10 λόγοι για να χαίρεστε που μεγαλώνετε

10 λόγοι για να χαίρεστε που μεγαλώνετε

«Η αληθινή ομορφιά μιας γυναίκας μεγαλώνει με τον χρόνο», είχε πει η Όντρεϊ Χεπμπορν. Παράλληλα βέβαια μεγαλώνει και η περιφέρειά της, το βάθος των ρυτίδων στο πρόσωπο, ο δείκτης της κακής χοληστερόλης στο αίμα και η πρεσβυωπία. Όμως ποιος νοιάζεται πραγματικά για όλα αυτά, όταν πίσω του τον ακολουθούν υπέροχες, ολοζώντανες αναμνήσεις, συγκλονιστικές στιγμές, πρωτόγνωρα συναισθήματα και ένας αριθμός ανθρώπων-αδελφών (εξ αίματος και μη) που ήταν πάντα εκεί και εκεί έχουν ταχθεί να μείνουν;

Το ότι μεγαλώνουμε έχει τα καλά του –είναι πικρό χαμόγελο αυτό που διακρίνουμε στα χείλη σας; Κι όμως! Έχει πάντα να κάνει με το πώς το βλέπει κανείς, πάντως μπορούμε σίγουρα να σας δώσουμε τουλάχιστον δέκα καλούς λόγους να φυσήξετε με ανακούφιση τα δεκάδες κεράκια στην επόμενη τούρτα γενεθλίων σας.

Ακόμα περισσότερες εμπειρίες

Το μόνο σίγουρο, καθώς μεγαλώνουμε, είναι ότι αποκτάμε περισσότερα βιώματα, καλά και κακά, δημιουργούμε εμπειρίες και έχουμε να λέμε ακόμα περισσότερες ιστορίες, οι οποίες λειτουργούν είτε διδακτικά, π.χ. για τα παιδιά μας, είτε ως αναμνήσεις που περίτρανα επιβεβαιώνουν ότι… ζήσαμε!

Ακόμα περισσότερη σοφία

…Ή ακόμα και ευφυΐα που χτίζεται μέσα από αυτές τις εμπειρίες: Από όλα αυτά που ζήσαμε, που είδαμε, που ακούσαμε, που διαβάσαμε και που μπορεί να έκαναν τη ζωή τη δική μας, ή κάποιων άλλων, ακόμα καλύτερη. Έτσι, γινόμαστε ολοκληρωμένοι άνθρωποι, είμαστε πολύ πιο ενδιαφέροντες ως συντροφιά για συζήτηση και οι γύρω μάς παίρνουν πολύ περισσότερο στα σοβαρά.

Αποφασίζουμε εμείς για τους εαυτούς μας

Ούτε οι γονείς μας, ούτε οι δάσκαλοι και καθηγητές μας, ούτε το υπερ-κτητικό πρώτο μας αγόρι (που πήρε πόδι όταν ξυπνήσαμε) αποφασίζει για εμάς. Φυσικά, μόνες μας αναλαμβάνουμε και όλες τις ευθύνες όταν κάποια απόφασή μας αποδειχτεί λάθος, πράγμα που απλά σημαίνει ότι την επόμενη φορά θα ξέρουμε πώς να το κάνουμε σωστά –και θα το κάνουμε, χωρίς να μας κατηγορήσει κανείς.

Λιγότερα μαθήματα

Μεταξύ μας, ας παραδεχτούμε πόσο λυπόμαστε τα παιδιά -ή τα ανίψια μας- με όλα αυτά τα μαθήματα, τα διαβάσματα, τις εργασίες, τα τεστ… Εντάξει, εμείς πρέπει να δουλεύουμε, συχνά για πολύ περισσότερες ώρες από όσο διαρκεί το σχολείο και το διάβασμα των παιδιών μαζί και σίγουρα υπό πιο κουραστικές συνθήκες. Τουλάχιστον, όμως, η δουλειά μας πιάνει τόπο: πληρωνόμαστε (ή ελπίζουμε τουλάχιστον!), ενώ τα μαθήματα που παίρνουμε πλέον είναι αυτά που πραγματικά μας ενδιαφέρουν και μας χρειάζονται, είναι μαθήματα ζωής. Σε πόσα παιδιά πιάνει πραγματικά τόπο όλο αυτό το διάβασμα, όταν πλέον έχει τελειώσει η σχολική χρονιά;

Ξέρουμε τι θέλουμε από την ζωή μας

Τα καλά του να γερνάς

Και όχι μόνο επειδή συνειδητοποιούμε πλέον ότι αυτό που θέλουμε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι υγεία για τα αγαπημένα μας πρόσωπα και μας, αλλά και επειδή ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση –και το κάνουμε. Ξέρουμε, επίσης, τι -και ποιος- μας αρέσει και έτσι γλυτώνουμε από πολύ χαμένο χρόνο και χρήμα δοκιμάζοντας.

