Ιατρικό θαύμα: έσωσαν 6χρονη «αποσυνδέοντας» τον μισό εγκέφαλό της

Ιατρικό θαύμα: έσωσαν 6χρονη «αποσυνδέοντας» τον μισό εγκέφαλό της

Μια άκρως τολμηρή απόφαση πήραν γιατροί από τη Νότια Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών για να φρενάρουν την καταστροφική εγκεφαλική ασθένεια από την οποία πάσχει μια 6χρονη.

Το κορίτσι πάλευε με μια σπάνια ασθένεια του εγκεφάλου και οι χειρουργοί που την ανέλαβαν αποφάσισαν να «αποσυνδέσουν» τη μία πλευρά του εγκεφάλου της για να τη θεραπεύσουν. Η ιατρική ομάδα μετά τη θεραπεία έχει ως στόχο το παιδί να είναι το «ίδιο άτομο και να ζει μια φυσιολογική ζωή».

Η Brianna Bodley αντιμετώπιζε καθημερινές επιληπτικές κρίσεις από την εγκεφαλίτιδα Rasmussen - μια χρόνια φλεγμονή του εγκεφάλου που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη και επιδείνωση των κινητικών δεξιοτήτων, αλλά μια 10ωρη χειρουργική επέμβαση μπορεί να ήταν η σωτήρια λύση για να νικήσει την RE.

Αντί να αφαιρέσουν μέρος του εγκεφάλου της, όπως συνήθιζαν να κάνουν οι γιατροί, ο παιδονευροχειρουργός Dr. Aaron Robison, του Loma Linda University Health, δήλωσε ότι η διακοπή της λειτουργίας του μισού εγκεφάλου της ήταν η πιο αποτελεσματική μέθοδος. «Μόνο η αποσύνδεσή του είναι αρκετή για να σταματήσει εντελώς η ασθένεια και ουσιαστικά, ενδεχομένως να τη θεραπεύσει», δήλωσε ο γιατρός της στο KABC.

Η διάγνωση

Η Brianna διαγνώστηκε με την εξουθενωτική ασθένεια πέρυσι, με αποτέλεσμα το κορίτσι που συνήθιζε να τραγουδά, να χορεύει και να διαβάζει να υποφέρει καθημερινά. 
«Το πόδι της λύγιζε συνέχεια και δυσκολευόταν να περπατήσει», δήλωσε η μητέρα του κοριτσιού Crystal Bodley.

Όταν άρχισε να παίρνει φάρμακα κατά των σπασμών και στεροειδή, πήρε γρήγορα βάρος και συνέχισε να αντιμετωπίζει την εξελισσόμενη νόσο. Με την αποσύνδεση του μισού της εγκεφάλου οι γιατροί περιμένουν την πλήρη ανάρρωση της 6χρονης. 

«Μου μιλούσε μερικές φορές και μου έλεγε ότι φοβόταν, αλλά της έλεγα: "Ξέρω ότι είναι τρομακτικό, αλλά θα γίνεις καλά"», δήλωσε η αδελφή της Torie Bodley.

Οι γιατροί αποφάσισαν να απενεργοποιήσουν το μη λειτουργικό τμήμα του εγκεφάλου της. Η αριστερή πλευρά εξακολουθεί να λειτουργεί. Οι γιατροί είπαν ότι το κορίτσι μπορεί να χάσει λίγη από την όρασή της και κάποιες λεπτές κινητικές δεξιότητες στο αριστερό της χέρι, αλλά η φυσικοθεραπεία θα τη βοηθήσει να γίνει ξανά όπως πριν.

Η οικογένεια Bodley μέσα από το Instagram ενημερώνει σχετικά με την εξέλιξη της υγείας του κοριτσιού μετά την εγχείρηση που έγινε κοντά στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πριν από μερικές ημέρες, η μητέρα της ανέφερε ότι περπατούσε με βοήθεια και την Κυριακή το παιδί ήταν ξύπνιο όλη την ημέρα για πρώτη φορά μετά την επέμβαση.

«Είμαι χαρούμενη που το μωρό μου επέστρεψε και ξύπνησε. Ακόμα το δουλεύει με την ισορροπία και μαθαίνει να περπατάει. Το να βρίσκει τα πράγματα στα αριστερά είναι δύσκολο γι' αυτήν. Δεν καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα εκεί, εκτός αν της το πούμε. Ο πόνος της είναι υπό έλεγχο και έχει σχεδόν εξαφανιστεί», ανέφερε η μαμά της. 

H 6χρονη μπήκε στο χειρουργείο στα τέλη Σεπτέμβρη

Η ανάρτηση περιελάμβανε μια φωτογραφία με τα ράμματα στο κεφάλι του κοριτσιού, αλλά και εικόνες της να παίζει παιχνίδια και να προσπαθεί να περπατήσει με βοήθεια.

«Θέλω απλώς να δω τη μικρή Brianna να τρέχει γύρω γύρω και να διασκεδάζει όπως πάντα», δήλωσε η γιαγιά της Chris Breheim.

Πηγή: protothema.gr

v