6 συμβουλές για να ισορροπήσετε καριέρα και οικογένεια

6 συμβουλές για να ισορροπήσετε καριέρα και οικογένεια

Έχετε μία ζωή στο γραφείο, έχετε μία ζωή στο σπίτι και έχετε, πιθανότατα, ξεχάσει πώς να διαχωρίσετε αυτές τις δύο ζωές προκειμένου να δημιουργήσετε την απαραίτητη ισορροπία που θα κάνει σας κάνει όλους χαρούμενους.

Οι περισσότερες μαμάδες σήμερα επιδιώκουν, όσο αυτό είναι εφικτό, να κάνουν μέρος της δουλειάς τους από το σπίτι. Είτε αυτό σημαίνει να κάτσουν το απόγευμα και να ελέγξουν έγγραφα από το γραφείο, είτε να κάνουν τηλεφωνήματα και να στείλουν e-mails, είτε να μην πάνε καθόλου στο γραφείο κάποιες μέρες προκειμένου να δουλέψουν από το σπίτι, φροντίζοντας παράλληλα το παιδί τους που είναι μωρό ή άρρωστο. Είναι, όμως, σχεδόν αδύνατο να αντεπεξέλθουν και στους δύο ρόλους επαρκώς. Αναπόφευκτα η μία δουλειά θα διαρρεύσει στην άλλη και τότε τίποτα δε μπορεί να γίνει σωστά.

Οι παρακάτω στρατηγικές μπορεί να σας βοηθήσουν:

Καθιερώστε μία εσωτερική «κατάσταση» που θα αναπληρώνει το «σπίτι»

Κάποιοι άνθρωποι κάθονται για χρόνια σε ένα γραφείο χωρίς ποτέ να επιδείξουν ιδιαίτερο ζήλο. Άλλοι μπορεί να είναι απίστευτα δημιουργικοί και να έχουν αξιοζήλευτη έμπνευση χωρίς καν να σηκωθούν από το κρεβάτι τους. Αυτό συμβαίνει γιατί τόσο η δουλειά όσο και το σπίτι αποτελούν την βασική «κατάσταση» του μυαλού τους. Για να μπορέσετε, λοιπόν, να διαχωρίσετε την επαγγελματική σας από την οικιακή σας ζωή θα πρέπει να συγκεντρωθείτε στο να δημιουργήσετε μία «οικιακή κατάσταση» μέσα στο μυαλό σας.

Για να το πετύχετε αυτό επικεντρωθείτε σε αναμνήσεις που σας δημιουργούν αισθήματα χαλάρωσης, φροντίδας, αναπλήρωσης –με λίγα λόγια, αισθήματα «σπιτιού». Θυμηθείτε τότε που ψήνατε μπισκότα με την γιαγιά σας ή μιλούσατε με την αδερφή σας ή χουζουρεύατε στο κρεβάτι με τον αγαπημένο σας.

Αν δεν έχετε πολλές τέτοιες αναμνήσεις μπορεί να νιώσετε λίγο αμήχανα. Επιμείνετε, όμως! Θυμηθείτε όσο περισσότερα μέρη και στιγμές που σας έδωσαν ανακούφιση: Η σκιά ενός δέντρου μετά από μία μεγάλη βόλτα στον ήλιο, μία δροσερή βουτιά στην θάλασσα, το ότι σας έδωσε το φούτερ του ένα βράδυ που έκανε ψύχρα. Όταν θα έχετε συγκεντρώσει όλες αυτές τις αναμνήσεις και αποστάξει τα συναισθήματα που σας δημιουργούν, αρχίστε να επαναλαμβάνετε χαμηλόφωνα «σπίτι, σπίτι, σπίτι».

Καθιερώστε μία εσωτερική παραγωγική «κατάσταση δουλειάς»

Κάποιοι τυχεροί από εσάς κάνετε την δουλειά που πυροδοτεί την δημιουργικότητά σας και σας διεγείρει με τις προκλήσεις της. Για τους δημοσιογράφους, για παράδειγμα, η δουλειά αυτή είναι το γράψιμο. Όσο δύσκολο κι είναι το πρώτο τους καταφύγιο όταν θέλουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή όταν θέλουν να κατανοήσουν τον κόσμο. Και οι περισσότεροι αγαπούν το γεγονός ότι το γράψιμο μπορεί να είναι τόσο δύσκολο.

Κάποιοι άνθρωποι, όμως, μπορεί να υποφέρουν με τη δουλειά που κάνουν και να θεωρούν πως είναι αναγκασμένοι σε αυτήν να κάνουν πράγματα που μισούν. Αν κάπως έτσι νιώθετε και εσείς αυτή είναι η «κατάσταση δουλειάς» που έχετε στο μυαλό σας, την οποία αναπόφευκτα θα μεταφέρετε και στο σπίτι σας, πιθανότατα σε μορφή κατάθλιψης ή οργής. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργήσετε μία πνευματική επαγγελματική κατάσταση που να ανταποκρίνεται σε αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «ροή», την απόλυτη απορρόφηση που έρχεται όταν κάνουμε κάτι που μας ενδιαφέρει στο ανώτερο επίπεδο των ικανοτήτων μας.

