Γιατί τα παιδιά είναι αγγελούδια με τους ξένους και… δαιμονίζονται μαζί μας;

Γιατί τα παιδιά είναι αγγελούδια με τους ξένους και… δαιμονίζονται μαζί μας;

Όλες έχουμε ζήσει τα παιδιά μας σε... έξαλλες καταστάσεις με ξεσπάσματα, φωνές και υστερίες επειδή δεν τους κάνουμε το χατίρι. Όλες, επίσης, έχουμε δει τα ίδια παιδιά να μεταμορφώνονται σε κανονικά αγγελούδια όταν μένουν με τους παππούδες, με φίλους ή με τις δασκάλες τους στον παιδικό σταθμό.

Μπροστά στου ξένους θυμούνται τα μαθήματα καλής συμπεριφοράς

Πολλοί, μάλιστα, μας κατηγορούν ότι μαζί μας είναι ανυπάκουα επειδή τα έχουμε κακομάθει αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Πρώτα απ' όλα, μπροστά στους «ξένους» εφαρμόζουν κατά γράμμα όλες τις αξίες και τα μαθήματα καλής συμπεριφορά που τους έχουμε μάθει μέχρι τώρα. Αντιλαμβάνονται τα όριά τους και επιδεικνύουν τον καλύτερο εαυτό τους, κάνοντάς μας περήφανους. 

Μαζί μας, όμως, νιώθουν άνετα να «σπάσουν» τους κανόνες. Ξέρουν ότι μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να ξεσπάσουν και να  είναι ο εαυτός τους, χωρίς την ανασφάλεια πως θα τα κρίνουμε. 

Μαζί μας νιώθουν ασφάλεια

Η μαμά είναι το πιο ασφαλές καταφύγιο για κάθε παιδί. Ακριβώς επειδή αισθάνονται άνετα, δεν έχουν λόγο να κρύβουν το πώς νιώθουν και δεν έχουν καμία ανάγκη να το «παίξουν» καλά παιδιά όταν είμαστε μπροστά. Αισθάνονται τόση οικειότητα μαζί μας που δεν φοβούνται να είναι πραγματικά ο εαυτός τους.

Όταν τα παιδιά κλαίνε, γκρινιάζουν ή συμπεριφέρονται άσχημα, ουσιαστικά πρόκειται για μια πλευρά του εαυτού τους που είναι ευάλωτη και εμπιστεύονται μόνο εμάς για να τη δείξουν. Αυτό είναι το προνόμιο και η ευλογία κάθε μαμάς!

Προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή μας

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα παιδιά μας «αφηνιάζουν» όταν βρισκόμαστε στο οπτικό τους πεδίο είναι γιατί προσπαθούν να τραβήξουν (και να μονοπωλήσουν!) το ενδιαφέρον μας. Αισθάνονται ότι υπάρχει κάποιος ανταγωνισμός για την προσοχή της μαμάς - με αδέλφια, άλλους ενήλικες ακόμα και με κατοικίδια ζώα! Λαχταράνε να είναι το επίκεντρο της ζωής μας, γεγονός που μαρτυρά πόσο πολύ μας αγαπάνε και μας έχουν ανάγκη.

Δοκιμάζουν τα όριά μας

Είναι χαρακτηριστικό των παιδιών να δοκιμάζουν μέχρι «πού τους παίρνει», με άλλα λόγια τα όρια που έχουμε θέσει. Γνωρίζουν ότι η σχέση που έχουμε είναι ασφαλής, οπότε αισθάνονται ότι είναι σε θέση να παραβιάσουν κανόνες, να είναι ανυπάκουα και να βγάζουν τον κακό τους εαυτό όποτε θέλουν. Μπορεί να είναι κουραστικό,  όμως, αυτή η συμπεριφορά είναι σημάδι ότι το παιδί αναπτύσσεται συναισθηματικά και χτίζει μια καλή σχέση μαζί μας.

Κουράζονται να είναι... τύπος και υπογραμμός

Το... savoir vivre και το να συμπεριφέρεται κανείς με εξαιρετικούς τρόπους όλη την ώρα είναι κουραστικό για όλους - πόσο μάλλον για ένα μικρό παιδί! Μπροστά σε ξένους ανθρώπους νιώθει την ανάγκη να έχει σωστή συμπεριφορά, όμως, αυτό καταπιέζει τις παρορμήσεις που έχει σε αυτή την ηλικία όπως το να τρέξει, να φάει όπως θέλει και γενικά, να εκφραστεί.

Έτσι, λοιπόν, όταν ένα παιδί είναι μόνο του με τη μαμά του δεν χρειάζεται άλλο να προσποιείται και χαλαρώνει. Στο κάτω-κάτω ξέρει ότι δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα του συγχωρέσουμε!

Πηγή: brightside.me

v