Πώς να επιλέξετε τα κατάλληλα παπούτσια στην εγκυμοσύνη

Πώς να επιλέξετε τα κατάλληλα παπούτσια στην εγκυμοσύνη

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το υπόδημα διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην υγιεινή όχι μόνο του άκρου ποδός, αλλά και άλλων περιοχών, όπως η ράχη, η μέση, η λεκάνη, οι μηροί και οι κνήμες.

Η αλλαγή του κέντρου βάρους του σώματος και η κατακράτηση υγρών με την πρόοδο της εγκυμοσύνης, προκαλούν μεταβολές στη φόρτιση του πέλματος, που καθιστούν σημαντική την επιλογή του κατάλληλου παπουτσιού. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το 70% των εγκύων φορά ακατάλληλα υποδήματα και το 50% από αυτές παρουσιάζει προβλήματα στα πόδια για το λόγο αυτό.

Πώς επιλέγουμε

Το ύψος που πρέπει να έχει γενικά το τακούνι στο γυναικείο παπούτσι από πλευράς υγιεινής έχει γίνει διαχρονικό θέμα συζήτησης που επεκτείνεται στην περίοδο της εγκυμοσύνης και είναι γενικά παραδεκτό ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4 εκατοστά. Τα ιδιαίτερα ψηλά τακούνια συνδυαζόμενα με στενή φόρμα του παπουτσιού που συχνά επιβάλλει η μόδα, έχουν ενοχοποιηθεί για πολλές παθολογικές καταστάσεις του ποδιού που συχνά απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση.

Τα κριτήρια επιλογής ενός παπουτσιού, ιδιαίτερα αν προορίζονται για την καθημερινή δραστηριότητα, είναι τα εξής:

  •  Δοκιμάζουμε το παπούτσι κατά την περίοδο της μέρας που το πόδι είναι καταπονημένο.
  •  Η δοκιμή απαιτεί τη χρήση του ίδιου είδους κάλτσας που χρησιμοποιούμε καθημερινά.
  • Εφαρμόζουμε και τα δύο υποδήματα στα πόδια μας αφού τα δέσουμε (αν είναι δετά) με τρόπο ώστε να μην αισθανόμαστε πίεση σε κάποιο σημείο του ποδιού.
  •  Βαδίζουμε και δοκιμάζουμε κινήσεις όπως να σταθούμε με άνεση στις φτέρνες ή στα δάχτυλα των ποδιών

Τι προσέχουμε

Μετά την επιλογή, η φροντίδα και η συντήρηση των παπουτσιών έχει εξίσου σημαντικό ρόλο και οι πρακτικές οδηγίες που προτείνονται για το σκοπό αυτό είναι οι εξής:

  •  Φροντίζουμε τον καθαρισμό και τη βαφή των υποδημάτων ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Προσέχουμε τον τρόπο με τον οποίο βάζουμε και βγάζουμε τα παπούτσια για να μην τα καταστρέψουμε με τη συνεχή κακή χρήση.
  •  Όταν δεν τα φοράμε, η έκθεση των παπουτσιών για λίγα λεπτά στην ηλιακή ακτινοβολία προσφέρει σχετική αποστείρωση από μικρόβια.
  •  Χρησιμοποιούμε τα παπούτσια για το σκοπό που εξυπηρετούν και φροντίζουμε να μην τα καταπονούμε σε άλλες δραστηριότητες.

Η πρόληψη παθολογικών καταστάσεων στο πόδι είναι ο σκοπός όσων προαναφέραμε, αλλά είναι επίσης σημαντικό να πληροφορήσουμε τον ιατρό μας για παθολογικές καταστάσεις από το παρελθόν. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, η γνώμη ενός ειδικού ιατρού κρίνεται απαραίτητη για τη λήψη κατάλληλων μέτρων που θα οδηγήσουν σε μια ευχάριστη περίοδο εγκυμοσύνης.

Ο Αναστάσιος Δάρας είναι Ορθοπαιδικός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΛΗΤΩ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v