«Η μέρα που πήγα να χάσω τον γιο μου από μηνιγγίτιδα ήταν η χειρότερη της ζωής μου»

«Η μέρα που πήγα να χάσω τον γιο μου από μηνιγγίτιδα ήταν η χειρότερη της ζωής μου»

Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και τα παιδιά έχουν ήδη ξεχυθεί σε πλατείες και παιδικές χαρές για παιχνίδι! Αυτή την εποχή του χρόνου οι ιώσεις βρίσκονται στο τέλος τους και οι μαμάδες είμαστε πιο χαλαρές σχετικά με τα μέτρα προστασίας των παιδιών έναντι των ιών και των βακτηρίων. Ωστόσο, υπάρχει μια νόσος που δεν έχει εποχικότητα και απειλεί την υγεία των παιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου: η μηνιγγίτιδα Β.

H απειλή της μηνιγγίτιδας, παρά τη μείωση των κρουσμάτων εν μέσω πανδημίας, είναι υπαρκτή και προσβάλλει κυρίως βρέφη, νήπια και νεαρούς ενήλικες. Μάλιστα, υπήρξε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β σε παιδί κάτω των 5 ετών το πρώτο τρίμηνο του 2022!

Η επικινδυνότητά της έγκειται στο ότι ξεκινά με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της κοινής γρίπης και είναι πιθανό να μην τα αντιληφθούμε εγκαίρως ενώ παράλληλα ενδέχεται να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. 

Η μαρτυρία αυτής της μαμάς που παραλίγο να χάσει το παιδί της από μηνιγγίτιδα, είναι ακόμα μια απόδειξη πως πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα. 

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μέρα που κόντεψα να χάσω το μωράκι μου από μηνιγγίτιδα. Ήταν η χειρότερη στιγμή της ζωής μου. Ο Harry ήταν μόλις 4 εβδομάδων, όταν εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε με μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία.

Εκείνο το πρωινό του Οκτώβρη, ο γιος μου έβγαζε έναν περίεργο ήχο που έμοιαζε με γρύλλισμα ενώ ανέπνεε. Φαινόταν σαν να έχει κοιλόπονο και μέχρι το απόγευμα το δέρμα του είχε πάρει μια γκρίζα απόχρωση, τα μάτια του είχαν γουρλώσει και ήταν υποτονικός. Λίγο αργότερα εμφάνισε στο στήθος του ένα εξάνθημα.

Δεν έχασα χρόνο και αμέσως κάλεσα ασθενοφόρο. Όταν φτάσαμε στο νοσοκομείο, έπεσαν πάνω από το μωρό μου συνολικά 13 γιατροί και νοσοκόμες.  Είχα πανικοβληθεί. Δεν είχα ιδέα τι συνέβαινε.

Μέχρι να έρθει ο άντρας μου στο νοσοκομείο, η κατάσταση του γιου μας είχε χειροτερέψει. Οι γιατροί μάς είπαν ότι οι επόμενες 12 ώρες θα ήταν κρίσιμες και να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο.

To αγοράκι μας μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ, όπου παρέμεινε για τις επόμενες 10 ημέρες. Οι γιατροί συνέχιζαν να μας λένε το ίδιο πράγμα: πως οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες. Είχαμε απελπιστεί! Δεν ξέραμε αν θα τα κατάφερνε. Ευτυχώς, μετά από λίγες μέρες άρχισε να ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή και η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε.

Κάποια στιγμή ωστόσο, ο Harry πρήστηκε απότομα. Είχε μεγάλες φουσκάλες στο σώμα του, αλλά οι γιατροί ανησυχούσαν κυρίως για τα πόδια του. Μας είπαν ότι υπήρχε η πιθανότητα να τα χάσει, καθώς η ζημιά ήταν πολύ σοβαρή. Το αριστερό πόδι ήταν χειρότερα απ’ το δεξί καθώς ήταν γεμάτο φλύκταινες στο πίσω μέρος της γάμπας του.

Μετά από περίπου τρεις εβδομάδες επιστρέψαμε σπίτι, όπου μια νοσοκόμα ερχόταν να δει τον Harry κάθε δεύτερη μέρα για να του αλλάξει επιδέσμους στα πόδια. Ήταν τόσο επώδυνο που ούρλιαζε από τους πόνους.

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε και το αγοράκι μας γίνεται καλύτερα μέρα με τη μέρα. Εκτός από μερικές ουλές, τίποτα άλλο δεν μαρτυρά τον εφιάλτη που έζησε. Πραγματικά είναι ένας μικρός μαχητής που κέρδισε το στοίχημα της ζωής.

Μια συμβουλή που θα ήθελα να δώσω σε όλους τους γονείς είναι να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας. Αν παρατηρήσετε ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί σας, μην ντραπείτε να πάτε στον γιατρό ή στο νοσοκομείο για να το ελέγξουν. Αν δεν είχα δώσει σημασία στα συμπτώματα του Harry εκείνη τη μέρα, θα τον είχα χάσει για πάντα».

Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη έναντι της μηνιγγίτιδας Β

Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη έναντι της μηνιγγίτιδας Β. Δεδομένου ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του, μέσω καθημερινών συνηθειών όπως το φιλί, τον βήχα και το φτάρνισμα, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη.

Ο μοναδικός τρόπος για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ο οποίος πραγματοποιείται από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Η Μηνιγγίτιδα Β είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος, η οποία εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Χάρη στο εμβόλιο έχουμε την δυνατότητα να προστατεύσουμε τα μικρά μας για πάντα! Ας το εκμεταλλευτούμε!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v