Κόβεται το επίδομα γάμου

Κόβεται το επίδομα γάμου

Από την 1η Απριλίου χάνεται το επίδομα γάμου για όσους αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (στον ιδιωτικό τομέα), με αποτέλεσμα νέα μείωση κατά 10%. Παράλληλα, έτοιμο είναι το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον νέο μηχανισμό ορισμού του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Την ανατροπή με το επίδομα γάμου επιφέρει η λήξη (στις 31 Μαρτίου) της τρίμηνης μετενέργειας ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς και όλων των προηγούμενων μη νομοθετικά κατοχυρωμένων ρυθμίσεων τις οποίες είχαν συνομολογήσει στο παρελθόν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Μάλιστα, ούτε οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι μέλη των συγκεκριμένων εργοδοτικών οργανώσεων υποχρεούνται να συνεχίσουν να καταβάλλουν το επίδομα γάμου, το οποίο παύει να μετενεργεί, δηλαδή «εξαφανίζεται» αν δεν προβλέπεται σε τυχόν ατομική συμφωνία. Το επίδομα γάμου είχαν δικαίωμα να το καταργήσουν ήδη από τις 12 Νοεμβρίου του 2012 (με βάση τον Ν. 4093/12) επιχειρήσεις οι οποίες δεν ήταν μέλη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.

Εξάλλου, με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις και την ισχύουσα νομοθεσία για τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013 θα έχει αποφασιστεί ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτερου μισθού. Στον νέο μηχανισμό ορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου έχει καταλήξει το υπουργείο Εργασίας.

Στο σχέδιο, που θα τεθεί σε ισχύ το 2017, προβλέπονται σημαντικές αλλαγές που ανατρέπουν τον τρόπο ορισμού του μισθού που ισχύει εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Συντονιστικό ρόλο θα έχει πενταμελές συμβούλιο που θα προτείνεται από τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών και θα εγκρίνεται από τη Βουλή ή ένα πρόσωπο κύρους που θα προτείνεται από το υπουργείο με την έγκριση της Βουλής.

Αυτό θα αντικαταστήσει τις διμερείς διαπραγματεύσεις εργοδοτών και ΓΣΕΕ όπως ίσχυε ώς σήμερα.

Στον διάλογο υπό την εποπτεία του οργάνου θα γίνεται ο διάλογος στον οποίο θα συμμετέχουν η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και το ΣΕΤΕ, ενώ θα υποβάλλουν προτάσεις φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ, ο ΟΑΕΔ και άλλοι.

Σε ό,τι αφορά τα κλιμάκια, ορίζονται τρία για υπαλλήλους, όπως σήμερα, και πέντε για εργατοτεχνίτες αντί των έξι σήμερα.

Ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται από σειρά παραμέτρων όπως το επίπεδο φτώχειας, το επίπεδο της ανεργίας στη χώρα και τον κλάδο, η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα στον κλάδο και τη χώρα. Ειδικά κλιμάκια θα υπάρχουν για νέους ώς 24 ετών. Για τους μεν υπαλλήλους θα υπάρχουν δύο κλιμάκια, για όσους είναι κάτω από 18 ετών και όσους είναι ώς 21 ετών με προϋπηρεσία 3 ετών.

Από την άλλη, για τους εργατοτεχνίτες θα υπάρχουν τρία κλιμάκια: για όσους είναι ώς 18 ετών, για όσους είναι ώς 21 ετών με 3 έτη προϋπηρεσία και όσους είναι ώς 24 ετών με έξι έτη προϋπηρεσίας.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι οι δανειστές είχαν ζητήσει την κατάργηση των τριετιών.

Σημειώνεται πως πέρυσι τον Φεβρουάριο ο κατώτερος μισθός μειώθηκε κατά 22%, με την περικοπή να φτάνει το 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Ετσι για τους νεοεισερχόμενους διαμορφώνεται στα 586 ευρώ, ενώ για όσους είναι κάτω των 25 ετών στα 511 ευρώ (μεικτά).

Υποχρεούνται να το καταβάλλουν

Επιχειρήσεις οι οποίες είναι μέλη του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ υποχρεούνται να συνεχίσουν να καταβάλλουν το επίδομα γάμου, το οποίο «εξαφανίζεται» αν δεν προβλέπεται σε τυχόν ατομική συμφωνία.

Πηγή: tanea.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v