Οργάνωση παιδικού δωματίου: Tips & Tricks

Οργάνωση παιδικού δωματίου: Tips & Tricks

Η μετάβαση στο παιδικό δωμάτιο αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στον κόσμο του μικρού σας, γιατί πλέον κατανοεί πλήρως τον χώρο γύρω του και θα πρέπει να νιώθει άνετα σε αυτόν. Το παιδί σε αυτή την ηλικία αρχίζει να αντιλαμβάνεται έννοιες όπως αυτονομία, υπευθυνότητα και υποχρέωση. Επομένως, η οργάνωση είναι μια βασική αξία που θα το βοηθήσει πολύ να εναρμονιστεί με το νέο του χώρο και να τον απολαύσει.

Η ομάδα του Spitishop αγαπάει πολύ τον κόσμο του παιδιού και έχει δώσει πολύ μεγάλη προσοχή στην επιλογή των βρεφικών και παιδικών προϊόντων που έχει στον κατάλογό της. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε μερικές συμβουλές για 3 βασικές ενότητες του παιδικού δωματίου: τον ύπνο, τα ρούχα και το παιχνίδι.

Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά

Το παιδί αναπτύσσεται, μεγαλώνει και τη θέση της κούνιας παίρνει το παιδικό κρεβάτι, επομένως πρέπει να αγοράσετε και νέα λευκά είδη. Θα χρειαστείτε σεντόνια, κουβερλί και παπλώματα, κουβέρτες καλοκαιρινές, fleece και βελουτέ που θα εναλλάσσετε με τις εποχές.

Για την επιλογή μαξιλαριού, συμβουλευτείτε τις πολλές και διαφορετικές επιλογές που θα βρείτε εδώ. Αν δεν έχετε διαλέξει σετ σεντόνια που θα περιλαμβάνει και μαξιλαροθήκες θα πρέπει να τις αγοράσετε ξεχωριστά. Προσθέστε μερικά διακοσμητικά μαξιλαράκια που θα γεμίζουν το κρεβάτι και θα το κάνουν πιο οικείο και άνετο.

Τακτοποιημένα ρουχαλάκια

Η ανάπτυξη των παιδιών γίνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, τα ρούχα ανανεώνονται διαρκώς εξαιτίας των μεγεθών και πρέπει ο διαχωρισμός, η οργάνωση και η τακτοποίησή τους να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη υπόθεση.

Τα παιδικά ρούχα δεν χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερο μάκρος, επομένως δεν είναι απαραίτητο να διαθέσετε μεγάλο χώρο σε ντουλάπα με κρεμάστρα. Θα χρειαστείτε κρεμαστράκια τοίχου ή μια κρεμάστρα δαπέδου για τα παιδικά μπουφανάκια, κάποια φορεματάκια ή πιο ιδιαίτερα ρούχα που τσαλακώνονται εύκολα. Αν από την άλλη έχετε την πολυτέλεια ενός ευρύχωρου δωματίου που μπορεί να φιλοξενήσει ένα μεγάλο έπιπλο ντουλάπας, μπορείτε να έχετε το μεγαλύτερο μέρος της γκαρνταρόμπας του μικρού σας κρεμασμένα και να τα ξεχωρίζετε εύκολα.

Οι συρταριέρες που πιθανώς θα έχετε ήδη από το βρεφικό στήσιμο δωματίου, μπορούν με μικρές παραλλαγές να χρησιμοποιηθούν και στο παιδικό δωμάτιο και να δώσουν χώρο για πολύ εύκολο διαχωρισμό των ρούχων του μικρού σας.

Διαχωρίστε τα παιδικά ρούχα σε εσώρουχα, πιτζαμάκια, φανελάκια, μπλούζες, παντελόνια, φορέματα, καλτσάκια/καλσόν και ό,τι άλλα αξεσουάρ χρησιμοποιεί το μικρό σας και στη συνέχεια επιλέξτε ποιο συρτάρι σας βολεύει για να τοποθετήσετε την κάθε κατηγορία. Φυσικά, αν πρόκειται για μεγάλα συρτάρια μπορείτε να μοιράσετε σε 2 ή 3 μέρη το καθένα και να τοποθετήσετε περισσότερες από μια κατηγορίες.

Στο Spitishop θα βρείτε ποικιλία σε κουτιά και καλάθια αποθήκευσης που θα σας φανούν πολύ χρήσιμα στην τοποθέτηση μικρότερων ειδών (εσώρουχα, καλτσάκια, κασκόλ κλπ) τα οποία μπορείτε να βάλετε μέσα στα συρτάρια ή σε ράφια μέσα στην ντουλάπα.

