Στην Αμερική δοκιμάζουν το σύστημα «σχολείο 4 μέρες τη βδομάδα» κι έχει πλεονεκτήματα!

Στην Αμερική δοκιμάζουν το σύστημα «σχολείο 4 μέρες τη βδομάδα» κι έχει πλεονεκτήματα!

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες τάσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, η οποία έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται σε αρκετές πολιτείες στην Αμερική, είναι η ιδέα μιας σχολικής εβδομάδας 4 ημερών.

Κάποια οφέλη αυτής της τάσης είναι προφανή: οι εκπαιδευτικοί θα διδάσκουν λιγότερες ώρες και άρα θα είναι πιο ξεκούραστοι και με περισσότερη όρεξη, ενώ οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ασχολούνται περισσότερο με τα χόμπι και τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, να μελετούν τα μαθήματά τους και να παίζουν. 

Βγαίνει η διδακτέα ύλη σε μια σχολική εβδομάδα 4 ημερών;

Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που κάνουν περισσότεροι και η απάντηση είναι απλή: οι εκπαιδευτικές ώρες πρέπει να είναι συγκεκριμένες και για να καλυφθούν, οι περιφέρειες που εφαρμόζουν αυτί το σύστημα, προσθέτουν επιπλέον χρόνο διδασκαλίας στις άλλες τέσσερις ημέρες της εβδομάδας.

Πού εφαρμόζεται το σύστημα «σχολείο 4 μέρες τη βδομάδα» 

Οι τετραήμερες σχολικές εβδομάδες έχουν εφαρμοστεί σε περισσότερες από 500 περιφέρειες και πάνω από 20 πολιτείες. Ωστόσο, οι περιοχές που εφαρμόζουν προς το παρόν αυτό το σύστημα, είναι κυρίως αγροτικές περιοχές με μικρό αριθμό κατοίκων. 

Τα οφέλη αυτού του συστήματος

  • Χωρίς σχολείο την Παρασκευή (ή τη Δευτέρα), οι μαθητές μπορούν να προγραμματίσουν ραντεβού με γιατρό (ή άλλες υποχρεώσεις) εκείνες τις ημέρες και, επομένως, να μην χάνουν καμία σημαντική ώρα στην τάξη.
  • Θα μειωθεί το κόστος της περιφέρειας
  • Μειωμένο άγχος των γονέων
  • Βελτίωση της ψυχικής υγείας των μαθητών
  • Βελτιωμένο σχολικό κλίμα
  • Βελτιωμένη προσέλευση μαθητών
  • Βελτιωμένη παρουσία εκπαιδευτικών
  • Βελτιωμένη συμπεριφορική και συναισθηματική ευεξία

Παρά τα πολλά οφέλη, όμως, οι ειδικοί βλέπουν και 2 σοβαρά μειονεκτήματα.

Πρώτον, με 4 ημέρες σχολείο αντί για 5, πρέπει να επεκταθούν οι σχολικές ώρες, πράγμα που μπορεί να είναι δύσκολο για τους μικρότερους μαθητές. Δεύτερον, θα είναι μεγάλο άγχος για τους γονείς πού θα αφήνουν τα παιδιά τους την 5η μέρα χωρίς σχολείο.  Όπως και να' χει, η Αμερική έχει επενδύσει σε αυτό το πείραμα και σύντομα θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για το τι (και πώς) μέλλει γενέσθαι.

Πηγή: educationworld.com

v