Μελιτίνια Σαντορίνης: το παραδοσιακό γλυκό που πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξεις

Μελιτίνια Σαντορίνης: το παραδοσιακό γλυκό που πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξεις

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μια παραδοσιακή συνταγή της Μαρίας Καραμολέγκου για ένα μοναδικό γλυκό, απευθείας από την κουζίνα του Αιγαίου. Παρόμοιες συνταγές θα βρείτε σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων με άλλη ονομασία. Τα μελιτίνια ή μελετίνια Σαντορίνης όμως έχουν την ιδιαιτερότητα του ότι είναι πολύ αφράτα, αρωματικά, κανονικά... έργα τέχνης! Οι Σαντορινιές κεντούν το φύλλο μέχρι και με 80 τσιμπήματα!

Τι θα χρειαστούμε

Για τη γέμιση

  • 1 kg μυζήθρα ανάλατη περαστή
  • 1 kg ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 4 αυγά
  • 4 κρόκους αυγών
  • 4 βανίλιες
  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για τη ζύμη

  • 1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 βανίλια
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλ. ρακί
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βούτυρο μαλακό
  • 1 φλ. νερό
  • Λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

Τι πρέπει να κάνουμε

Για τη ζύμη

Βήμα 1ο

Για τα παραδοσιακά μελιτίνια Σαντορίνης, βάζουμε όλα τα υλικά στο ζυμωτήριο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη για το φύλλο σφιχτή και σταθερή.

Βήμα 2ο

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη το λιγότερο για 30′.

Βήμα 3ο

Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση για τα μελιτίνια.

Για τη γέμιση

Βήμα 1ο

Το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να το αλέσουμε στον μύλο λαχανικών για να γίνει η γέμιση μία αφράτη κρέμα. Περνάμε τη μυζήθρα από τον μύλο να λιώσει καλά.

Βήμα 2ο

Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι ώστε να λιώσει καλά η ζάχαρη μέσα στο τυρί και να γίνει μια αφράτη κι αραιή κρέμα τυριού.

Βήμα 3ο

Στην συνέχεια, προσθέτουμε το μαστίχι (ή αλλιώς τη γνωστή μαστίχα), τις βανίλιες, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Βήμα 4ο

Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και τους κρόκους.

Βήμα 5ο

Ανακατεύοντας πάντα, έχουμε τώρα μια βελούδινη και αρκετά αραιή κρέμα.

Βήμα 6ο

Ρίχνουμε το αλεύρι για να σταθεροποιηθεί η γέμιση και ανακατεύουμε καλά. Η γέμιση πρέπει να στέκεται στο κουτάλι.

Βήμα 7ο

Αφήνουμε τη γέμιση για λίγο να σταθεί.

Για τα μελιτίνια

Βήμα 1ο

Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο με το ξυλίκι ή με τη μηχανή ζυμαρικών.

Βήμα 2ο

Κόβουμε με τσέρκι στρογγυλά κομμάτια μεγάλα ή μικρά, ανάλογα τι μας αρέσει. Γύρω στα 10 εκατοστά διάμετρος είναι το κλασικό μέγεθος.

Βήμα 3ο

Βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και ξεκινάμε το τσίμπημα.

Βήμα 4ο

Με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας ξεκινάμε το τσίμπημα γύρω γύρω, ανασηκώνοντας το πλαϊνό φύλλο και φυλακίζοντας την γέμιση. Τα τσιμπήματα πρέπει να είναι από 40 και πάνω.

Βήμα 5ο

Τα αραδιάζουμε όλα σε μία λαμαρίνα και τα ψήνουμε στους 180°C για περίπου 25′ μέχρι να φουσκώσει η γέμιση και να ροδίσουν τα μελιτίνια.

Βήμα 6ο

Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Μυστικά

  • Όσο δουλεύουμε τη ζύμη, πρέπει να κάνουμε γρήγορες κινήσεις. Αν στεγνώσει το φύλλο θα σας δυσκολέψει.
  • Με ένα σκουπάκι ή με ένα πινέλο, να τινάζετε το περιττό αλεύρι από το φύλλο πριν το τσίμπημα.

 

Πηγή: argiro.gr

Φωτογραφίες από argiro.gr και Αλέξανδρο Αντωνιάδη

v