Κάπου εκεί εμφανίζεται μια σχετικά νέα – αλλά βαθιά συναισθηματική – προσέγγιση στο συνεπιμελητικό μοντέλο: το birdnesting.
Ο όρος μπορεί να ακούγεται λίγο... παιχνιδιάρικος, μα στην ουσία του κρύβει την προσπάθεια των γονιών να βάλουν πρώτα τις ανάγκες των παιδιών. Στο birdnesting, τα παιδιά παραμένουν στο σπίτι που γνωρίζουν ως «το σπίτι τους». Τη φωλιά τους. Αντί να μετακομίζουν εκείνα κάθε εβδομάδα, με βαλίτσες, σχολικές τσάντες και συναισθηματικά βάρη, είναι οι γονείς που αλλάζουν θέση: πηγαινοέρχονται ανάλογα με το πρόγραμμα επιμέλειας.
Για τα παιδιά, αυτό σημαίνει διατήρηση της ρουτίνας τους. Σημαίνει ότι κοιμούνται κάθε βράδυ στο ίδιο κρεβάτι. Ότι οι μπλούζες τους βρίσκονται πάντα στο ίδιο συρτάρι. Ότι το αγαπημένο τους βιβλίο παραμένει δίπλα στο κομοδίνο. Δεν χρειάζεται να ανησυχούν αν ξέχασαν τα παπούτσια του ποδοσφαίρου στο άλλο σπίτι – γιατί δεν υπάρχει «άλλο» σπίτι γι’ αυτά.
Είναι μια συγκινητική προσπάθεια να πούμε στα παιδιά: «Εσύ δεν φταις για τίποτα. Και γι’ αυτό, δεν χρειάζεται να χάσεις το αίσθημα της σταθερότητας.»
Όμως, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, και το birdnesting έχει τις προκλήσεις του. Στην πράξη, προϋποθέτει η οικογένεια να βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση. Οι γονείς πρέπει να διατηρούν όχι μόνο το οικογενειακό σπίτι, αλλά και δύο ξεχωριστές κατοικίες ή τουλάχιστον προσωρινές λύσεις διαμονής. Κι αυτό, για πολλούς, δεν είναι ρεαλιστικό.
Πέρα από τα οικονομικά, υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας: δεν είναι πάντα εύκολο να συνυπάρχεις – έστω και εναλλάξ – με έναν πρώην σύντροφο. Ποιος καθάρισε το μπάνιο; Ποιος άφησε τα άπλυτα στον νεροχύτη; Και τι γίνεται όταν κάποιος αρχίσει μια νέα σχέση; Μπορεί ο νέος σύντροφος να επισκεφθεί αυτό το κοινό – έστω και εναλλάξ – σπίτι;
Όλα αυτά είναι ερωτήματα που δεν απαντώνται εύκολα. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι ειδικοί προτείνουν: αν μια οικογένεια σκέφτεται σαν λύση το birdnesting, πρέπει πρώτα να κάτσει στο τραπέζι – κατά προτίμηση με τη βοήθεια ενός συμβούλου ή ψυχολόγου – και να θέσει κανόνες. Καθαρούς. Σαφείς. Με σεβασμό στις ανάγκες όλων.
Το birdnesting δεν είναι για όλους. Και σίγουρα δεν πρέπει να επιλεγεί αν τελικά δημιουργεί περισσότερη ένταση ή δυσαρέσκεια μεταξύ των γονιών. Γιατί τότε, όσο αγνή κι αν είναι η πρόθεση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι δύσκολο και για τα ίδια τα παιδιά. Άλλωστε, παιδιά ευτυχισμένα είναι εκείνα που βλέπουν γονείς ήρεμους, ισορροπημένους – ακόμα και αν δεν είναι πια μαζί.
Όμως όταν λειτουργεί, το birdnesting μπορεί να είναι μια όαση μετά την «καταιγίδα» του διαζυγίου. Μια γέφυρα προς μια νέα πραγματικότητα που δεν είναι τόσο τρομακτική όσο φαινόταν στην αρχή.
Γιατί τελικά, το σπίτι δεν είναι μόνο τα αντικείμενα. Είναι οι άνθρωποι που σε περιμένουν εκεί. Κι αν οι γονείς βρουν έναν τρόπο να κρατήσουν τη «φωλιά» ζεστή για τα παιδιά τους, τότε ίσως αυτό να είναι ένα μικρό θαύμα που αξίζει να προσπαθήσουμε να πετύχουμε!
Πληροφορίες από scarymommy.com