Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κοτόπουλο αλλιώς: 4 γιορτινές συνταγές για όσους δεν θέλουν γαλοπούλα

Το κοτόπουλο αλλιώς: 4 γιορτινές συνταγές για όσους δεν θέλουν γαλοπούλα

Δεν αγαπούν όλοι τη γαλοπούλα. Και ευτυχώς. Γιατί το κοτόπουλο, όταν του φερθούμε… γιορτινά, μπορεί να σταθεί άνετα στο κέντρο ενός εορταστικού τραπεζιού. Με αρώματα, γλυκόξινες ισορροπίες, τραγανές υφές και υλικά που θυμίζουν Χριστούγεννα και ρεβεγιόν, το κοτόπουλο μεταμορφώνεται και ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Παρακάτω θα βρεις τέσσερις γιορτινές συνταγές με κοτόπουλο, ιδανικές για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό, χωρίς όμως να μπλέξουν με δύσκολες τεχνικές ή υπερβολικά υλικά.

Κοτόπουλο με κάστανα και πορτοκάλι

Μια συνταγή ζεστή, αρωματική και απόλυτα χειμωνιάτικη. Τα κάστανα δίνουν βάθος και το πορτοκάλι φρεσκάδα.

Τι θα χρειαστούμε

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
  • 300 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
  • Χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κρεμμύδι ξερό, χοντροκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο θυμάρι ή δενδρολίβανο

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Σοτάρουμε το κοτόπουλο σε φαρδιά κατσαρόλα με ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήνουμε να μαλακώσουν
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ
  • Ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά
  • Προσθέτουμε τα κάστανα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 45–50 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα

Κοτόπουλο με τυρί κρέμα, μπέικον και κράνμπερις

Γλυκό, αλμυρό και απόλυτα εορταστικό. Μια συνταγή που θυμίζει τραπέζι ρεβεγιόν.

Τι θα χρειαστούμε

  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες ή φιλέτα μπούτι
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 150 γρ. μπέικον σε μικρά κομμάτια
  • 100 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ ποτήρι κρέμα γάλακτος
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό και το αφήνουμε στην άκρη
  • Στο ίδιο σκεύος σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί κρέμα και την κρέμα γάλακτος
  • Ρίχνουμε τα κράνμπερις και το μπέικον, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα για 20–25 λεπτά

  

Κοτόπουλο με μήλο και δενδρολίβανο

Αρωματικό, κομψό και ελαφρώς γλυκό. Ιδανικό για όσους αγαπούν τις ήπιες γιορτινές γεύσεις.

Τι θα χρειαστούμε

  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
  • 2 μήλα κόκκινα ή πράσινα, κομμένα σε φέτες
  • 2 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 κρεμμύδι σε φέτες
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Σοτάρουμε το κοτόπουλο με ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί
  • Προσθέτουμε τα μήλα και το δενδρολίβανο
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 40–45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να μελώσει η σάλτσα

Τραγανό κοτόπουλο με μέλι, πορτοκάλι και σόγια

Γλυκόξινο, αρωματικό και απόλυτα εντυπωσιακό στο πιάτο.

Τι θα χρειαστούμε

  • Φιλέτα κοτόπουλου ή φτερούγες
  • 3 κ.σ. μέλι
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 3 κ.σ. σόγια σος
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • Ελαιόλαδο
  • Πιπέρι

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Ανακατεύουμε το μέλι, τον χυμό πορτοκαλιού, τη σόγια και τη μουστάρδα
  • Σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να γίνει τραγανό
  • Προσθέτουμε τη σάλτσα και χαμηλώνουμε τη φωτιά
  • Αφήνουμε να καραμελώσει ελαφρά και να γυαλίσει το κοτόπουλο
  • Σερβίρουμε αμέσως, ιδανικά με ρύζι ή πατάτες φούρνου
 
Απόρρητο
v