Αγαπητή αναγνώστρια,
ο γιος σας βρίσκεται στην ηλικία όπου τα παιδιά νιώθουν φόβο για ένα σωρό διαφορετικά πράγματα και συνθήκες. Καθώς αντιλαμβάνονται και επεξεργάζονται περισσότερες πληροφορίες μπορεί να αναπτύξουν φόβους που στο παρελθόν δεν είχαν. Πολλές φορές παρατηρώντας προσεκτικά τα παιδιά χωρίς να προσπαθούμε βιαστικά να τους δώσουμε λύσεις ή λογικές απαντήσεις, οδηγούμαστε στο να κατανοήσουμε ποια είναι η πηγή του φόβου. Έτσι δείχνοντας κατανόηση και ότι είμαστε δίπλα τους να τα φροντίσουμε και να τα προστατέψουμε τα βοηθάμε σιγά σιγά να διαχειριστούν το φυσιολογικό συναίσθημα του φόβου. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το αντικείμενο του φόβου δεν έχει τόση σημασία και ο φόβος των παιδιών συμβολίζει μια γενικότερη ανασφάλεια ή άγχος μπροστά σε νέες καταστάσεις ή σε συνθήκες που δυσκολεύονται να διαχειριστούν.
Παρατηρήστε, λοιπόν, το γιο σας, την φάση στην οποία βρίσκεται η οικογένειά σας και το χρονικό διάστημα που εκδηλώνει αυτούς τους φόβους. Αν νιώθετε ότι αυτή η κατάσταση κρατάει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την οικογένειά σας, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχικής υγείας, ώστε να γίνει επεξεργασία σε βαθύτερο επίπεδο.
Να θυμάστε ότι αν εσείς νιώθετε ενοχές και αγωνιάτε πολύ για το πώς νιώθει ο γιος σας τότε του το μεταδίδετε και αυτό πιθανόν να επιτείνει το άγχος και τους φόβους του.
*Η Αγγελική Κολοκυθά είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.