Τα μελομακάρονα red velvet συνδυάζουν την παραδοσιακή γεύση με ένα λαχταριστό κόκκινο χρώμα και μαλακή γέμιση, κάνοντας κάθε μπουκιά... σκέτη απόλαυση! Είναι η τέλεια πρόταση για όσους θέλουν να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους τους με κάτι οικείο αλλά ταυτόχρονα ξεχωριστό.
Τι θα χρειαστούμε
Για το σιρόπι
- 400 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 200 γρ. νερό
- 1 στικ κανέλας
- 3 ολόκληρα γαρίφαλα
- φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 50 γρ. μέλι
Για τα μελομακάρονα
- 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 200 γρ. σπορέλαιο
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- ¼ κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
- 1 κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- ½ κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
- 500 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
- 100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Για το σερβίρισμα
- κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
- καρύδια, ψιλοκομμένα

Τι πρέπει να κάνουμε
Για το σιρόπι
Βήμα 1ο
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας, τα γαρίφαλα και τις φλούδες, και αφήνουμε να πάρουν βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
Βήμα 2ο
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
Βήμα 3ο
Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Για τα μελομακάρονα
Βήμα 1ο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Βήμα 2ο
Τοποθετούμε λαδόκολλα σε 2 ταψιά και αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 3ο
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον χυμό πορτοκαλιού, το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το γαρίφαλο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη σόδα και το χρώμα ζαχαροπλαστικής, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Βήμα 4ο
Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ το αλεύρι και το σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε.
Βήμα 5ο
Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.
Βήμα 6ο
Πλάθουμε 30-35 μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο και 30 γρ. το κάθε ένα) και τα τοποθετούμε στα ταψιά.
Βήμα 7ο
Μεταφέρουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα. (Στον μισό χρόνο αλλάζουμε θέση στα ταψιά για να ψηθούν ομοιόμορφα.)
Βήμα 8ο
Αφαιρούμε από τον φούρνο και ρίχνουμε κατευθείαν τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι.
Βήμα 9ο
Αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα, τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και μεταφέρουμε πίσω στα ταψιά.
Βήμα 10ο
Αφήνουμε να κρυώσουν 20-30 λεπτά.
Βήμα 11ο
Ρίχνουμε τη λιωμένη λευκή κουβερτούρα και τα καρύδια, και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση και καλές γιορτές!
Συνταγή από akispetretzikis.com









