«Το να κοιμάσαι όταν κοιμάται και το μωρό σου είναι σχεδόν αδύνατο»

«Το να κοιμάσαι όταν κοιμάται και το μωρό σου είναι σχεδόν αδύνατο»

Το να μεγαλώνεις παιδιά είναι ίσως η δυσκολότερη δουλειά στον κόσμο. Όχι μόνο γιατί έχεις την ευθύνη ενός άλλου ανθρώπου αλλά και γιατί αναρωτιέσαι συνεχώς αν κάνεις το σωστό. Αυτό, σε συνδυασμό με τις συνεχείς συμβουλές και προσλαμβάνουσες από γνωστούς, με παιδιά ή χωρίς, κάνουν την ανασφάλειά μας να ανεβαίνει στα ύψη.

Κάποιες από αυτές, μάλιστα, όπως το να κοιμάσαι όταν κοιμάται και το νεογέννητο μωρό σου, είναι εντελώς ανεφάρμοστες, όπως διαβάσαμε και στο LIVING Full:

«Να κοιμάσαι όταν κοιμάται και το μωρό.

Θα το έκανα, αλλά μόλις αποκοιμήθηκε το μωρό, το μεγαλύτερο παιδί μου μου ζήτησε να παίξουμε. Δεν του δίνω όλη την προσοχή μου από τότε που γέννησα το δεύτερο, και ήταν ευκαιρία να περάσουμε χρόνο μαζί. Έπειτα μου ζήτησε να φάει. Ενώ έκοβα τις φράουλες, άκουσα το μωρό να κλαίει. Είχε ξυπνήσει. 

Να κοιμάσαι όταν κοιμάται και το μωρό.

Θα το έκανα, αλλά μετά είδα τα πιάτα στιβαγμένα στον νεροχύτη. Αφού τα έβαλα στο πλυντήριο, είδα τα ψίχουλα στον πάγκο της κουζίνας. Καθάρισα τα πάντα και ήμουν έτοιμη να ξαπλώσω όταν άκουσα το μωρό να κλαίει. Είχε ξυπνήσει. 

Να κοιμάσαι όταν κοιμάται και το μωρό.

Θα το έκανα, αλλά μετά μύρισα τον εαυτό μου. Μύριζα γάλατα και ιδρώτα. Μπήκα για ένα ζεστό μπάνιο που μου είχε λείψει κι έπειτα χάζεψα λίγο στο κινητό μου να χαλαρώσω. Εκεί που γλάρωνα, άκουσα το μωρό να κλαίει. Είχε ξυπνήσει. 

Να κοιμάσαι όταν κοιμάται και το μωρό.

Όταν κοιμάται το μωρό, είναι η μόνη στιγμή που μπορείς να κάνεις κάτι άλλο πέρα από το να το φροντίζεις, και οι μαμάδες είμαστε άνθρωποι. Χρειαζόμαστε χρόνο με τον εαυτό μας, να κάνουμε τις δουλειές μας, να μιλήσουμε με έναν φίλο ή μπορεί να έχουμε κι άλλα παιδιά.

Όσο ωραία κι αν ακούγεται αυτή η συμβουλή, όσο καλοπροαίρετα κι αν μας τη λένε, πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατη και τελικά μας αγχώνει περισσότερο». 

v