Η 3χρονη κόρη μου δεν θέλει να φορά ρούχα μέσα στο σπίτι και κυκλοφορεί γυμνή…

Η 3χρονη κόρη μου δεν θέλει να φορά ρούχα μέσα στο σπίτι και κυκλοφορεί γυμνή…
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:

Η 3χρονη κόρη μου δεν θέλει να φοράει ρούχα μέσα στο σπίτι και κυκλοφορεί γυμνή. Δεν το κάνει σε άλλους χώρους, παρά μόνο στο σπίτι μας. Τι να κάνω;

Απάντηση:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Να χαίρεστε την όμορφη κόρη σας. Η συμπεριφορά που περιγράφεται συνήθης για την ηλικία αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι από μόνη της δεν μας ανησυχεί. Χρειάζεται ωστόσο να κοιτάξετε λίγο πιο προσεκτικά.

Για παράδειγμα ο χρόνος εμφάνισης αυτής της συμπεριφοράς έχει σημασία. Είναι κάτι που το τελευταίο διάστημα συμβαίνει ή έχει μακρά διάρκεια; Υπάρχουν αλλαγές στη φάση σας ως οικογένεια ή είναι σταθερά προς το παρόν τα δεδομένα σας; Φαίνεται να λειτουργεί ως αντίδραση αυτή η συμπεριφορά ή εξηγείται με έναν άλλον τρόπο;

Τα παιδιά αναπτυξιακά φαίνεται να νιώθουν πιο άνετα χωρίς κάποια ρούχα,  κάλτσες, σκεπάσματα και αυτό συχνά συνδέεται με τη θερμοκρασία που τα ίδια αξιολογούν ως ιδανική για τον εαυτό τους. 

Καθώς ο καιρός ζεσταίνει, συνεχίζετε να φροντίζετε την κόρη σας, να της μιλάτε και να της εξηγείτε τους λόγους που φοράμε ρούχα,  χωρίς πίεση,  αλλά προσφέροντας χρόνο στην ίδια να το κατανοήσει.  

Μοιραστείτε τον προβληματισμό σας και με τον παιδίατρο σας. Έχοντας τη συνολική εικόνα του παιδιού μπορεί να σας βοηθήσει. 

Καθώς το κορίτσι σας μεγαλώνει και γίνεται νήπιο ξεκινά το δρόμο της διαφοροποίησης! Ξεκινά να έχει τις δικές της σκέψεις και κριτήρια! Εσείς της προσφέρετε το πλαίσιο ασφαλείας ώστε να αναπτυχθεί!

Μπράβο σας!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v