Τα fast food συνδέονται με άσθμα και αλλεργίες στα παιδιά

Τα fast food συνδέονται με άσθμα και αλλεργίες στα παιδιά

Όσοι αγαπούν το fast food δεν θα πρέπει να ανησυχούν μόνο για τη γραμμή τους αλλά και για το ανοσοποιητικό τους σύστημα, επίσης.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Thorax, η κατανάλωση τροφίμων fast food συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, εκζέματος και ρινίτιδας στα παιδιά και στους εφήβους. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι η κατανάλωση φρούτων μπορεί να προστατέψει όλες τις ηλικιακές ομάδες από αυτές τις διαταραχές.

Ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών ανέλυσε στοιχεία από τους συμμετέχοντες της έρευνας του International Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC), η οποία διεξήχθη σε περισσότερους από 319.000 έφηβους, ηλικίας μεταξύ 13 -14 ετών από περισσότερες από 50 χώρες και περίπου 181.000 παιδιά, ηλικίας 6-7 ετών από 31 χώρες.

Τόσο οι συμμετέχοντες όσο και οι γονείς τους απάντησαν σε ερωτήσεις για το πόσο συχνά και σε τι βαθμό βιώνουν συμπτώματα άσθματος, ρινίτιδας και εκζέματος – όπως ο συριγμό, ρινική καταρροή, φαγούρα και δακρύρροια. Τους ζητήθηκε επίσης να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή τους και πόσο συχνά καταναλώνουν τροφές όπως λαχανικά ή burger.

Η κατανάλωση τροφίμων τύπου fast food τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα αυξάνει κατά 39% την πιθανότητα σοβαρού άσθματος σε εφήβους και κατά 27% στα παιδιά. Τα φρούτα, από την άλλη φαίνεται να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα στα συμπτώματα του άσθματος: η κατανάλωση φρούτων τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα συνδέεται με μείωση 11% στα συμπτώματα μεταξύ εφήβων και κατά 14% στα παιδιά.

v