10 έξυπνοι τρόποι για να κάνετε οικονομία

10 έξυπνοι τρόποι για να κάνετε οικονομία

Σε καιρούς τεράστιας οικονομικής ανασφάλειας το μεγαλύτερο άγχος των περισσότερων γονιών είναι το πώς θα εξασφαλίσουν ένα καλό «κομπόδεμα» που θα λειτουργήσει ως «μαξιλαράκι» για εκείνους και τα παιδιά τους, όταν θα ενηλικιωθούν. Πόσο εύκολο είναι, όμως, αυτό όταν στο τέλος του μήνα ο τραπεζικός σας λογαριασμός είναι σχεδόν άδειος;

Παρακάτω θα δείτε μερικές έξυπνους -και συχνά διασκεδαστικούς- τρόπους αποταμίευσης, που δεν θα σας αφήνουν «ταπί» κάθε μήνα.

Ελέγχετε τις προσφορές

Όποτε βλέπετε, είτε σε deal sites είτε σε άλλες διαφημίσεις, να γίνονται προσφορές σε προϊόντα που μπορεί να χρειάζεστε άμεσα ή που μπορεί να σας ενδιαφέρουν στο μέλλον (π.χ. πάνες, απορρυπαντικά, γυαλιά μυωπίας κ.λ.π.) σημειώστε τις και στραφείτε σε αυτές την επόμενη φορά που θα βγείτε στην αγορά.

Ενημερώστε για τον στόχο

Ενημερώστε τόσο την οικογένεια όσο και τους φίλους σας ότι έχετε μπει σε διαδικασία αποταμίευσης, αφενός για να συμβάλλουν και εκείνοι στον «αγώνα» (αν πρόκειται για την οικογένεια), αφετέρου για να σταματήσουν να σας στέλνουν e-mail με τη νέα κολεξιόν της Louis Vuitton. Αναφορικά με την οικογένεια, μπορείτε να τοποθετήσετε έναν μεγάλο κουμπαρά -από αυτούς που πρέπει να σπάσουν για να ανοίξουν- σε κάποιο σημείου του σπιτιού, έξω από τον οποίον θα γράψετε τον στόχο σας , π.χ. Αυτοκίνητο Μαρίας (αυτό που έχετε τάξει στην κόρη σας όταν περάσει στο Πανεπιστήμιο) και εκεί να «ρίχνει» ο κάθε ένας το κάτι τις του. Μπορεί όταν η Μαρία γίνει 18 να μην έχετε συγκεντρώσει όλο το ποσό του αυτοκινήτου, αλλά και μία προκαταβολή να «βγει» δεν είναι άσχημα.

Από την αγορά στην αποταμίευση

Είστε έτοιμη να αγοράσετε ένα νέο ζευγάρι μπότες, το οποίο -κακά τα ψέματα- δεν χρειάζεστε πραγματικά; Μεταφέρετε όλο το ποσό της αγοράς σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό. Θα νιώσετε πολύ καλύτερα μετά από μερικούς μήνες που θα συνειδητοποιήσετε ότι πραγματικά, δεν χρειαζόσασταν εκείνες τις μπότες.

Αυτόματη μεταφορά

Αν είστε μισθωτοί υπάλληλοι που πληρώνονται μηνιαίως με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, την ημέρα που γίνεται αυτή η κατάθεση μεταφέρετε αυτόματα ένα ποσό (π.χ. 20 ή 50 ευρώ) σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό. Με τον τρόπο αυτό θα τα ξεχνάτε μεν, αλλά όταν τα χρειαστείτε θα τα έχετε.

Δυσκολέψτε την ζωή σας

Η πιστωτική αποτελεί την -πιο- εύκολη λύση. Θέλετε να κάνετε μια αγορά και δεν έχετε ρευστό; Το πρώτο πράγμα που θα σας περάσει από το μυαλό είναι "θα τα βάλω στην πιστωτική". Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό μπορεί πολύ εύκολα να παγιδευτείτε. Στο τέλος του μήνα ίσως βρεθείτε να πρέπει να πληρώσετε ένα κάρο χρήματα και να αναρωτηθείτε "πώς μαζεύτηκαν τόσα πολλά;". Αν "πιάστε τον εαυτό σας" να μην μπορεί να το ελέγξει, καλύτερα να την κόψετε -κυριολεκτικά, με ένα ψαλίδι.

Αποταμιευτικά προγράμματα τραπεζών

Όλες οι τράπεζες έχουν αποταμιευτικά προγράμματα, σε συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρίες, τα οποία προσφέρουν επιτόκιο της τάξης του 2-2,5% αυτόν τον καιρό, για τα χρήματα που θα «κλείσει» κανείς εκεί. Ενημερωθείτε από τον ασφαλιστή και τον τραπεζικό σας σύμβουλο και ρωτήστε πότε μπορεί να «σπάσει» το πρόγραμμα χωρίς να ζημιωθείτε και αν υπάρχει κάποιο εγγυημένο ποσό που θα σας καταβληθεί μετά από χρόνια. Μάλιστα, αν το αποταμιευτικό αυτό πρόγραμμα γίνεται στο όνομα του παιδιού σας (οι τράπεζες έχουν ειδικά προγράμματα για παιδιά) είναι πιθανό να παραμείνετε πιο πιστοί στη μηνιαία σας καταβολή.

Πληρώστε για τα «λάθη» σας

Ένα βάζο στο οποίο θα ρίχνετε «μονόευρα» για κάθε φορά που θα τρώτε τα νύχια σας, ένα άλλο στο οποίο θα ρίχνετε «δίευρα» για κάθε φορά που η ζυγαριά θα ανεβαίνει και ένα στο οποίο θα ρίχνετε πεντάευρα για κάθε φορά που δεν θα πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Υπολογίστε πόσα χρήματα θα συγκεντρώνετε κάθε μήνα.

Επιβραβεύστε τις προσπάθειές σας

Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να δημιουργήσετε ένα βάζο συγκέντρωσης χρημάτων για κάθε φορά που θα πηγαίνετε στο γυμναστήριο, για κάθε «όχι» που θα λέτε σε ένα ακόμα τσιγάρο ή που αντί να παραγγείλετε πίτσα θα φτιάξετε σαλάτα.

Φανταστείτε το μέλλον

Θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα για εσάς; Π.χ. για να πάτε ένα ταξίδι σε έναν χρόνο από σήμερα; Κάντε το εικόνα: Βάλτε μία φωτογραφία του μέρους που θέλετε να πάτε στο γραφείο ή στην οθόνη του υπολογιστή σας. Ακόμα, κάποιες τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα να τυπώσετε την φωτογραφία που θέλετε στην πιστωτική σας κάρτα –ρωτήστε την δική σας τράπεζα. Έτσι, κάθε φορά που θα ετοιμάζεστε να αγοράσετε κάτι θα βλέπετε τη φωτογραφία και θα θυμάστε τον στόχο σας.

Εκπτωτικά κουπόνια

Εκμεταλλευτείτε κάθε πιθανό εκπτωτικό κουπόνι πέφτει στα χέρια σας, από εφημερίδες, από περιοδικά, από sites τα οποία σας δίνουν τη δυνατότητα να τα εκτπώσετε και για κάθε πιθανό λόγο, π.χ. για να παραγγείλετε πίτσα ή για να βάλετε βενζίνη. Αρκεί να υπάρχει πραγματικός λόγος να κάνετε τη συγκεκριμένη αγορά και να μην παρασυρθείτε από την έκπτωση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v