Το πρώτο «παιδί του σωλήνα» γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 45 χρόνια!

Το πρώτο «παιδί του σωλήνα» γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 45 χρόνια!

Στις 25 Ιουλίου 1978, στο Oldham and District General Hospital στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, γεννήθηκε το πρώτο «μωρό του σωλήνα», ένα υγιές κοριτσάκι που ονομάστηκε Louise Joy Brown.

Οι γονείς της προσπαθούσαν πολλά χρόνια να αποκτήσουν παιδί, αλλά δεν τα κατάφερναν. Τον Νοέμβριου του 1977 η Lesley Brown  υποβλήθηκε στην τότε πειραματική διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. 

Ο Βρετανός γυναικολόγος Patrick Steptoe και ο επιστήμονας Robert Edwards, είχαν ξεκινήσει την πρωτοποριακή συνεργασία τους μια δεκαετία νωρίτερα. Μόλις τα μέσα ενημέρωσης έμαθαν για την εγκυμοσύνη, οι Browns έγιναν διάσημοι. Η γέννηση της Louise έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο και έθεσε διάφορα νομικά και ηθικά ζητήματα.

Οι Browns απέκτησαν μια δεύτερη κόρη, τη Natalie, αρκετά χρόνια αργότερα, επίσης μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τον Δεκέμβριο του 2006, η Louise Brown, απέκτησε τον γιο της με φυσικό τρόπο. Σήμερα είναι 45 ετών και είναι μια ευτυχισμένη μητέρα.

Σύμφωνα με την Δρ Ελένη Κοντογιάννη, εμβρυολόγο, από την γέννηση του πρώτου «παιδιού του σωλήνα» μέχρι σήμερα, υπολογίζουμε ότι έχουν γεννηθεί πάνω από 12 εκατομμύρια μωρά. Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί, αλλά όχι ικανοποιητικοί αν σκεφτεί κάνεις το τεράστιο μέγεθος της υπογονιμότητας.

v