Αγαπητή αναγνώστρια η κατάσταση που περιγράφετε απασχολεί πάρα πολλές οικογένειες, καθώς οι γονείς αναρωτιούνται ποια είναι η στάση που πρέπει να κρατήσουν απέναντι στα αδέρφια που τσακώνονται.
Θα σας πω ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να διεκδικούν και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Μαθαίνουν να αναμετρούνται με άλλα παιδιά, καθώς δεν είναι ίδιας υφής η διαπραγμάτευση που θα κάνουν μαζί σας με αυτή που θα κάνουν με τα αδέλφια τους.
Θα είναι βοηθητικό να τους αφήνετε το περιθώριο να διαπραγματεύονται μεταξύ τους και να λύνουν μόνα τους τις διαφορές τους. Συγχρόνως θα τα βοηθήσει το να επαινείτε τη θετική συμπεριφορά τους, όταν δηλαδή τα παρατηρείτε να αλληλεπιδρούν με σεβασμό και με διάθεση συνεργασίας. Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα δίνετε στον εαυτό σας τον ρόλο του υπερασπιστή του ενός από τους δύο ή εκείνου που έρχεται πάντα για να αποδώσει τη δικαιοσύνη.
Οι περιπτώσεις στις οποίες είναι απαραίτητη η παρέμβασή σας είναι αυτές όπου ο καβγάς γίνεται βίαιος ή επικίνδυνος.
Οι συνεχείς παρεμβάσεις των γονέων ωφελούν περισσότερο στη δική τους αποφόρτιση και δίνουν στα παιδιά την εντύπωση ότι δεν μπορούν να χειριστούν μόνα την κατάσταση. Επιπλέον πιθανότατα να επιτείνονται οι τσακωμοί των παιδιών με σκοπό την αναζήτηση προσοχής από τους γονείς.
Όσο, λοιπόν, θα τους αφήνετε χώρο να διαχειριστούν τη σχέση τους και θα παρεμβαίνετε εκεί που χρειάζεται, θα έχετε χρόνο να εστιάσετε περισσότερο στο πώς θα διαχειριστείτε τα δικά σας συναισθήματα την ώρα της μεταξύ τους έντασης.
*Η Αγγελική Κολοκυθά είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.