Πώς να κάνεις το σαλόνι να μοιάζει μεγαλύτερο

Πώς να κάνεις το σαλόνι να μοιάζει μεγαλύτερο

Το σαλόνι είναι το δωμάτιο που συνήθως συγκεντρώνεται ολόκληρη η οικογένεια, χαλαρώνει, δέχεται καλεσμένους ή περνάει όμορφες οικογενειακές βραδιές. Είναι σημαντικό για την διάθεσή μας, λοιπόν, να είναι τακτοποιημένο, όμορφα διακοσμημένο και να φαίνεται ευρύχωρο (ακόμα κι όταν είναι μικρό)!

Χρησιμοποιήστε ανοιχτά χρώματα στους τοίχους 

Το κλειδί για να «μεγαλώσετε» το σαλόνι σας είναι η αποφυγή έντονων ή σκούρων χρωμάτων, δημιουργούντα έτσι έναν κομψό και άνετο χώρο. Η χρήση ενός μόνο χρώματος σε διαφορετικές αποχρώσεις και τόνους, βοηθάει τον χώρο να μοιάζει μεγαλύτερος και πιο ευρύχωρος. Αντίθετα, η χρήση πολλών διαφορετικών χρωμάτων «χωρίζει» οπτικά το δωμάτιο και να το κάνει να μοιάζει μικρότερο και ασυνάρτητο.

Μην το φορτώνετε με έπιπλα 

Όταν ο χώρος του σαλονιού είναι μικρός, μην το γεμίζετε με πολλά και ογκώδη έπιπλα που μπλοκάρουν το φως και να κάνουν το δωμάτιο να μοιάζει γεμάτο και στριμωγμένο. Βεβαιωθείτε ότι θα αφήσετε ένα καθαρό μονοπάτι για να περπατήσετε μέσα στο δωμάτιό, κρατήστε τις γωνίες κενές και μην τοποθετείτε βαριά έπιπλα μπροστά από τα παράθυρα.

Επιλέξτε έπιπλα... πολλών χρήσεων!

Καναπέδες με αποθηκευτικό χώρο, βιβλιοθήκες με ντουλάπια ή εντειχισμένες κατασκευές για τα βιβλία, την τηλεόραση ή το ηχοσύστημα, εξοικονομούν χώρο και χρήμα και κάνουν το σαλόνι σας να μοιάζει μεγαλύτερο, χωρίς να στερήστε αποθηκευτικούς χώρους.

Χρησιμοποιήστε πολλά και μικρά φωτιστικά

Ένα ακόμα μυστικό για τους μικρούς χώρους είναι να μην χρησιμοποιείτε μόνο ένα φως, αλλά πολλές και μικρές πηγές φωτισμού. Τα επιδαπέδια φωτιστικά, ο κρυφός φωτισμός ή τα κομψά πορτατίφ σε διάφορες γωνιές του σαλονιού δημιουργούν ένα ζεστό περιβάλλον και  κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο.

Κρεμάστε μεγάλους πίνακες ζωγραφικής

Ανρί για πολλούς μικρούς πίνακες,, επιλέξτε έναν μεγάλο (ή δύο που θα τους βάλετε δίπλα δίπλα), ίσως πάνω από τον καναπέ ή κάποιο άλλο μεγάλο έπιπλο. Τα μεγάλα έργα τέχνης σε έναν μικρό χώρο τραβάνε το βλέμμα προς τα πάνω και προς τα έξω, και δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι ο χώρος είναι πιο μεγάλος.  

Τα έπιπλα δεν πρέπει να ακουμπούν στους τοίχους

Ακριβώς επειδή ο χώρος είναι μακρόστενος, πρέπει να φροντίσετε τα έπιπλά να μην είναι «κολλημένα» στους τοίχους. Τοποθετείστε τα προς το κέντρο του σαλονιού και ο χώρος αμέσως θα γίνει πιο ζεστός και φιλόξενος.

Βάλτε καθρέφτες!

Ένα από τα πιο επιτυχημένα κόλπα των διακοσμητών, όταν θέλουν να «μεγαλώσουν» ένα χώρο, είναι οι καθρέπτες. Μπορείτε να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση του έξτρα χώρου με το να τοποθετήσετε ένα μεγάλο καθρέπτη σε ένα μεγάλο τοίχο.

Πηγή: idealhome.co.uk

v