10 κανόνες που πρέπει να τηρείτε όταν επισκέπτεστε μωρά

10 κανόνες που πρέπει να τηρείτε όταν επισκέπτεστε μωρά

Όταν βλέπεις ένα μωράκι θες να το αγκαλιάσεις, να το φιλήσεις και να το μυρίσεις. Κι όταν είσαι η μαμά του, έχεις το δικαίωμα να το κάνεις (πάντα με προσοχή βέβαια).  Όταν, όμως, είστε απλά ένας επισκέπτης, είτε φίλος είτε συγγενής, πρέπει να ακολουθείτε τους παρακάτω  10 χρυσούς κανόνες πρώτα για την ασφάλεια του παιδιού, κι έπειτα για την ψυχική υγεία των γονιών:  

Αν κοιμάται, ΜΗΝ το ξυπνήσετε!

Μπορεί να ανυπομονείτε να δείτε το νέο μέλος της παρέας ή της οικογένειας, αλλά όταν το επισκέπτεστε αυτό κοιμάται. Μην σας παρασύρει ο ενθουσιασμός σας και το ξυπνήσετε! Θα του χαλάσετε το πρόγραμμα κι έπειτα θα ταλαιπωρηθεί τόσο το ίδιο όσο και οι γονείς του. Κάντε υπομονή μέχρι να ξυπνήσει!

Μην τα φιλάτε (ακόμα κι αν νιώθετε υγιείς)

Όσο και να σας βάζουν σε πειρασμό, έτσι στρουμπουλά και χαριτωμένα που είναι, μην τα φιλάτε παντού και όλη την ώρα όπως συνηθίζουν να κάνουν οι επισκέπτες. Για την ακρίβεια, μην πλησιάζετε το πρόσωπό σας κοντά στο δικό του.

Μην ξεχνάτε να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας!

Πριν πάρετε αγκαλιά ένα μωρό, καλό είναι να φοράτε καθαρά ρούχα και να έχετε απολυμάνει καλά τα χέρια σας. Έτσι, δεν μεταφέρετε τα μικρόβια από τον δρόμο ή το γραφείο και το προστατεύετε.

Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των γονιών

Πολλές φορές, οι γονείς κάνουν συγκεκριμένες επιλογές για το πρόγραμμα του μωρού, βάση παραγόντων που εμείς μπορεί να μην γνωρίζουμε. Πριν, λοιπόν, αποφασίσετε να του φορέσουμε καινούρια ρούχα ή να το βγάλετε βόλτα, ρωτήστε πρώτα τους γονείς του!

Προσοχή στα παιχνίδια που του δίνετε

Πολλές φορές, για να ευχαριστήσουμε ένα μωρό, του δίνουμε παιχνίδια. Ωστόσο, μπορεί να πρόκειται για αντικείμενα που μπορεί να το τραυματίσουν ή να μην είναι απόλυτα καθαρά με αποτέλεσμα να βλάψουν τον μικρό μας φίλο.

Μην το ταΐζετε χωρίς να ρωτήσετε

Ένα μπισκότο ή ένα κομμάτι ψωμί αποτελούν δέλεαρ για ένα μωρό! Για να μας συμπαθήσουν, συχνά, κουβαλάμε διάφορα τέτοια πραγματάκια μαζί μας όταν επισκεπτόμαστε ένα μωράκι. Κανονικά, όμως, δεν πρέπει να του δώσουμε να φάει τίποτα εάν δεν το εγκρίνουν πρώτα οι γονείς! Μπορεί να πρόκειται για μία τροφή που το ενοχλεί ή να χορτάσει και να μην φάει μετά το προγραμματισμένο του γεύμα.

Μην ενοχλείτε την μαμά όταν θηλάζει

Μην μπείτε στο δωμάτιο που θηλάζει η μαμά εάν πρώτα δεν συνεννοηθείτε μαζί της για το αν θέλει συντροφιά ή αν θα την αποσπάσετε από αυτήν την τόσο απαιτητική διαδικασία. Σεβαστείτε τους όρους της και στηρίξτε την με τον τρόπο που χρειάζεται.

Προγραμματίστε από πριν την επίσκεψή σας και μην μείνετε πολύ

Όταν ένα σπίτι έχει μωρό, καλό είναι να προγραμματίζετε τις επισκέψεις σας! Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις εάν το μωρό είναι αδιάθετο ή εκνευρισμένο, εάν κοιμάται ή αν οι γονείς χρειάζονται ξεκούραση. Πάρτε, λοιπόν, ένα τηλέφωνο και ρωτήστε ευγενικά πότε δέχονται επισκέψεις και φροντίστε να μην κάτσετε πάνω από μία ώρα, εκτός κι αν σας το ζητήσουν οι γονείς. 

Μην το πλησιάσετε εάν έχετε καπνίσει πριν

Η μυρωδιά του τσιγάρου, ακόμα κι αν έχετε καπνίσει λίγο πριν στο μπαλκόνι, ενοχλεί το μωρό και βλάπτει τα εύθραυστα πνευμόνια του. Εάν, λοιπόν, σκοπεύετε να βρεθείτε μαζί του, φροντίστε να μην έχετε καπνίσει πριν και βεβαιωθείτε πως φοράτε καθαρά ρούχα.

Μην τα επισκέπτεστε καθόλου εάν είστε άρρωστοι!

Κάποιες φορές, ένα ελαφρύ συνάχι ή λίγος πονοκέφαλος μοιάζουν ανούσια στον κόσμο των μεγάλων. Ωστόσο, για ένα μωρό μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο! Πριν το επισκεφθείτε, λοιπόν, βεβαιωθείτε πως είστε απολύτως καλά για να μην γίνετε φορείς ανεπιθύμητων μικροβίων.

v