Πολύ σημαντικό είναι να κρατήσετε ένα μέρος της ντουλάπας ή της συρταριέρας για τα σκεπάσματα του κρεβατιού και την αποθήκευσή τους κατά την αλλαγή των εποχών. Αν δεν υπάρχει χώρος στην ντουλάπα μπορείτε να τα βάλετε σε θήκες ή κουτιά αποθήκευσης και να τα τοποθετήσετε κάτω από το κρεβάτι.

Τα παπούτσια του μικρού σας θα χωρέσουν εύκολα στο κάτω μέρος της ντουλάπας. Μπορείτε και σε αυτή την περίπτωση να χρησιμοποιήσετε κουτιά και να τα χωρίσετε ανά περιστάσεις (πχ βόλτας, αθλητικά, επίσημα).

Tip: Για να κάνετε πιο απλή και εύκολη την εύρεση των ρούχων, κολλήστε ετικέτες στα κουτιά και τα συρτάρια που θα αναγράφουν τι περιέχουν.

Αφού τελειώσετε με τη διαδικασία της οργάνωσης, προτείνουμε να τοποθετήσετε ένα καλάθι απλύτων δίπλα στην ντουλάπα, έτσι ώστε να βάλετε τα μικρά σας από νωρίς στη διαδικασία των απλύτων και να προλάβετε το τελείως ακατάστατο εφηβικό δωμάτιο αργότερα.

Κάτι που μπορεί να μην σας έχει περάσει από το μυαλό αλλά θα βοηθήσει και εκείνα και εσάς, είναι ένα σκαμπό ή μια παιδική καρέκλα για να κάθονται, να βάζουν και να δένουν τα παπούτσια τους.

Ώρα παιχνιδιού

Για τα παιδιά, ο σημαντικότερος χώρος στο παιδικό δωμάτιο είναι αυτός που είναι αφιερωμένος στο παιχνίδι και τις δραστηριότητές τους μόλις γυρίσουν από το σχολείο.

Πρώτο και κύριο είναι το τραπεζάκι ή θρανίο στο οποίο θα ζωγραφίζει, θα διαβάζει και θα κάνει τυχόν εργασίες που του έχουν ανατεθεί από το σχολείο. Σε κοντινή απόσταση τοποθετήστε μια βιβλιοθήκη που θα το βοηθάει να οργανώνει και να φροντίζει, να τακτοποιεί βιβλία, τετράδια και μπλοκ ζωγραφικής.

Περνώντας στα παιχνίδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγάλα κουτιά αποθήκευσης παιχνιδιών για τα μεγάλα αντικείμενα και μικρότερα κουτιά για φιγούρες, αυτοκινητάκια και ό,τι άλλα μικρά παιχνιδάκια έχει στη συλλογή του. Μια πολύ μεγάλη τάση είναι οι σάκοι/στρώματα οργάνωσης παιχνιδιών. Χρησιμεύουν για την γρήγορη και εύκολη αποθήκευση παιχνιδιών και αντικειμένων, ενώ μπορούν να γίνουν στρώμα για να παίζει το παιδί σας. Μεταφέρεται εύκολα για να το παίρνετε μαζί σας ακόμα και σε ταξίδια, έχει ρυθμιζόμενα σχοινιά για να ανοίγει και να κλείνει με απλές κινήσεις και κρεμιέται παντού.

Τέλος, ένα από τα βασικά στοιχεία του παιδικού δωματίου, είναι το χαλί ή τα πατάκια, καθώς το παιδί περνάει ατελείωτες ώρες σε παιχνίδια στο πάτωμα και πρέπει να προστατεύεται από την άμεση επαφή του με αυτό και από πιθανά κρυώματα.

Extra Tips Διακόσμησης

Μόλις ολοκληρώσετε το παιδικό δωμάτιο από άποψη οργάνωσης και διαρρύθμισης, μπορείτε να ασχοληθείτε με μερικές διακοσμητικές πινελιές για να το κάνετε ονειρεμένο! Προσθέστε παιχνιδιάρικο φωτισμό, διάφορες γιρλάντες, φωτιστικά γραφείου, πορτατίφ, φωτιστικά οροφής, φωτάκια νυκτός και μερικά διακοσμητικά χώρου σε διάφορα σημεία του δωματίου για να κάνετε πιο ζεστή την ατμόσφαιρα.

Για το τέλος αφήσαμε τις παιδικές κουρτίνες που με το φως του ήλιου θα δίνουν ζωηρή και χαρούμενη διάθεση στο δωμάτιο του μικρού σας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v