Γαλλική πόλη απαγόρευσε τα κινητά σε δημόσιους χώρους

Γαλλική πόλη απαγόρευσε τα κινητά σε δημόσιους χώρους

Μία πόλη της Γαλλίας αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο, αφού στο πλαίσιο διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και της ψυχικής υγείας, απαγόρευσε τη χρήση κινητών σε δημόσιους χώρους, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.

Στην απόφαση αυτή μάλιστα, οι κάτοικοι της μικρής γαλλικής κωμόπολης Seine-Port έφτασαν μέσω δημοψηφίσματος, με το οποίο αποφάσισαν να θέσουν «εμπάργκο» σε κινητά για να επιστρέψει η γαλήνη στην κοινότητά τους, όπως έχει γράψει ο Guardian.

Με πληθυσμό λιγότερο από 2.000 άτομα, τον Φλεβάρη του 2024, η πόλη θέσπισε συλλογικά τον περιορισμό της χρήσης smartphone δημόσια, απαγορεύοντας σε ενήλικες και παιδιά να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους στον δρόμο, σε πάρκα, καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια και φυσικά στο σχολείο.

Φυσικά, τηρείται με κάποια επιείκεια, για χρήση που έχει λειτουργικό σκοπό, όπως ο προσανατολισμός μέσω του χάρτη της Google, ή η εύρεση πληροφοριών για κάποιον προορισμό ή υπηρεσία.

Το χωριό έχει επίσης εγκρίνει ένα καταστατικό για οικογένειες σχετικά με τη χρήση οθονών από τα παιδιά: Προβλέπει καμία χρήση το πρωί, την ώρα του ύπνου και των γευμάτων, ενώ οι τηλεοράσεις απαγορεύονται στα υπνοδωμάτια.

Οι γονείς μπορούν επίσης να υπογράψουν γραπτή συμφωνία να μην δώσουν στο παιδί τους smartphone πριν από την ηλικία των 15 ετών, σύμφωνα με την οποία το δημαρχείο τους παρέχει ένα παλιομοδίτικο κινητό μόνο για κλήσεις.

Πηγή: reader.gr

v