H συνταρακτική μαρτυρία ενός κοριτσιού που παραλίγο να χάσει τη ζωή του από μηνιγγίτιδα

H συνταρακτική μαρτυρία ενός κοριτσιού που παραλίγο να χάσει τη ζωή του από μηνιγγίτιδα

Παρόλο που έχει μπει η άνοιξη και οι περισσότερες ιώσεις έχουν κάνει τον κύκλο τους, εξακολουθεί να υπάρχει μια ύπουλη νόσος, η μηνιγγίτιδα Β, η οποία είναι άκρως επικίνδυνη και δεν πρέπει να μας περνά αδιάφορη.

H απειλή της μηνιγγίτιδας Β είναι υπαρκτή και προσβάλλει κυρίως βρέφη, νήπια και νεαρούς ενήλικες. Το 2022, ήδη η επικίνδυνη νόσος έκανε την επανεμφάνισή της με 5 κρούσματα σε διάφορες ηλικίες, ενώ μέσα στο 2023 έχουν ήδη διαγνωστεί 3 κρούσματα, 2 σε παιδιά κάτω του ενός έτους (7 και 11 μηνών) και ένα κοριτσάκι 4 ετών.

Η επικινδυνότητά της έγκειται στο ότι ξεκινά με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος και είναι πιθανό να μην τα αντιληφθούμε εγκαίρως, ενώ παράλληλα ενδέχεται να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Η μαρτυρία αυτής της κοπέλας που νόσησε από μηνιγγίτιδα όταν ήταν μόλις 5 ετών και πάλεψε με νύχια και με δόντια για τη ζωή της, είναι ακόμα μια απόδειξη πως πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Emma, ένα βράδυ, άρχισε να κάνει εμετούς. Ήταν υποτονική και φαινόταν σαν να την περιτριγύριζε κάποια ίωση. Όταν η μητέρα της ωστόσο, είδε ένα μικρό κοκκινωπό σημάδι στην κοιλιά της, κατάλαβε ότι πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό.

Στο νοσοκομείο, οι γιατροί επιβεβαίωσαν τους φόβους της: η κόρη της είχε νοσήσει από μηνιγγίτιδα. Το γεγονός ότι την πήγαν τόσο γρήγορα στο νοσοκομείο και της χορήγησαν αμέσως αντιβιωτικά είναι και ο λόγος που επέζησε. Ωστόσο 2 μήνες μετά, ο κίνδυνος να χάσει την ακοή της ή να έχει προκληθεί κάποια εγκεφαλική βλάβη, δεν είχε περάσει...

«Πέρασα πολλά σε τόσο μικρή ηλικία. Αν οι γονείς μου νόμιζαν ότι είχα απλά μια ίωση, θα είχα πεθάνει. Πέρασα πολλές μέρες στο νοσοκομείο, παλεύοντας για τη ζωή μου.

Όταν έφυγαν τα εξανθήματα και πήρα εξιτήριο, οι γιατροί ανησυχούσαν ότι θα έχανα την ακοή μου ή ότι θα είχα κάποια άλλη αναπηρία. Στάθηκα τυχερή και βγήκα αλώβητη από αυτή την περιπέτεια, χωρίς κανένα πρόβλημα. Ήταν, όμως, θέμα τύχης... Δεν ήμουν εμβολιασμένη.

Γι΄αυτό πάντα συμβουλεύω τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, έτσι ώστε να μην ζήσουν ποτέ τον εφιάλτη που έζησε η δική μου οικογένεια.»

Ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη έναντι της μηνιγγίτιδας Β

Η πανδημία Covid-19 είχε σημαντική επίπτωση (μείωση) στους παιδιατρικούς
εμβολιασμούς λόγω τόσο των περιοριστικών μέτρων όσο και των αλλαγών στις
προτεραιότητες των γονέων εκείνη τη περίοδο. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και η Μηνιγγίτιδα Β είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού ήδη από την βρεφική ηλικία.

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας, καθώς  είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας ενημερώσει για τον συγκεκριμένο εμβολιασμό και λάβετε τα μέτρα σας. Η Μηνιγγίτιδα Β είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνη και δεν κάνει διακρίσεις.

Το εμβόλιο είναι ένα ισχυρό όπλο που μας δίνει την δυνατότητα να προστατεύσουμε τα παιδιά μας για πάντα! Ας το εκμεταλλευτούμε!

v