Μητσοτάκης για ομόφυλα ζευγάρια: ναι στον πολιτικό γάμο, όχι στην παρένθετη μητρότητα

Μητσοτάκης για ομόφυλα ζευγάρια: ναι στον πολιτικό γάμο, όχι στην παρένθετη μητρότητα

Τη συζήτηση για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, λέγοντας ότι θέλει το θέμα «να ωριμάσει στην κοινωνία πριν φέρω την εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο».

Αφού τόνισε ότι ο ίδιος έχει μελετήσει εκτενώς το ζήτημα, είπε ότι «αυτό το οποίο θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στον γάμο. Δηλαδή, την απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μιας σχέσης γάμου. Που ουσιαστικά τι είναι ο γάμος; Είναι το επιστέγασμα της αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων. Είναι ταυτόχρονα, όμως, και ένα νομικό συμβόλαιο με δικαιώματα και υποχρεώσεις». 

«Ο διάλογος εκτιμώ ότι δεν θα κρατήσει πολύ, δεν βάζω εκλογικό ορόσημο. Κάνουμε το σωστό στο χρονοδιάγραμμα που πρέπει, όχι για να το παραπέμψω στις καλένδες», σχολίασε και πρόσθεσε ότι δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Υπογράμμισε ότι ήδη «20 χώρες στην Ευρώπη έχουν νομοθετήσει την ισότητα στον γάμο», άρα «εμείς δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα» και ξεκαθάρισε ότι «μιλάμε για πολιτικό γάμο, όχι θρησκευτικό».

Οσον αφορά στην τεκνοθεσία, είπε ότι «τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν ήδη παιδιά, αλλά δεν έχουν ίσα δικαιώματα. Αν πεθάνει η μητέρα για παράδειγμα, η σύντροφός της δεν έχει κανένα νομικό δικαίωμα στο παιδί».

Κι έδωσε ένα παράδειγμα: «Μία μητέρα η οποία συζεί με τη σύντροφό της, έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Εάν συμβεί αυτό, η σύντροφός της δεν έχει κανένα δικαίωμα στο παιδί. Το παιδί αυτό θα πάει σε ίδρυμα. Και ρωτώ ειλικρινά και κοιτάω στα μάτια όλους αυτούς οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποια επιφύλαξη για το θέμα αυτό: εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών τα οποία ήδη υπάρχουν με το να μη ρυθμίσουμε τα λίγα παιδιά, τα λίγα ζευγάρια που τελικά τους αφορά το ζήτημα;».

Ερωτηθείς σε τι διαφοροποιείται η πρόταση της κυβέρνησης από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως δεν θα πειράξει καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. «Αυτή η έννοια, δηλαδή, γυναικών οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, όπως είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, “θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει”, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής, άρα δεν κάνουμε τίποτα στο καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν αλλάζουμε τίποτα», υπογράμμισε.

Αφού συμπλήρωσε ότι μια γυναίκα μόνη της και ένας άντρας μόνος του στην Ελλάδα από το 1946 μπορεί να υιοθετήσει, διαβεβαίωσε ότι «ένας άνδρας δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί, αυτό δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα» και πως «δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο γονέας 1 και γονέας 2».

Για τα παιδιά που αυτή τη στιγμή είναι σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών ανδρών και έχουν προκύψει από παρένθετες μητέρες, δήλωσε ότι πάντα θα έχουν ισότιμα δικαιώματα, αλλά νέα παιδιά δεν θα μπορούν να γεννηθούν στην Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, είπε: «Σέβομαι την άποψη της Εκκλησίας», υπενθυμίζοντας ότι αυτή κατά το παρελθόν «ήταν απέναντι στον πολιτικό γάμο και στην καύση των νεκρών». Και πρόσθεσε: «Θα ακούσουμε τις απόψεις της, θα σεβαστούμε τη διαφορετική άποψη, αλλά η πολιτεία νομοθετεί».

Πηγή: kathimerini.gr

v