Θεσσαλονίκη: πέθανε 3χρονη από παρβοϊό - άλλα 10 κρούσματα στον ίδιο παιδικό σταθμό

Θεσσαλονίκη: πέθανε 3χρονη από παρβοϊό - άλλα 10 κρούσματα στον ίδιο παιδικό σταθμό

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ μετά τον θάνατο ενός κοριτσιού 3,5 ετών από παρβοϊό και την συρροή κρουσμάτων σε παιδικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη.

Με επείγουσα ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει τους γιατρούς όλης της χώρας να βρίσκονται σε επιφυλακή και αυξημένη εγρήγορση για συμπτώματα μυοκαρδίτιδας που προκαλείται από Parvovirus, δηλαδή από παρβοϊό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, εντοπίστηκε ήδη συρροή 11 κρουσμάτων σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, αλλά και ο θάνατος παιδιού 3,5 ετών από οξεία μυοκαρδίτιδα εξαιτίας του Parvovirus B19.

Μετά τη διαπίστωση της συρροής των κρουσμάτων ο ΕΟΔΥ συνέστησε διακοπή της λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες, και ζήτησε απολύμανση. Στη συνέχει προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες. Ειδικότερα διερευνάται ο ρόλος της συλλοίμωξης Parvovirus B19 και άλλων ιών στη μυοκαρδίτιδα που παρουσίασαν τα παιδιά, καθώς εντοπίστηκαν επίσης εντεροϊοί και ρινοϊοί σε κάποια από αυτά.

Τι είναι ο παρβοϊός Β19

O παρβοϊός, ο ιός του λοιμώδους ερυθήματος (γνωστού επίσης και ως πέμπτη νόσος), εμφανίζει το εξάνθημα στα δύο μάγουλα, ως χαρακτηριστικό πρώιμο σύμπτωμα. Είναι πολύ επικίνδυνος για τις εγκύους και τα μωρά με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή: huffingtonpost.gr 

v