Η 5 ετών κόρη μου δεν θέλει να κάνει παρέα με άλλα παιδιά. Πώς να τη βοηθήσω; 

Η 5 ετών κόρη μου δεν θέλει να κάνει παρέα με άλλα παιδιά. Πώς να τη βοηθήσω;
Ερώτηση:
Η μικρή μου 4.5 ετών με ενημέρωσε πριν λίγες μέρες ότι «δεν της αρέσει ο κόσμος», ούτε καν γνωστά της άτομα ή παιδάκια. Στις γιορτές παρακολουθεί τους άλλους από μακριά, καθισμένη δίπλα μου ή δίπλα στον πατέρα της. Επίσης, στα πάρκα δεν παίζει με άλλα παιδιά. Προτιμάει να παίζει μονής της. Ακόμα και στο νηπιαγωγείο, η δασκάλα της με ενημέρωσε ότι πολλές φορές δεν κάθεται στη «παρεούλα», αλλά παρακολουθεί από κοντά. Πώς να τη βοηθήσω να ανοιχτεί;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κάθε παιδί είναι μοναδικό. Έχει το δικό του ρυθμό και τα δικά του χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κίνηση, κάθε συμπεριφορά, για τον δικό του τρόπο σκέψης και αντίληψης έχει νόημα.

Η κόρη σας, σε αυτήν τη φάση, είναι πιο συνεσταλμένη. Αυτό οπωσδήποτε κάπως εξηγείται. Οι εξηγήσεις μπορεί να είναι πολλές. Είτε κάτι μπορεί να έγινε στο παρελθόν και τη στενοχώρησε, είτε της είναι δύσκολο ακόμη να ενταχθεί σε ένα πολυπληθέστερο πλαίσιο, είτε νιώθει μεγαλύτερη ανάγκη να είναι κοντά σας ή κοντά σε έναν ενήλικα. Πολλές ακόμη υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Το σημαντικό ωστόσο είναι να φροντίσετε την κόρη σας έτσι ώστε να νιώσει ασφαλής να ανοιχτεί και παρά έξω. Δώστε της χώρο, χρόνο, αγάπη. Μιλήστε μαζί της με διάθεση κατανόησης και όχι καθοδήγησης. Όταν νιώσει έτοιμη θα το κάνει το επόμενο βήμα

Εάν διακρίνετε και άλλα στοιχεία της ανάπτυξης της που σας δημιουργούν ερωτήματα, θα ήταν χρήσιμο να μιλήσετε με έναν ειδικό ώστε να δουλέψετε ουσιαστικά.

Να την χαίρεστε!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v