8 tips για να φαίνεται το σπίτι σου καθαρό και τακτοποιημένο

8 tips για να φαίνεται το σπίτι σου καθαρό και τακτοποιημένο

Το να έχεις ένα μόνιμα τακτοποιημένο και καθαρό σπίτι, ειδικά όταν έχεις και μικρά παιδιά, μοιάζει σχεδόν αδύνατο! Ωστόσο, υπάρχουν απλά tips που, αν τα εφαρμόζεις καθημερινά, το σπίτι σου δεν θα μοιάζει με βομβαρδισμένο κάθε βράδυ:

Στρώνε τα κρεβάτια το πρωί

Συνήθως τα πρωινά τρέχουμε να προλάβουμε το κουδούνι του σχολείου και την έγκαιρη άφιξή μας στη δουλειά, με αποτέλεσμα να αφήνουμε το σπίτι ακατάστατο. Την ακαταστασία αυτή, όμως, τη βρίσκουμε μπροστά μας το μεσημέρι όταν επιστρέφουμε στο σπίτι και δεν μας αρέσει! Για να την αποφύγουμε, φροντίσουμε να στρώνουμε αμέσως τα κρεβάτια και να συμμαζεύουμε τα σκόρπια ρούχα και καλλυντικά από υπνοδωμάτια και μπάνιο. Δεν θα μας πάρει πάνω από 5 - 10 λεπτά, ενώ θα κάνει μεγάλη διαφορά στη διάθεσή μας όταν θα έρθει η ώρα να επιστρέψουμε στο σπίτι μας για ξεκούραση. 

Το  «5λεπτο συμμάζεμα»

Όποτε έχεις λίγο χρόνο μέσα στη μέρα, κάνε μια βόλτα σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού και συμμάζεψε τα πράγματα που είναι μέσα στη μέση. Κράματα μπουφάν στην κρεμάστρα, μάζεψε τα πεταμένα παιχνίδια, βάλε τα άπλυτα στον νεροχύτη, τοποθέτησε τα παπούτσια στην παπουτσοθήκη και, γενικά, μάζεψε όποιο εμπόδιο συναντήσεις στο πέρασμά σου. Έτσι, όταν θα έρθει η ώρα να τακτοποιήσεις το σπίτι, δεν θα είναι σαν βομβαρδισμένο αλλά (έστω και στοιχειωδώς) τακτοποιημένο. 

Τοποθέτησε μεγάλα καλάθια ή κουτιά σε πολλά σημεία του σπιτιού

Τα παιδιά δεν κάνουν διακρίσεις με τους χώρους που θέλουν για παιχνίδι -πάνε παντού! Πάρτε απόφαση ότι δεν πρόκειται να καταφέρετε να απαλλαγείτε εντελώς από κουκλάκια, τουβλάκια και αυτοκινητάκια και κάντε τη ζωή όλων ευκολότερη τοποθετώντας μεγάλα καλάθια στο σαλόνι, την κουζίνα ή όποιο άλλο χώρο νομίζετε για να αποθηκευτούν όλα τα παιχνίδια.

Παπούτσια στην είσοδο του σπιτιού

Είναι χρήσιμο να βγάζεις τα παπούτσια από το χολ και να φοράς κάλτσες ή παντόφλες που θα έχεις μόνο για το σπίτι. Έτσι θα χρειάζεται να σκουπίζεις και να σφουγγαρίζεις λιγότερες φορές μέσα στον μήνα και το σπίτι σου θα μένει καθαρό για περισσότερο καιρό.

Βάλε το ηλεκτρικό σκουπάκι στη ζωή σου! 

Όχι, δεν είναι καιρός για έξοδα, όμως το ηλεκτρικό σκουπάκι είναι μια πολύ καλή επένδυση, που θα γίνει το δεξί σας χέρι. Επειδή δεν γίνεται να σταματήσουν τα παιδιά να ρίχνουν ψιχουλάκια στο πάτωμα και επειδή είναι εξίσου αδύνατο να βάζετε ηλεκτρική κάθε 23 λεπτά, η πρακτική, μικρή συσκευή είναι η ιδανική λύση.

Πιάτα και μαγειρικά σκεύη ΑΜΕΣΩΣ στο πλυντήριο πιάτων

Είναι προτιμότερο να αφιερώσεις 5 λεπτά έπειτα από κάθε γεύμα ή όσο περιμένεις να γίνει το φαγητό, για να πλύνεις ή να βάλεις στο πλυντήριο τα πιάτα και τις κατσαρόλες, παρά να πρέπει να αντιμετωπίσεις στο τέλος της μέρας την απελπιστικά μεγάλη στοίβα στο νεροχύτη. Επιπλέον σκέψου ότι όσο τα αφήνεις, τόση περισσότερη ώρα θα κάνεις να τα πλύνεις αφού θα έχουν ξεραθεί πάνω τους τα τρόφιμα.

Άδειασε το πλυντήριο πιάτων το πρωί 

Αδειάστε το πλυντήριο και ετοιμάστε το για την ημέρα. Αυτό σας διευκολύνει για όταν επιστρέψετε κι έχετε να μαζέψετε τα πιάτα από τα τραπέζια του γεύματος ή του δείπνου σας. Αν το έχετε αδειάσει το πρωί μαζεύετε τα πιάτα κατευθείαν στον κάδο του πλυντηρίου και όχι σε στοίβα στο νεροχύτη.

Κάνε εκπτώσεις στη... διακόσμηση

Για να μείνει το σπίτι σχετικά τακτοποιημένο και για να απαλλαγείτε από το άγχος ότι κάτι θα σπάσει/ θα σκιστεί/ θα χαλάσει, απομακρύνετε μικροαντικείμενα και διακοσμητικά. Μπορεί το σπίτι να σας φαίνεται πιο άδειο, αλλά αφενός θα καθαρίζεται πολύ ευκολότερα κι αφετέρου θα φαίνεται τακτοποιημένο. Σκεφτείτε, για να παρηγορηθείτε, ότι η αλλαγή είναι προσωρινή –όταν το παιδάκι σας μεγαλώσει, ωριμάσει και γίνει… βολικότερος συγκάτοικος η όψη του σπιτιού σας μπορεί να επιστρέψει στο επιθυμητό.

v