Πώς να διαχειριστώ τους τσακωμούς των παιδιών μου στο σπίτι;

Πώς να διαχειριστώ τους τσακωμούς των παιδιών μου στο σπίτι;
Ερώτηση:
Γειά σας! Είμαι μαμά 3 παιδιών, ενός κοριτσιού 5 ετών και ενός αγοριού 7 χρονών. Τα παιδιά μου μαλώνουν συνέχεια. Από απλές παρεξηγήσεις μέχρι φωνές και σπρωξίματα. Δεν ξέρω πώς να επέμβω για να τους μάθω να συνυπάρχουν και να λύνουν τις διαφωνίες τους με σεβασμό. Έχω, μάλιστα, παρατηρήσει ότι όσο μεγαλώνουν χειροτερεύει η μεταξύ τους σχέση, ενώ όταν ήταν μικρά ήταν πιο αγαπημένα. Κάποιες φορές σκέφτομαι μήπως υπάρχει ανταγωνισμός ή ζήλεια ανάμεσά τους, αλλά δεν νομίζω ότι δικαιολογείται κάτι τέτοιο από την ανατροφή που προσπαθούμε να τους δώσουμε στο σπίτι… Πώς με συμβουλεύετε να το διαχειριστώ;





Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια η κατάσταση που περιγράφετε απασχολεί πάρα πολλές οικογένειες, καθώς οι γονείς αναρωτιούνται ποια είναι η στάση που πρέπει να κρατήσουν απέναντι στα αδέρφια που τσακώνονται.

Θα σας πω ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να διεκδικούν και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Μαθαίνουν να αναμετρούνται με άλλα παιδιά, καθώς δεν είναι ίδιας υφής η διαπραγμάτευση που θα κάνουν μαζί σας με αυτή που θα κάνουν με τα αδέλφια τους. 

Θα είναι βοηθητικό να τους αφήνετε το περιθώριο να διαπραγματεύονται μεταξύ τους και να λύνουν μόνα τους τις διαφορές τους. Συγχρόνως θα τα βοηθήσει το να επαινείτε τη θετική συμπεριφορά τους, όταν δηλαδή τα παρατηρείτε να αλληλεπιδρούν με σεβασμό και με διάθεση συνεργασίας. Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα δίνετε στον εαυτό σας τον ρόλο του υπερασπιστή του ενός από τους δύο ή εκείνου που έρχεται πάντα για να αποδώσει τη δικαιοσύνη. 

Οι περιπτώσεις στις οποίες είναι απαραίτητη η παρέμβασή σας είναι  αυτές όπου ο καβγάς γίνεται βίαιος ή επικίνδυνος. 

Οι συνεχείς παρεμβάσεις των γονέων ωφελούν περισσότερο στη δική τους αποφόρτιση και δίνουν στα παιδιά την εντύπωση ότι δεν μπορούν να χειριστούν μόνα την κατάσταση. Επιπλέον πιθανότατα να επιτείνονται οι τσακωμοί των παιδιών  με σκοπό την αναζήτηση προσοχής από τους γονείς. 

Όσο, λοιπόν, θα τους αφήνετε χώρο να διαχειριστούν τη σχέση τους και θα παρεμβαίνετε εκεί που χρειάζεται, θα έχετε χρόνο να εστιάσετε περισσότερο στο πώς θα διαχειριστείτε τα δικά σας συναισθήματα την ώρα της μεταξύ τους έντασης. 

*Η Αγγελική Κολοκυθά είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v