Πρωτοποριακή επέμβαση έσωσε έμβρυο: το εγχείρησαν στον εγκέφαλο μέσα από την κοιλιά της μαμάς του

Πρωτοποριακή επέμβαση έσωσε έμβρυο: το εγχείρησαν στον εγκέφαλο μέσα από την κοιλιά της μαμάς του

Γιατροί στις ΗΠΑ έσωσαν ένα αγέννητο μωρό από βέβαιο θάνατο, αφού το εγχείρησαν στον εγκέφαλο μέσα από την κοιλιά της μαμάς του για να αντιμετωπίσουν θανατηφόρα γενετική διαταραχή.

Μια δεκαμελής ομάδα του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης πραγματοποίησε τη δύσκολη επέμβαση, η οποία περιελάμβανε τομή στη μήτρα, στο κρανίο του μωρού και στη συνέχεια επέμβαση στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.

Το μωρό διαγνώστηκε με δυσπλασία της φλέβας του Γαληνού στις 30 εβδομάδες. Η πάθηση, η οποία επηρεάζει ένα στα 60.000 μωρά, εμφανίζεται όταν οι αρτηρίες του εγκεφάλου διοχετεύουν το αίμα απευθείας στις φλέβες, αντί για τα τριχοειδή αγγεία. Αυτό πλημμυρίζει την καρδιά με αίμα και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η γυναίκα έφερε στη ζωή ένα υγιές παιδί δύο ημέρες αργότερα, το οποίο γεννήθηκε χωρίς γενετικές ανωμαλίες. 

Αυτή η επέμβαση είναι η πρώτη σε μια κλινική δοκιμή που διεξάγεται για να εκτιμηθεί κατά πόσον η διαδικασία αποτελεί κατάλληλη θεραπεία για την πάθηση. Οι γιατροί έχουν λάβει την έγκριση του FDA για το έργο τους.

«Όπως πάντα, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και να παρακολουθηθεί ένας αριθμός αυτών των εμβρυϊκών περιπτώσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί ένα σαφές μοτίβο βελτίωσης τόσο των νευρολογικών όσο και των καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων», δήλωσε ένας γιατρός από την ομάδα που διεξήγαγε την επιτυχημένη εγχείρηση.

Πηγή: iefimerida.gr

v