Αγαπητή αναγνώστρια,
Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό το ότι αναρωτιέστε πώς μπορείτε να πλησιάσετε περισσότερο το γιο σας.
Ο γιος σας βρίσκεται σε μία μεταβατική ηλικία με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι ισορροπίες μέσα του αλλά και στη μεταξύ σας σχέση. Για τα παιδιά αυτής της ηλικίας αρχίζει να γίνεται ακόμα πιο σημαντική η επαφή με τους συνομηλίκους τους και η θέση που κατέχουν στον περίγυρό τους. Συγχρόνως τα θέματα ιδιωτικότητας είναι ακόμα πιο ευαίσθητα και το μοίρασμα σκέψεων και συναισθημάτων δεν είναι εύκολο, καθώς ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια παραπάνω αυτονόμησης.
Η αγωνία σας φανερώνει και την έντονη επιθυμία σας να είστε κοντά στο παιδί σας και ότι ενδιαφέρεστε για εκείνο. Ωστόσο είναι πιθανό να μεταδίδετε το άγχος σας με αποτέλεσμα ο γιος σας να απομακρύνεται περισσότερο. Bρίσκεται σε μία ηλικία που είναι πολύ πιθανό να μην είναι ούτε για τον ίδιο καθαρό το τι νιώθει και τι σκέφτεται. Οπότε μπορεί να μην επιθυμεί να σας κρύψει κάτι συγκεκριμένο, αλλά να δυσκολεύεται από τα γεμάτα αγωνία ερωτήματά σας καθώς δεν γνωρίζει τις απαντήσεις. Ανακαλύπτει τον εαυτό του, το σώμα του και επιτελούνται μέσα του ένα σωρό αλλαγές.
Σας προτείνω να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους να τον προσεγγίσετε μαθαίνοντας για τα ενδιαφέροντά του και κάνοντας μαζί πράγματα που τον ευχαριστούν. Ίσως θα είναι πιο εύκολο να συνδεθείτε μέσω των ενδιαφερόντων του, παρά κάνοντάς του συνεχείς ερωτήσεις για το πώς νιώθει και τι σκέφτεται. Είναι πολύ σημαντικό για εκείνον να λαμβάνει από εσάς το σταθερό ενδιαφέρον σας αλλά και την εμπιστοσύνη σας ότι μπορεί να διαχειριστεί αυτά που τον απασχολούν. Δηλώστε τη διαθεσιμότητά σας και ο γιος σας θα έρθει κοντά σας όταν σας χρειαστεί.
Εστιάστε περισσότερο στο να ακούσετε το τι σημαίνει η δική σας αγωνία, τι φοβάστε και τι σας ανησυχεί αντί του να προσπαθείτε να γνωρίζετε τι νιώθει ο γιος σας ανά πάσα στιγμή.
Είναι βέβαιο ότι ως γονέας έχετε περάσει κι άλλες μεταβατικές και απαιτητικές φάσεις του γιου σας. Σας εύχομαι και σε αυτή τη φάση να είστε κοντά και να απολαμβάνετε τη σχέση σας μαζί του.
Σας ευχαριστώ.
*Η Αγγελική Κολοκυθά είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.
Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr