα από τα σύγχρονα «κλασικά» βιβλία για παιδιά και νέους, όπου μαζί με την αναζήτηση του κρυμμένου θησαυρού έρχεται στην επιφάνεια το φως, η χαρά, η ανεμελιά, ο ήλιος της Ελλάδας. Και προσοχή - ένα ελληνικό βιβλίο περιπέτειας...

Η τελεία

Συγγραφέας: Peter Reynolds
Εκδόσεις: Αίσωπος

Μέσα από την πρωτότυπη ιστορία αυτού του βιβλίου καταλαβαίνουμε, κυρίως οι μεγάλοι, πόσο σημαντική είναι η ενθάρρυνση και η εμπιστοσύνη για τους μικρούς μαθητές.

Στην ιστορία μας, η μικρή Λία δε θέλει να συμμετέχει στο μάθημα της ζωγραφικής, γιατί όπως λέει, δεν μπορεί να ζωγραφίσει, ούτε μια γραμμή, ούτε μια τελεία. Η δασκάλα της όμως έχει άλλη γνώμη! Παρόλο που η γραφή είναι απλή και η εικονογράφηση λιτή, το αποτέλεσμα είναι ένα μικρό αριστούργημα.

Το βιβλίο που θα σε κάνει να αγαπήσεις τα βιβλία
(ακόμα κι αν δε σου αρέσει καθόλου να διαβάζεις)

Συγγραφέας: Φρανσουάζ Μπουσέ
Eκδόσεις: Πατάκης

Ένα ανατρεπτικό βιβλίο που εξηγεί με πολύ χιούμορ τους λόγους για να αγαπήσεις τα βιβλία. Μέσα σε 112 σελίδες θα πείσει όλα, σχεδόν, τα παιδιά πως τα βιβλία μπορούν να γίνουν οι καλύτεροί τους φίλοι. Τα λογοπαίγνια και τα ευφάνταστα σκίτσα ενθουσιάζουν τους μικρούς μας αναγνώστες ενώ τους εμπνέουν να δώσουν μια ευκαιρία στο διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων.

v