Αγαπητή αναγνώστρια,
τα παιδιά γύρω στα 6 αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ ψέματος και αλήθειας, ωστόσο μπορεί κάποιες φορές μπορεί να μεταφέρουν την αλήθεια τροποποιημένη με έναν τρόπο που να τους φαίνεται πιο ενδιαφέρουσα ή πιο βολική. Μπορεί δηλαδή να πουν ψέματα για να αποφύγουν τις συνέπειες της αλήθειας.
Καθώς, λοιπόν, σε αυτή την ηλικία τα παιδιά αντιλαμβάνονται πια ότι υπάρχουν περιορισμοί στη συμπεριφορά τους και κανόνες, πιθανόν να πουν ψέματα θέλοντας να μην υποστούν τις συνέπειες που θα επιφέρει η αλήθεια. Σας καλώ να αναλογιστείτε για ποιο λόγο μπορεί ο γιος σας να χρησιμοποιεί τα ψέματα, τι μπορεί να θέλει να αποφύγει.
Επιπλέον σας προτείνω να μιλήσετε στο παιδί για το ότι το ψέμα δεν το βοηθάει, αλλά αντιθέτως όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια θα είναι μεγαλύτερες οι συνέπειες. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς, όπως "ψεύτης" και εστιάστε στις στιγμές που είναι ειλικρινής.
Επιπλέον λειτουργήστε ως πρότυπο για το γιο σας και αυτό θα τον βοηθήσει στο να αναλαμβάνει και εκείνος τη δική του ευθύνη. Η εμπιστοσύνη στη σχέση σας με το παιδί θα χτιστεί πρώτα από τη δική σας στάση. Τα παιδιά χρειάζονται να ξέρουν ότι οι γονείς τους θα παραμείνουν κοντά τους ακόμα και στα λάθη τους και αυτό σιγά σιγά τα εκπαιδεύει να μην φοβούνται να πουν την αλήθεια.
Σας εύχομαι να χαίρεστε το μεγάλωμά του.
*Η Αγγελική Κολοκυθά είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.