5 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις έναν τοξικό γονιό

5 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις έναν τοξικό γονιό

Οι περισσότεροι γονείς κάνουν ό, τι περνάει από το χέρι τους για το καλό των παιδιών τους. Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις, όπου γίνονται χειριστικοί, υπερπροστατευτικοί και κακοποιητικοί με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα τοξικό οικογενειακό περιβάλλον.

Δυστυχώς, αυτό το καταλαβαίνουμε πολύ αργότερα, στην ενήλικη ζωή μας εξαιτίας κάποιων δικών μας συμπεριφορών που μας ταλαιπωρούν και μας εμποδίζουν να γίνουμε χαρούμενοι.

Πώς θα καταλάβεις, όμως, πότε η συμπεριφορά του γονιού σου είναι τοξική; Αυτά τα 5 σημάδια θα σε βοηθήσουν να αξιολογήσεις καλύτερα την κατάστασή σου και να λάβεις τα μέτρα σου.

Σε υποτιμά και σε εξευτελίζει

Κακοποίηση δεν είναι μόνο η σωματική βία! Ένας γονιός μπορεί να μη σηκώσει ποτέ το χέρι του πάνω στο παιδί του και όμως να το πληγώνει καθημερινά με τα λόγια και τις πράξεις του. Μπορεί να το βρίζει, να το υποτιμά, να το εξευτελίζει δημόσια, χρησιμοποιώντας τακτικές συναισθηματικής χειραγώγησης και gaslighting για να πάρει αυτό που θέλει.

Παραβίαζει την ιδιωτική σου ζωή

Ένας τοξικός γονιός δεν ξέρει τι σημαίνει ιδιωτική ζωή και προσωπικός χώρος.Έχει πάντα ένα σωρό ερωτήσεις ανακριτικού τύπου να σου κάνει και δεν δείχνει κανένα σεβασμό στη ζωή και τις επιλογές σου.

Προσβάλλεται εύκολα

Οι τοξικοί γονείς μπορεί να εκλάβουν τις διαφορετικές απόψεις ως προσωπικές επιθέσεις. Όχι μόνο δεν θα κάτσουν να σε ακούσουν, αλλά θα θεωρήσουν ότι τους θίγεις και ότι δεν τους έχεις εμπιστοσύνη.

Στους καβγάδες σας φταις μόνο εσύ

Κάθε σας διαφωνία καταλήγει στο απόλυτο δράμα. Αντί να δουλεύετε μαζί για να βρείτε λύσεις και να λύσετε παρεξηγήσεις, ο τοξικός γονιός λοξοδρομεί και σας δείχνει με το δάχτυλο του δικαστή λέγοντάς σας ότι εσείς φταίτε. Σε κάθε καυγά φροντίζει να τονίζει όλα σας τα ελαττώματα και προσπαθεί να προκαλέσει τη συμπόνια σας θυματοποιώντας τον εαυτό του.

Τα συναισθήματά σου δεν είχαν ποτέ σημασία

Για έναν τοξικό γονέα τα συναισθήματα του παιδιού του δεν έχουν καμία βαρύτητα. Είναι σαν να μην τον αφορούν, εφόσον δεν σχετίζονται με τα δικά του θέλω και ανάγκες. Είναι σκληρό και είναι μια πληγή που δυστυχώς, δύσκολα επουλώνεται.

v