Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έγινε κέρινο ομοίωμα σε μουσείο στην Καβάλα

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έγινε κέρινο ομοίωμα σε μουσείο στην Καβάλα

σοβαρό ατύχημα τον Οκτώβριο του 2022, ο ο δημιουργός Θόδωρος Κοκκινίδης επανέρχεται στο προσκήνιο με ένα κέρινο ομοίωμα της εθνικής μας σταρ, Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Το νέο γλυπτό θα αντικαταστήσει στο μουσείο το παλιό ομοίωμα της Αλίκης Βουγιουκλάκη, που φιλοτεχνήθηκε το 2001. Ήταν μόλις το τρίτο γλυπτό που είχε δημιουργήσει και τότε ήταν εμπνευσμένο από την ταινία «Μοντέρνα Σταχτοπούτα».

Η Αλίκη στο «Πιο λαμπρό αστέρι»

Το νέο κέρινο ομοίωμα είναι εμπνευσμένο από την ταινία από «Το πιο λαμπρό αστέρι» και, όπως τονίζει ο δημιουργός του, «η Αλίκη χάραξε μια μοναδική πορεία στον χώρο του σινεμά και του θεάτρου στην Ελλάδα. Έλαμψε και αγαπήθηκε από το κοινό όσο καμία άλλη ηθοποιός. Προσωπικότητες όπως η Αλίκη δεν σταματούν να εμπνέουν. Από εκείνη την εποχή των έγχρωμων ταινιών της εμπνεύστηκα και φιλοτέχνησα το κέρινό της ομοίωμα.

«Στο μυαλό μου επικρατούσαν δύο εικόνες της Αλίκης: αυτή του λαϊκού κοριτσιού που υποδυόταν στις ταινίες της και τα κατάφερνε να φτάσει στην κορυφή κι αυτή της Αλίκης σταρ. Από τον πάγκο της ψαραγοράς στο πιο λαμπρό αστέρι και από την ταξιθεσία του θεάτρου, η πρώτη πρωταγωνίστρια. Έτσι παρουσιάζω το έργο μου. Με δύο διαφορετικά ρούχα που συνθέτουν αυτές τι εικόνες. Την Αλίκη της ψαραγοράς και την σταρ Αλίκη του θεάτρου», λέει ο δημιουργός του.

Ο Θόδωρος Κοκκινίδης, που έχει φτιάξει και το ομοίωμα των Τομ Χανκς και Τομ Κρουζ, επισημαίνει ότι ξεκίνησε να δημιουργεί το γλυπτό τον Μάρτιο του 2022, ολοκληρώνοντάς το στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2022, άφησε ωστόσο μικρές λεπτομέρειες σε εκκρεμότητα.

«Τον Οκτώβριο», σημειώνει, «άρχισα ήδη να φιλοτεχνώ το επόμενο έργο. Ήταν το ομοίωμα του Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Όμως το ατυχές συμβάν με το αυτοκινητικό ατύχημα με κράτησε και με κρατά ακόμη εκτός δημιουργίας. Μόλις η υγεία μου το επιτρέψει, με ανυπομονησία θα προχωρήσω και θα ολοκληρώσω το ομοίωμα του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, ώστε να πάρει τη θέση του δίπλα σε αυτό της Αλίκης», υπογραμμίζει ο Καβαλιώτης δημιουργός.

Ο Θόδωρος Κοκκινίδης ευχαριστεί θερμά τον οδοντοτεχνίτη Αντώνη Καραγιαννίδη και τη συνεργάτιδά του, Βίκυ Μαρινοπούλου, η οποία με υπομονή και δοτικότητα δημιούργησαν την οδοντοστοιχία του έργου, αλλά και τον κομμωτή Περικλή Τσαχαλίδη, που με αγάπη και δεξιοτεχνία επιμελήθηκε το χτένισμα του ομοιώματος.

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στην Καβάλα

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θόδωρου Κοκκινίδη αριθμεί συνολικά 34 κέρινα ομοιώματα, 22 Ελλήνων και 12 ξένων προσωπικοτήτων. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ελευθερούπολη του Δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας, στην τοπική κοινότητα Κηπιών. Για να φτάσει ο επισκέπτης διασχίζει έναν κατάφυτο δρόμο μοναδικής ομορφιάς στη σκιά του φημισμένου όρους Παγγαίου. Η διαδρομή αποζημιώνει τον επισκέπτη, καθώς τον προετοιμάζει να μπει σ' έναν κόσμο γεμάτο από αγαπημένα πρόσωπα, ορισμένα από τα οποία σημάδεψαν την ιστορία, τα γράμματα και τις τέχνες τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Πηγή: iefimerida.gr

v