Πώς μπορώ να βάλω όρια στον 4χρονο γιο μου;

Πώς μπορώ να βάλω όρια στον 4χρονο γιο μου;
Ερώτηση:
Γεια σας έχω ένα γιο τεσσάρων ετών και θέλει πάντα να του κάνω τα χατίρια. Έχει πολλά νεύρα και ξεσπάσματα με κλάματα και δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω. Θα ήθελα να του βάλω όρια αλλά δεν με ακούει.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια, 

Να χαίρεστε την οικογένειά σας. Είναι πολύ σημαντικό που έχετε έγνοια να βάλετε καλά όρια στις σχέσεις σας. Αυτό που ίσως να μη γνωρίζετε είναι ότι τα όρια δε μπαίνουν μόνο με τα «όχι» αλλά κυρίως με τα «ναι» που λέμε σε ένα παιδί. 

Τα νήπια είναι ιδιαίτερα ζωηρά, στη φωνή τους, στο παιχνίδι τους. Αυτό αποτελεί ένδειξη υγιούς ανάπτυξης.  Όσο πιο πολλά μοιράζεστε με τον γιο σας, δε σημαίνει ότι του κάνετε τα χατίρια,  αλλά αντιθέτως ότι είστε εκεί διαθέσιμη για εκείνον να τον ακούσετε και να του εξηγήσετε κάθε φορά τι είναι ασφαλές για εκείνον και πως μπορείτε να το κάνετε. 

Μιλάτε στο μήνυμά σας για ξεσπάσματα και κλάματα. Εσείς που γνωρίζετε την ιστορία σας, έχετε να αναρωτηθείτε εάν αυτή η συμπεριφορά μπορεί να αποτελεί την έκφραση κάποιας δυσκολίας που μπορεί να βιώνετε. Μη βιαστείτε να το δείτε ως παραξενιά.  Μπορεί να ο γιος να σας επικοινωνεί κάτι εξαιρετικά σημαντικό. 

Σας ευχαριστώ 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v