Έγινε μαμά μετά από πέντε μεταμοσχεύσεις

Έγινε μαμά μετά από πέντε μεταμοσχεύσεις

Μια νέα γυναίκα, που το 2007 είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση 5 οργάνων, στο Μαϊάμι, γέννησε πρόσφατα ένα υγιές κοριτσάκι.

Πρόκειται για το πρώτο γνωστό περιστατικό τοκετού από ασθενή που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση 5 οργάνων.

H 26χρονη Fatema Al Ansari δήλωσε ευτυχισμένη μετά τον τοκετό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε με καισαρική τομή στις 26 Φεβρουαρίου.

Η εγχείρηση της πολλαπλής μεταμόσχευσης έγινε το 2007 στο νοσοκομείο Jackson Memorial, στο Μαϊάμι. Μεταμοσχεύθηκαν ήπαρ, πάγκρεας, στομάχι, λεπτό και παχύ έντερο.

Η εγκυμοσύνη θεωρήθηκε υψηλού κινδύνου και η γυναίκα είχε στενή παρακολούθηση από την ομάδα των γιατρών που πραγματοποίησαν τη μεταμόσχευση και από τους γυναικολόγους της στο Μαϊάμι.

"Είναι το καλύτερο συναίσθημα στον κόσμο", δήλωσε η ευτυχής μητέρα, χαϊδεύοντας την κόρη της, που ζύγιζε 2 κιλά μετά τον τοκετό.

Η γυναίκα ζει στο Κατάρ και σχεδιάζει να επιστρέψει εκεί τις επόμενες εβδομάδες. Σε ηλικία 19 ετών διαγνώστηκε με θρόμβο σε σημαντική φλέβα που οδηγεί στο έντερο και χρειάστηκε μεταμόσχευση.

Από το 2011 έχουν καταγραφεί περισσότερες από 600 μεταμοσχεύσεις 5 οργάνων ανά τον κόσμο.

Ο Dr. Shalih Y. Yasin, γυναικολόγος της νέας μητέρας, δήλωσε ότι υπάρχουν περιστατικά στην Ευρώπη τοκετών από γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση 2 οργάνων αλλά όχι 5. Όπως δήλωσε, ένας ενήλικος με 5 μεταμοσχευμένα όργανα που είναι αρκετά υγιής ακόμα και για να σκεφτεί να κάνει παιδί, είναι από μόνο του θαύμα.

Οι γιατροί θεωρούν ότι η γυναίκα είναι σε καλή κατάσταση ώστε να δοκιμάσει και για δεύτερο παιδί.

Η 26χρονη αναγκάστηκε να τερματίσει προηγούμενη εγκυμοσύνη σύντομα μετά τη διάγνωση, που την οδήγησε να νομίζει ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να μείνει έγκυος. Ο σύζυγός της έδωσε ελπίδα να πραγματοποιήσει το όνειρό της και έγιναν γονείς με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Δεν εμφάνισε λοίμωξη στην εγκυμοσύνη αλλά είχε μικρές επιπλοκές όπως γρίπη, αιμορραγία και σωματική δυσφορία από την ανάπτυξη του εμβρύου. Ο γυναικολόγος της δήλωσε ότι δεν επρόκειτο για εύκολη εγκυμοσύνη. 'Επρεπε να διασφαλιστεί ότι το μεταμοσχευθέν όργανο δεν αποβάλλεται και ότι τα φάρμακα είναι ασφαλή για το έμβρυο.

Ειδικοί τόνισαν τη μοναδικότητα του περιστατικού, ενώ οι γονείς θέλησαν να δώσουν μήνυμα και ελπίδα σε άλλα ζευγάρια που τυχόν βρίσκονται στην ίδια θέση, έχοντας την εμπειρία μιας μεταμόσχευσης οργάνων.

Πηγή: Iatronet.gr

v