7 τοξικά αντικείμενα που έχουμε μέσα στο σπίτι μας και πρέπει να το ξέρουμε!

7 τοξικά αντικείμενα που έχουμε μέσα στο σπίτι μας και πρέπει να το ξέρουμε!

Μέσα σε ένα σπίτι, είναι πολύ πιθανό να βρούμε τοξικά αντικείμενα που βλάτπυςν την υγεία της οικογένειάς μας. Το χειρότερο όμως είναι πως, ο περισσότερος κόσμος δεν το γνωρίζει και τα αγοράζει ακατάπαυστα. Δείτε ποια είναι αυτά για να τα αποφεύγετε (όσο μπορείτε):

Λάμπες φθορισμού

Ένας κοινός λαμπτήρας φθορισμού περιέχει μικρή ποσότητα υδραργύρου, της τάξεως των μερικών mg. Η ύπαρξη του υδραργύρου είναι απαραίτητη, επειδή με, απλά λόγια, όταν τροφοδοτούμε με ρεύμα το λαμπτήρα, τα άτομα του υδραργύρου διεγείρονται και καθώς στη συνέχεια αποδιεγείρονται, εκπέμπουν την απαραίτητη υπεριώδη ακτινοβολία που θα αναγκάσει τη φθορίζουσα ουσία, η οποία είναι επιστρωμένη στην εσωτερική πλευρά του γυαλιού, να εκπέμψει ορατό φως με τον ίδιο μηχανισμό (διέγερση – αποδιέγερση).

Θερμόμετρο υδράργυρου

Επίσης τοξικό είναι και το θερμόμετρο υδράργυρου, καθώς μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο αν σπάσει. Ο υδράργυρος είναι ένα τοξικό στοιχείο και μπορεί να είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία όταν θερμαίνεται και εισπνέεται σε μορφή ατμού. Ενώ ο ίδιος ο υγρός υδράργυρος δεν είναι πολύ επικίνδυνος, ο υδράργυρος στα θερμόμετρα είναι μια πολύ τοξική μορφή καθαρού υδραργύρου που μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση όταν αγγίζεται ή καταπίνεται.

Παλιά χρώματα στους τοίχους

Ειδικά σε παλιά σπίτια, χτισμένα πριν από το 1978, το χρώμα των τοίχων μπορεί να περιέχει μόλυβδο. Το άθικτο χρώμα σε μια επιφάνεια ενός παλιού σπιτιού δεν θα σας σκοτώσει! Μόνο όταν αρχίζει να ξεφλουδίζει, απελευθερώνει τα επιβλαβή σωματίδια μολύβδου, που καλό θα ήταν να μην τα εισπνεύσετε. Μην προσπαθήσετε ποτέ να αφαιρέσετε τέτοιου είδους χρώματα με τρίψιμο ή ξύσιμο και αφήστε έναν επαγγελματία να το κάνει. Τα σύγχρονα χρώματα δεν περιέχουν μόλυβδο, αρκεί να είναι επώνυμα.

Αντικολλητικά σκεύη

Μπορεί μέχρι τώρα να ακούγατε πως τα αντικολλητικά σκεύη είναι φανταστικά στο μαγείρεμα και ίσως έχετε ήδη αγοράσει κάποιο στην κουζίνα σας, αλλά δυστυχώς η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν τα αντικολλητικά σκεύη κουζίνας είναι αρκετά επικίνδυνα για την υγεία και γι’αυτό θα πρέπει να τα αντικαταστήσετε με ανοξείδωτα σκεύη. Προσοχή! Τα αντικολλητικά σκεύη είναι επικίνδυνα εφόσον ζεσταθούν σε υψηλή θερμοκρασία χωρίς φαγητό μέσα σε αυτά.

Φυτοφάρμακα

Το 90% των νοικοκυριών χρησιμοποιούν στο σπίτι κάποιο φυτοφάρμακο, είτε πρόκειται για εντομοκτόνo, μυκητοκτόνo, απολυμαντικό ή άλλο είδος. Δεδομένου ότι η πλειοψηφία της έκθεσης των ανθρώπων στα φυτοφάρμακα συμβαίνει σε εσωτερικούς χώρους, φροντίστε να αερίζετε καλά μετά την εφαρμογή και να κρατάτε τα σκευάσματα μακριά από μικρά παιδιά.

Αποσμητικά χώρου

Αν θέλετε να φρεσκάρετε τον αέρα του σπιτιού σας καλό θα ήταν να ανοίγετε συχνότερα το παράθυρο, αφού προηγουμένως τοποθετήσετε στο μπαλκόνι μερικούς βασιλικούς (που είναι και φυσικά αντικουνουπικά!) και αποφύγετε διά ροπάλου τα τεχνητά αρωματικά. Μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ απέδειξε ότι όταν αυτά χρησιμοποιούνται υπερβολικά ή σε μικρούς και όχι καλά αεριζόμενους χώρους, απελευθερώνουν διάφορους ρύπους και μάλιστα σε τοξικά επίπεδα. Αυτό οφείλεται στις δύο βασικές χημικές ουσίες που περιέχουν: αιθυλένιο με βάση τους αιθέρες γλυκόλης και τερπένια. Το πρώτο είναι τοξικό από μόνο του, ενώ τα μη τοξικά τερπένια μπορεί να αντιδράσουν με το όζον στον αέρα, σχηματίζοντας έναν δηλητηριώδη συνδυασμό.

Πλαστικά τάπερ

Όσο και αν τα λατρεύετε δυστυχώς τα πλαστικά τάπερ δεν κάνουν καλό στην υγεία. Περιέχουν μια ουσία που αποκαλείται BPA η οποία είναι καρκινογόνα. Αποφύγετε να βάζετε πλαστικά τάπερ σε φούρνο μικροκυμάτων ή να τα αφήνετε στον ήλιο γιατί αυτή η ουσία απελευθερώνεται ακόμα πιο έντονα σε ζεστό περιβάλλον. Αντικαταστήστε σιγά-σιγά τα πλαστικά τάπερ με γυάλινα.

v