Γιατί δεν πρέπει να λέμε στα στεναχωρημένα παιδιά ότι όλα θα πάνε καλά

Γιατί δεν πρέπει να λέμε στα στεναχωρημένα παιδιά ότι όλα θα πάνε καλά

Τα σημερινά παιδιά ανησυχούν περισσότερο από όλα τα παιδιά στην πρόσφατη ιστορία. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες που βρίσκουμε σε κλασικά και διαχρονικά βιβλία για την ψυχική υγεία, το μέσο παιδί, σήμερα, είναι πιο ανήσυχο από ότι ήταν οι ενήλικες που νοσηλεύονταν με άγχος τη δεκαετία του 1950.

Όλο αυτό το άγχος και το στρες των σημερινών παιδιών, τείνουν να εντείνονται σε περιόδους μετάβασης, όπως η έναρξη του σχολείου. Τι μπορούν να κάνουν, όμως, οι γονείς για να τα βοηθήσουν; 

«Όλα θα πάνε καλά»: η λάθος απάντηση! 

Σύμφωνα με τη Jill Emanuele, ανώτερη κλινική ψυχολόγο και διευθύντρια εκπαίδευσης στο Child Mind Institute, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να «ακούσουν» τις ανησυχίες ενός παιδιού. «Όταν οι άνθρωποι μας λένε ότι είναι στεναχωρημένοι, σπεύδουμε ν τους καθησυχάσουμε πως όλα θα πάνε καλά», λέει η ειδικός. 

Όταν, όμως, ακολουθούν αυτή την τακτική οι γονείς, «δεν δίνετε στο παιδί την ευκαιρία να βιώσει αυτό το οποίο το αγχώνει και το στενοχωρεί», λέει χαρακτηριστικά η Jill Emanuele. 

Τα παρηγορητικά λόγια μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση αλλά, αν το άγχος δεν αντιμετωπιστεί σε βάθος, θα επιστρέψει ακόμα πιο έντονο. Αντίθετα, όταν οι γονείς κάνουν ερωτήσεις για τις ανησυχίες των παιδιών τους και τα ενθαρρύνουν να βρουν μια λύση, τα βοηθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Το κλειδί είναι να ανακαλύψουμε την πηγή του άγχους τους και να τα βοηθήσουμε να βρουν στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους.

Τα σημερινά παιδιά αντιμετωπίζουν ένα νέο είδος στρες

Τα παιδιά της μέσης εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν έναν εντελώς νέο κόσμο κοινωνικού στρες, τόσο στην πραγματική ζωή όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας τρόπος για να διαχειριστούν οι γονείς το άγχος των παιδιών τους, λέει η Marilyn Wilcher, ανώτερη διευθύντρια και ιδρύτρια του Benson-Henry Institute for Mind Body Medicine, είναι να ελέγχουν τις συσκευές τους. Συγκεκριμένα, τους συμβουλεύει να περιορίσουν  τον χρόνο που τα παιδιά είναι στον υπολογιστή ή το κινητό του τηλέφωνο. 

Σύμφωνα με την Marilyn Wilcher, τα παιδιά που τελειώνουν το δημοτικό είναι στην κατάλληλη ηλικία να μάθουν τι σημαίνει «άγχος» με επιστημονικούς όρους.  

«Παρόλο που το άγχος συμβαίνει αυτόματα, μπορούμε να διδάξουμε το σώμα μας να το διώχνει και να χαλαρώνουμε», προσθέτει. Η λύση δεν είναι ίδια για όλους, αλλά γονείς και παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν τους τρόπους που βοηθούν στο άγχος. Για άλλους είναι η γιόγκα, για άλλους το περπάτημα, για άλλους το τραγούδι ή η ζωγραφική. 

Τα παιδιά γυμνασίου υφίστανται σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλο

Τα παιδιά του γυμνασίου, λέει η Jill Emanuele, υφίστανται σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλο, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένα προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι γονείς, όμως, έχουν τα εφόδια να τα βοηθούν. Πώς; Ενθαρρύνοντάς τα να αναγνωρίζουν τις αιτίες τους άγχους τους (αντί να τις κουκουλώνουν) κι έπειτα να τις αντιμετωπίζουν. Αρκεί να υπάρχει διάθεση και επιθυμία και συνεργασία κι από τις δυο πλευρές!

Ένας τρόπος για να καθησυχάσουμε τα παιδιά μας, είναι να τους τονίσουμε πως δεν μας ενδιαφέρουν οι κακοί βαθμοί ή πως μια πιθανή αποτυχία στις Πανελλήνιες δεν θα καταστρέψει ολόκληρη τη ζωή τους. Πείτε στα εφηβάκια σας ότι η ευτυχία τους κρίνεται από πολλούς παράγοντες και πως υπάρχουν θα πάντα λύσεις και εναλλακτικές στη ζωή τους. 

Τέλος, σύμφωνα μ ετην, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ήρεμοι κι εμείς! Αν το παιδί καταλάβει πως ανησυχούμε και αγχωνόμαστε για εκείνο, το άγχος του θα πολλαπλασιαστεί. Από την άλλη πλευρά, αν τα παιδιά βλέπουν πως διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά το δικό μας στρες, θα αρχίσουν και τα ίδια να διαμορφώνουν ανάλογη τη συμπεριφορά.

Συνεπώς, το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να διαχειριστούν το άγχος, είναι να βρουν τρόπους να αγχώνονται λιγότερο οι ίδιοι.

Πηγή: time.com

v