Ακόμα κι αν η δουλειά σας κάνει να νιώθετε εγκλωβισμένοι, δεν είναι αδύνατο να δημιουργήσετε μία παραγωγική πνευματική κατάσταση. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, κάθε προσπάθειά σας η οποία σας απορρόφησε τόσο ώστε χάσετε σχεδόν την επαφή με τον χρόνο. Αν δεν σας έχει συμβεί ποτέ αυτό, θυμηθείτε τουλάχιστον κάποια περίοδο που καταφέρετε να λύσετε προβλήματα στην δουλειά σας ή που δουλέψατε σκληρά και αυτό είχε αποτέλεσμα. Αν και πάλι δε μπορείτε να σκεφτείτε κάποια τέτοια στιγμή και θεωρείτε την δουλειά σας πραγματικά απαίσια, ίσως πρέπει να προσλάβετε κάποιον life coach. Αν τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, επικεντρωθείτε στα τρία μεγαλύτερα επαγγελματικά σας επιτεύγματα και επαναλάβετε από μέσα σας «Δουλειά. Δουλειά. Δουλειά».

Χρησιμοποιήστε τις δύο παραπάνω πνευματικές καταστάσεις για να δημιουργήσετε φυσικούς χώρους

Το επόμενο βήμα για να διατηρήσετε την επαγγελματική και οικιακή σας ζωή υγιή και ανεπηρέαστη είναι δημιουργώντας φυσικά περιβάλλοντα που υποστηρίζουν το ένα το άλλο. Ξεκινώντας από το σπίτι, καταρχήν βρείτε το σημείο που ταιριάζει περισσότερο με την πνευματική οικιακή σας κατάσταση –κάποιο δωμάτιο, κάποια γωνία, το χαρτόκουτο μέσα στο οποίο έφεραν το ψυγείο σας. Στον χώρο αυτό τοποθετήστε τα αντικείμενα που σας κάνουν να νιώθετε ότι βρίσκεστε πραγματικά στο σπίτι –την αγαπημένη σας fleece κουβέρτα, κάποιο παιχνίδι των παιδιών σας, το αγαπημένο σας βιβλίο.

Κάντε το ίδιο στον χώρο εργασίας σας, είτε αυτός είναι στο σπίτι είτε στο γραφείο σας. Φέρτε εκεί όλα τα αντικείμενα που σας δημιουργούν αισθήματα δουλειάς και που σας κάνουν να νιώθετε παραγωγικοί, π.χ. την ιδανική καρέκλα γραφείου, τα γυαλιά που φοράτε στον υπολογιστή, ένα νέο σημειωματάριο, ένα ωραίο ημερολόγιο, την κούπα του γραφείου. Οτιδήποτε μπορεί να υποστηρίξει την εσωτερική επαγγελματική σας πνευματική κατάσταση είναι χρήσιμο.

Διαχωρίστε τον οικιακό χώρο από τον εργασιακό χώρο

Όταν πλέον θα έχετε συγκεντρώσει τα αντικείμενα του κάθε χώρου διαχωρίστε τα εντελώς και φροντίστε να μην εμπλέκονται ποτέ το ένα με το άλλο. Ακόμα κι αν δουλεύετε από το σπίτι, φροντίστε τις ώρες που δεν δουλεύετε να μην υπάρχει τίποτα ορατό που να έχει να κάνει με τη δουλειά σας. Κλειδώστε τα όλα σε ένα συρτάρι. Αν ανάγκη καλύψτε τα με ένα σεντόνι.

Με τον ίδιο τρόπο, μην φέρνετε τίποτα που να έχει να κάνει με το σπίτι στο γραφείο σας, γιατί κάνοντάς το αυτό θα αποσπάται η προσοχή σας και θα μπερδεύεστε. Θέτοντας τόσο ξεκάθαρα όρια θα μπορείτε να δουλεύετε με ενθουσιασμό όταν είστε στο γραφείο και να χαλαρώνετε πραγματικά όταν είστε στο σπίτι.

Χρησιμοποιήστε στο έπακρο τους δύο χώρους σας

Το μόνο που απομένει μετά από τα παραπάνω είναι η αξιοποίηση του χρόνου σας στον κάθε χώρο. Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε να κάνετε μόνο «σπιτικά» πράγματα στον οικιακό σας χώρο και μόνο «εργασιακά πράγματα» στον εργασιακό σας χώρο, τόσο πιο εύκολα θα αναπτύξετε τις αναμνήσεις (για τις οποίες μιλήσαμε στην αρχή) που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τους συσχετισμούς που θέλετε για τον κάθε χώρο. Έτσι, μπαίνοντας στο σπίτι αυτόματα θα χαλαρώνετε, απομακρύνοντας την κούραση και την αρνητική αύρα του γραφείου (ακόμα κι αν νιώσετε την ορμή να σκεφτείτε ή να μιλήσετε για την δουλειά, κρατήστε ένα σημείωμα σε μία άκρη του μυαλού σας και παρατηρήστε το να εξατμίζεται. Και όταν είναι ώρα για δουλειά, η χαλάρωση που θα έχετε απολαύσει στο σπίτι θα σας έχει φέρει στην ιδανική κατάσταση ώστε η δουλειά να μπορεί να γίνει «ροή».

Γνωρίστε το εσωτερικό σας Ζεν

Αν οι παραπάνω στρατηγικές δεν σας βοηθήσουν, μπορείτε να συνεχίσετε να κλείνετε επαγγελματικές συμφωνίες ενώ θηλάζετε και να μαζεύετε έγγραφα της δουλειάς σας από κάθε επιφάνεια του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένων των ματιών της κουζίνας. Αν δοκιμάσετε, όμως, να τις εφαρμόσετε το πιθανότερο είναι ότι θα τις εκτιμήσετε. Ένας από τους ορισμούς του Ζεν είναι το να κάνεις «ένα πράγμα τη φορά». Σκοπός, λοιπόν, είναι να χαίρεστε όταν πηγαίνετε στη δουλειά και να χαίρεστε όταν είστε στο σπίτι. Αλλά όχι ταυτόχρονα.

Πηγή: Oprah.com

v