Ένας πραγματικός άντρας βοηθά τη γυναίκα του χωρίς να περιμένει να του το ζητήσει

Ένας πραγματικός άντρας βοηθά τη γυναίκα του χωρίς να περιμένει να του το ζητήσει

«Μπράβο που σε βοηθάει ο άντρας σου με τα παιδιά».

«Μπράβο που ο άντρας σου κάνει δουλειές στο σπίτι».

«Είσαι πολύ τυχερή. Εγώ αν δεν ζητήσω από τον άντρα μου να με βοηθήσει, δεν κουνάει ούτε το μικρό του δαχτυλάκι».

Άραγε πόσες φορές το έχουμε ακούσει; Κάποιες, μάλιστα, έχουν πάψει να δίνουν την πρέπουσα σημασία σε τέτοια λόγια. Λόγια που κρύβουν μια ολόκληρη νοοτροπία που θέλει τον άντρα να έχει μόνο τον ρόλο του βιοπαλαιστή και τη γυναίκα να ισορροπεί μεταξύ αυτών της συντρόφου, της μητέρας, της εργαζόμενης, του φροντιστή.

Κανείς δεν λέει ποτέ σε έναν άνδρα πόσο τυχερός είναι που παντρεύτηκε μια γυναίκα που είναι καλή σύζυγος και μητέρα. Θεωρείται ότι ο γάμος και η μητρότητα έρχονται φυσικά στις γυναίκες και ότι οι άνδρες μπορούν να επιλέξουν να συμμετέχουν ή να μην συμμετέχουν, σαν να πρόκειται για κάποια εξωσχολική δραστηριότητα!

Για κάποιο λόγο θεωρείται καθαρή τύχη να είσαι με κάποιον, ο οποίος αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν...

Ένα τέτοιο σκεπτικό, όμως, είναι καταστροφικό τόσο για τη σχέση μας, όσο και για τα παιδιά μας που παραδειγματίζονται από εμάς. Καμία γυναίκα δεν θα έπρεπε να νιώθει την ανάγκη να ζητήσει βοήθεια για τα αυτονόητα από τον άνθρωπό της και όπως λέει και μια φίλη «Ένας πραγματικός άντρας βοηθά τη γυναίκα του χωρίς να περιμένει να του το ζητήσει».

Οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις πρέπει να μοιράζονται. Το κάθε ζευγάρι οφείλει να βρίσκει τις δικές του ισορροπίες, ανάλογα με τους χρόνους, τις ικανότητες και την διάθεση που έχει ο καθένας, έτσι ώστε κανένας από τους δύο να μην φτάσει στα όρια της εξάντλησης, της απογοήτευσης και της πικρίας.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι καλός λόγω τύχης. Είναι καλός σύζυγος ή πατέρας επειδή το θέλει και επειδή η σύντροφός του το απαιτεί από αυτόν - έτσι πρέπει να είναι. Η ανατροφή των παιδιών δεν είναι δουλειά των γυναικών. Ούτε οι δουλειές στο σπίτι.

Μια υγιής και ισορροπημένη σχέση θέλει μοίρασμα ευθυνών, πρωτοβουλίες και το ζευγάρι να ακολουθεί μια κοινή πορεία. Διαφορετικά, είτε θα «εκραγείτε» αργά ή γρήγορα, είτε σταδιακά η σχέση σας θα φθαρεί. Το ότι ένα μόνο άτομο αναλαμβάνει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις όλης της οικογένειας είναι ένας σοβαρός λόγος για να δοκιμαστεί η σχέση με τον σύντροφό σας. Δυο άνθρωποι που δεν «λειτουργούν» μαζί, κάποια στιγμή απομακρύνονται -είναι αναπόφευκτο.

v