Είμαστε πιο γοητευτικές

Το είπε η Χέπμπορν, το είπε η Μπριζίτ Μπαρντό («είναι λυπηρό να γερνάς, αλλά όμορφο να ωριμάζεις»), ωραία το έθεσε και ο συγγραφέας Μάρτιν Μπουξμπάουμ («μερικοί άνθρωποι, όσο κι αν γερνούν, δεν χάνουν ποτέ την ομορφιά τους –απλά τη μεταφέρουν, από το πρόσωπο στην καρδιά τους»). Όμως, ακόμα πιο ωραία το «λέει» η μαμά μας που γνωρίζοντας πλέον τι της πάει, πώς να φτιάχνει τα μαλλιά της, πώς να μας γλυκαίνει την καρδιά, γίνεται στα μάτια μας όλο και πιο όμορφη καθώς μεγαλώνει. Η γοητεία έρχεται με τα χρόνια. Την συνοδεύουν η φινέτσα και η αυτοπεποίθηση. Και έτσι, όσο μεγαλώνουμε δεν χρειάζεται πια να προσπαθούμε να αρέσουμε.

Κάνουμε καλύτερο σεξ

Στο πλαίσιο του «ξέρουμε τι θέλουμε» και αυτό, καθώς και σε αυτό της μεγαλύτερης εμπειρίας, δεν υπάρχει έρευνα που να μην έχει αποδείξει ότι όσο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερο απολαμβάνουμε το σεξ, ενώ δεν είναι λίγες και οι έρευνες που υποστηρίζουν πως καλύτερο σεξ κάνουν τα ζευγάρια που βρίσκονται χρόνια σε έναν γάμο.

Δεν χρειάζεται να το ξανά...

Δεν χρειάζεται να ξανακάνουμε τα παιδικά εμβόλια, να πάμε σχολείο, να μάθουμε Αγγλικά, να δώσουμε Πανελλήνιες, να διαβάσουμε ατελείωτες ώρες για εξετάσεις, να μείνουμε στο ίδιο σπίτι με τους γονείς μας, να πάμε στην κηδεία των αγαπημένων μας παππούδων, να ψάξουμε για δουλειά (εντάξει, αυτό μπορεί και να χρειαστεί)… Για τον κάθε έναν και την κάθε μία υπάρχει κάτι ξεχωριστό που δεν χρειάζεται να ξανακάνει ακριβώς επειδή μεγαλώνει, και αυτό μπορεί να δημιουργεί τρομερή ανακούφιση.

Είμαστε πιο ευτυχισμένες

Το λένε και οι έρευνες: Όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε περισσότερο συναισθηματικά ισορροπημένα άτομα και έχουμε την σοφία να συνειδητοποιούμε τι πραγματικά έχει σημασία στην ζωή. Επιπλέον, παύουμε σιγά-σιγά να αγχωνόμαστε για ανούσια πράγματα ή για στόχους που ξέρουμε πια πως δεν θα πετύχουμε και -όσοι το κάνουμε είναι ακόμα πιο ευτυχείς- εκμεταλλευόμαστε πολύ πιο αξιόλογα τον χρόνο μας.

Είμαστε ακόμα ζωντανές

Μάλιστα, όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε ακόμα πιο τυχερές που είμαστε ζωντανές, και που δε μας έχει βρει κάποια πολύ σοβαρή ασθένεια, κάποιο ατύχημα ή απλά… το γήρας. Ταυτόχρονα, όλο και νεώτερες έρευνες υπόσχονται να θεραπεύσουν ασθένειες που μπορεί να εμφανίσουμε, όλο και πιο αποτελεσματικά φάρμακα θα μπορέσουν να μας κάνουν καλά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v