Η αγόρευση της Εισαγγελέας Σταματίνας Περιμένη, αν και δεν δεσμεύει το δικαστήριο, αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από τους 21 κατηγορούμενους και από τα θύματα της φονικότερης πυρκαγιάς που έχει βιώσει η χώρα, όσο και από την κοινωνία.
«Οργανωμένη Προληπτική Απομάκρυνση ασφαλώς δεν γίνεται όταν δεν μπορείς να την κάνεις με ασφάλεια και συντονισμένα. Η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση ή εκκένωση δεν γίνεται, όταν δεν υπάρχει σχέδιο, όπως ειπώθηκε. Όταν όμως η φωτιά είναι μερικά χιλιόμετρα μακρυά και έρχεται και δεν διατρέχεις άμεσα τον κίνδυνο, χρειάζεται πρόβλεψη για να τον αποφύγεις. Εκεί μπορεί να γίνει και όφειλε να γίνει η οργανωμένη απομάκρυνση. Όταν το χάος δεν μπαίνει σε μια σειρά, τα αποτελέσματα είναι τραγικά» ανέφερε η κα Περιμένη καταχειροκροτούμενη από τους δεκάδες πολίτες που παρακολουθούν τη δίκη.
Κατά την έναρξη της αγόρευσής της που θα συνεχιστεί και αύριο, ανέφερε: «Δεν έχω κοιμηθεί όλες αυτές τις μέρες. Κλείνω τα μάτια και βλέπω σκηνές από αυτήν την τραγωδία, ανοίγω τα μάτια και βλέπω εσάς».
«Θέλω να πω με πλήρη συνείδηση, ότι το δικαστήριο με την απόφαση του δεν θα δικαιώσει ψυχές, αυτό που πρέπει να δικαιώσει και να εμπεδώσει είναι το αίσθημα ασφάλειας και της απόδοσης δικαιοσύνης» είπε, τονίζοντας ότι και οι κατηγορούμενοι πρέπει να ξέρουν πως θα δικαστούν δίκαια και με βάση τους νόμους.
«Θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη όχι με σκεπασμένα τα μάτια αλλά με ανοικτά τα μάτια» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε πολλά σημεία επεσήμανε ότι «πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Αυτοί οι άνθρωποι είναι καταδικασμένοι να ζήσουν με αυτές τις σκηνές, έχασαν δικούς τους με φρικτό τρόπο, μπροστά στα μάτια τους κάποιοι εξ αυτών, αλλά έχασαν και περιουσίες που δεν είναι πρώτο μπροστά στις απώλειες ζωής, αλλά και αυτό αφορά έναν αγώνα ζωής».
Η κ. Περιμένη ανέλυσε με λεπτομέρειες τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις κάθε εμπλεκόμενου φορέα, όπως ίσχυαν το 2018, δηλώνοντας ότι αύριο θα καταλήξει στο «διά ταύτα» της εισήγησης της.
Ανοίγοντας συνολικά το θέμα «Πολιτική Προστασία» η Εισαγγελέας εξήγησε το καθεστώς αρμοδιοτήτων χωρίς να αφήσει ασχολίαστες τις συνεχείς αλλαγές και τροποποιήσεις της νομοθεσίας στην πορεία των χρόνων και ειδικά μετά από δυσμενή συμβάντα.
«Δυστυχώς όταν κάτι δεν πάει καλά αλλάζουμε τους νόμους αντί να κοιτάμε τις υποδομές και την βελτίωση τους» είπε χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο της αγόρευσής της, ενώ αναφέρθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα, λέγοντας ότι πολλές φορές η νομοθεσία, που αναθέτει στο Σώμα την καταστολή των πυρκαγιών, «προτάσσει την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όλα τα άλλα έπονται».
Η Εισαγγελέας απαντώντας σε ισχυρισμούς κατηγορουμένων από την Πυροσβεστική, που επικαλέστηκαν τη φωτιά στην Κινέτα και εν συνεχεία την κατάσταση στα διυλιστήρια Κορίνθου που έπρεπε να αντιμετωπίσουν εκείνη την ημέρα, ανέφερε «Μόνο σε πόλεμο, όταν απειλείται η κυριαρχία της χώρας, μπορεί να αποφασίσει κάποιος να σώσει κάποιους και να θυσιάσει κάποιους άλλους. Σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει να κρίνεις και αναπτύξεις δυνάμεις ώστε να σώσεις κάθε ανθρώπινη ζωή. Δεν επιλέγεις θύματα».
Η Εισαγγελέας αναφέρθηκε στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ζήτημα της προστασίας των πολιτών, τονίζοντας ότι εκ του νόμου λειτουργεί συνδράμοντας την Πυροσβεστική σε μέσα αλλά και με ενέργειες και αποφάσεις των στελεχών της για να σώσουν πολίτες. «Αυτές οι διαδικασίες οφείλουν να λειτουργούν και να εξελίσσονται παράλληλα, άρα αυτό που ειπώθηκε από κατηγορούμενους, «δεν προλάβαινα» δεν ισχύει. Και δεν ισχύει διότι ως αρμόδια αρχή οφείλεις να προβλέψεις και να κινηθείς άμεσα. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορείς να αναμένεις να στο πει άλλος και να λες δεν μου το είπε» ανέφερε.
Η εισαγγελέας χαρακτήρισε ως «το κομβικό σημείο της υπόθεσης» το αν έγινε ενέργεια πρόληψης πριν από τη διάσωση. Αν δηλαδή μπορούσε και έπρεπε να γίνει απομάκρυνση ή οργανωμένη απομάκρυνση. Το δικαστήριο οφείλει να κρίνει αν για το θέμα της απομάκρυνσης, αρκεί το ότι δεν εισηγήθηκε ο αρμόδιος αξιωματικός της Πυροσβεστικής.
Κάποια στιγμή που η μητέρα ενός θύματος αντέδρασε, η Εισαγγελέας της είπε πως αντιλαμβάνεται πλήρως την απώλειά της. «Ξέρω ότι η απώλεια αυτήν δεν θα αναπληρωθεί ποτέ, αλλά δεν πρέπει να μετακυλήσουμε αυτό σε όσους δεν έχουν ευθύνη. Σκεφτείτε το!» είπε προς το κοινό θυμίζοντας ότι «αυτή η χώρα έχει υποφέρει από λαϊκά δικαστήρια».
Η δίκη διεκόπει έπειτα από μικρή ένταση που σημειώθηκε στην αίθουσα και θα συνεχιστεί αύριο το πρώι.