Επιλογή νηπιαγωγείου: μια σημαντική απόφαση που καθορίζει την υπόλοιπη σχολική ζωή του παιδιού

Επιλογή νηπιαγωγείου: μια σημαντική απόφαση που καθορίζει την υπόλοιπη σχολική ζωή του παιδιού

Όλοι οι γονείς θέλουμε να προσφέρουμε το καλύτερο στο παιδί μας, με στόχο να το δούμε να ανθίζει, να πετυχαίνει τους στόχους του και να εξελίσσεται σε έναν ώριμο και ευτυχισμένο ενήλικα. Για να συμβεί αυτό, όμως, πρέπει να φροντίσουμε όχι μόνο να του μεταλαμπαδεύσουμε τις αρχές και τις αξίες μας, αλλά και να του καλλιεργήσουμε την αγάπη του για τη μάθηση, πριν ακόμα πάει στο «μεγάλο σχολείο». Η επιλογή του νηπιαγωγείου που θα το στείλουμε παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις μας, για τους παρακάτω λόγους: 

Μαθαίνει στο παιδί να αγαπάει το σχολείο

Η πρώτη επαφή του παιδιού με το σχολικό περιβάλλον καθορίζει τη στάση του και στην μετέπειτα σχολική ζωή του. Το να σηκώνεται με χαρά κάθε πρωί και να λαχταρά να δει τους φίλους και τους δασκάλους του, είναι ένα πρώτο βήμα προς την επιτυχία. Όταν το περιβάλλον είναι φιλικό και οικείο όπως στο Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, το παιδί νιώθει όχι μόνο χαρούμενο αλλά και ελεύθερο να ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές του εαυτού του, να ανακαλύψει τις κλίσεις του και εξελιχθεί μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία. 

Βάζει τις πρώτες βάσεις της εκπαίδευσής του

Λένε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, γι' αυτό και οι πρώτες γνώσεις που θα αποκτήσει το παιδί είναι καθοριστικές. Στο Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, τα πρώτα βήματα ενός παιδιού στον κόσμο της εκπαίδευσης πραγματοποιούνται μέσα σε ένα περιβάλλον που δίνει έμφαση στην ατομικότητα, τα ενδιαφέροντα, αλλά κυρίως, την αγάπη του για τη γνώση. Δεξιότητες όπως η προφορική επικοινωνία, η ανάγνωση, η γραφή, τα μαθηματικά και η φυσική καλλιεργούνται καθημερινά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδι, βοηθώντας το παιδί να τις αφομοιώσει εύκολα.   

Είναι σημαντικό για τον μαθητή να ξεκινήσει το δημοτικό έχοντας αποκτήσει τα απαραίτητες εφόδια αλλά και τις αξίες που θα τον βοηθήσουν να προσαρμοστεί εύκολα και να αξιοποιήσει στο μέγιστο όλα όσα έχει να του προσφέρει το σχολείο. Εξάλλου, η πρόοδός του είναι μια συνεχής διαδικασία που, για να επιτευχθεί, πρέπει να ξεκινήσει από νωρίς.

Το βοηθάει να ξεδιπλώσει τα ταλέντα και τις κλίσεις του

Εκτός από τις γενικές γνώσεις και τις δεξιότητες που προσφέρει το νηπιαγωγείο, είναι ο χώρος που το παιδί, αν έχει την κατάλληλη βοήθεια, ανακαλύπτει πρώτα φορά τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντα του. Το Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα δίνει τα απαραίτητα ερεθίσματα στον μαθητή, σεβόμενο πάντα την μοναδικότητά του: 

«Μιλάει» δύο γλώσσες: Στην εποχή που ζούμε, είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν καλά Αγγλικά από νωρίς και στο Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, το παιδί εξοικειώνεται τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική γλώσσα. Εκτός από τη διαρκή παρουσία δύο εκπαιδευτικών καθημερινά στην τάξη (ελληνόφωνου και αγγλόφωνου), γίνεται και κανονικό καθημερινό μάθημα Αγγλικών για την εμπέδωση και την περαιτέρω εκμάθηση της γλώσσας, ενδυναμώνοντας την ερευνητική του διάθεση, τη μάθηση και την κριτική του σκέψη και στις δύο γλώσσες.



Εισάγει τον μαθητή στον ψηφιακό κόσμο, χωρίς τη χρήση οθονών: Όλοι οι γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να μάθουν από νωρίς να χρησιμοποιούν σωστά τον ψηφιακό κόσμο που πλέον βρίσκεται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας, αλλά παράλληλα ανησυχούμε όταν περνούν πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη! Στο μάθημα Computational Thinking για την προσχολική ηλικία των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, που έχει σχεδιαστεί από τους Εκπαιδευτικούς Πληροφορικής του Σχολείου, τα παιδιά δημιουργούν τα δικά τους προγράμματα χωρίς να χρησιμοποιούν οθόνες ή άλλες συσκευές. Η ρομποτική, οι έννοιες της υπολογιστικής σκέψης και λογικής «Computational Thinking» και βέβαια η βιωματική μάθηση μέσα από το παιχνίδι «Learning Through Play», ενισχύουν δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως η δημιουργικότητα, η ομαδοσυνεργατικότητα, η αναλυτική, συνθετική και κριτική σκέψη, η καινοτομία και οι δεξιότητες επικοινωνίας.



Φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τη φύση: τα βιωματικά εργαστήρια «Green Days» που ασχολούνται με τα ελληνικά φυτά, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την περιποίηση παρτεριών, την κομποστοποίηση και τη γευσιγνωσία ελληνικών τσαγιών. Εκτός, όμως, από τις διάφορε οικολογικές δράσεις, τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν τον εθελοντισμό κι έχουν υπό την προστασία τους τον Duke, την καφέ αρκούδα που ζει στο περιβαλλοντικό κέντρο Αρκτούρος κι έχει υιοθετήσει ως μασκότ του ο Αθλητικός Σύλλογος Εκπαιδευτηρίων Δούκα.



Λέει «ναι» στον αθλητισμό:  πολλά παιδιά εκδηλώνουν από νωρίς το ενδιαφέρον τους στον αθλητισμό και το Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα τους δίνει όλα τα εφόδια να ξεδιπλώσουν αυτά τους τα ταλέντα. Εκτός από το πρόγραμμα Αξιολόγησης Κινητικού Συντονισμού « Εν Κινήσει», οι μαθητές συμμετέχουν σε μαθήματα κολύμβησης και μαθαίνουν την αξία της σωστής και υγιεινής διατροφής μέσα από διάφορες δράσεις.



Υποστηρίζει τις τέχνες και τον πολιτισμό:
οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Δούκας έρχονται σε επαφή με τη μουσική, το θέατρο και τη δημιουργική γραφή από την προσχολική ηλικία, με στόχο να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να επικοινωνούν και να λύνουν δημιουργικά τα απλά, καθημερινά προβλήματα που συναντούν. Όσο για τους μικρούς καλλιτέχνες, καταλαβαίνουν από νωρίς τι είναι αυτό που αγαπούν.

Μαθαίνει να κοινωνικοποιείται

Το σημαντικό για ένα παιδί είναι να μάθει να κοινωνικοποιείται, χωρίς να χάνει την μοναδικότητά του. Στο Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων  Δούκα, οι έμπειροι και καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν τα νηπιάκια ως ξεχωριστές προσωπικότητες και εστιάζουν σε ένα ολιστικό εκπαιδευτικό μοντέλο που αντιμετωπίζει τον μαθητή ως σύνολο ετερογενών χαρακτηριστικών.

Παράλληλα, η ψυχολόγος του Νηπιαγωγείου υλοποιεί ένα πρόγραμμα εστιασμένης ψυχοσυναισθηματικής ενδυνάμωσης, προκειμένου οι μαθητές τα αναγνωρίζουν, να διαχειρίζονται και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, προκειμένου να μάθουν να χτίζουν όμορφες και υγιείς σχέσεις με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους. 

v