Πώς μπορώ να βάλω όρια στον 4χρονo γιο μου χωρίς να γίνω «κακιά» στα μάτια του;

Πώς μπορώ να βάλω όρια στον 4χρονo γιο μου χωρίς να γίνω «κακιά» στα μάτια του;
Ερώτηση:
Έχω ένα αγοράκι 4 ετών, το οποίο είναι πολύ γλυκό και ευγενικό όταν θέλει. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό δεν ακούει καθόλου! Κάθε φορά που του λέω «όχι» επιμένει στο δικό του και στο τέλος υποχωρώ για να μη γίνει καβγάς. Όταν του βάζω όρια, αντιδρά έντονα, φωνάζει ή κοπανάει πράγματα. Δεν θέλω να είμαι αυταρχική, αλλά ούτε και να νιώθω πως δεν έχω κανέναν έλεγχο. Πώς μπορώ να βάλω όρια χωρίς να γίνω «κακιά» στα μάτια του;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Είναι υπέροχο το ότι έχετε ένα τετράχρονο  γιο, ο οποίος μπορεί να εκφράζει τις δυσκολίες του και να διεκδικεί

Στα 4 έτη τα παιδιά δεν έχουν ακόμα έλεγχο των παρορμήσεών τους και πολλές φορές κατακλύζονται από τα συναισθήματα που νιώθουν. Συνθήκες που για εμάς τους ενήλικες μοιάζουν απλές και βατές είναι ικανές να τα θέσουν σε κατάσταση συναγερμού. 

Ο γιος σας διαρκώς περνάει επόμενα στάδια στην ανάπτυξή του και εφόσον είναι υγιής είναι αναμενόμενο να έχει τέτοιες αντιδράσεις. Καθώς μεγαλώνει και αυτονομείται περισσότερο, θα υπάρχουν στιγμές που θα νιώσετε ότι θα γίνεστε δυσάρεστη θέτοντας όρια. Ωστόσο αυτό δεν σας κάνει κακιά, αντιθέτως ο γιος σας χρειάζεται όρια που θα τίθενται με αγάπη και σταθερότητα. Θα χρειαστεί ίσως πολλές φορές να επαναλάβετε τους κανόνες και να υπενθυμίζετε τους λόγους που επιτρέπετε ή δεν επιτρέπετε κάτι. Είναι σημαντικό η διάθεσή σας να μην είναι τιμωρητική, ούτε να κάνετε «παιχνίδια εξουσίας». Αντιθέτως, τα όρια να μπαίνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε το παιδί να μπορεί να κατανοήσει τις φυσικές συνέπειες των πράξεών του. 

Αναλογιστείτε ποια είναι τα ζητήματα για τα οποία μπορείτε να είστε περισσότερο ελαστική και ποια είναι εκείνα τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα για εσάς (για παράδειγμα θέματα ασφάλειας). Μη φοβάστε την ένταση και τη δυσκολία του παιδιού σας. Κάποιες φορές θα χρειαστεί να θέτετε τα όρια παρότι εκείνος θα αντιδρά και στη συνέχεια εσείς θα τον βοηθάτε να διαχειριστεί τη ματαίωσή του. 

Να χαίρεστε το μεγάλωμά του.

Σας ευχαριστώ.

*Η Αγγελική Κολοκυθά είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v