Παιδικά ποδήλατα: Έρευνα αγοράς και τι να προσέξετε

Παιδικά ποδήλατα: Έρευνα αγοράς και τι να προσέξετε

Ο ανοιξιάτικος καιρός προδιαθέτει για ατελείωτες βόλτες σε πάρκα και ακροθαλασσιές και τι καλύτερο για το παιδί σας από το να τις απολαύσει με το νέο του ποδήλατο. Οι επιλογές είναι αμέτρητες, οι τιμές κυμαίνονται από δεκάδες έως και εκατοντάδες ευρώ, όμως εσάς σας ενδιαφέρει η ασφάλεια και η εργονομία. Αν ετοιμάζεστε για μία τόσο σημαντική αγορά δείτε τι πρέπει -σύμφωνα με τους ειδικούς- να προσέξετε αλλά και πέντε value-for-money προτάσεις της αγοράς.

Πριν αγοράσετε παιδικό ποδήλατο

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Cyclist.gr, το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε στο ποδήλατο που θα αγοράσετε στο παιδί σας είναι το μέγεθος. Στα ποδήλατα ενηλίκων υπολογίζεται το μέγεθος του σκελετού ανάλογα με το ύψος του αναβάτη. Στα παιδικά, όμως, το μέτρο είναι το μέγεθος της ρόδας, ως εξής:

Ηλικία 3-5 ετών: Μέγεθος ρόδας 25,4-30,5 εκ. (10-12 ίντσες)
Ηλικία 4-7 ετών: Μέγεθος ρόδας 40,5 εκ. (16 ίντσες)
Ηλικία 6-13 ετών: Μέγεθος ρόδας 61 εκ. (24 ίντσες)
Ηλικία 10 plus: Μέγεθος ρόδας 66 εκ. (26 ίντσες)

Σημασία έχει επίσης και ο συντονισμός του παιδιού πάνω στο ποδήλατο, καθώς και η εμπειρία του σε αυτό. Αν, δηλαδή, ένα ψηλό παιδί δε νιώθει αυτοπεποίθηση στο ποδήλατο που του αναλογεί, θα πρέπει να επιλέξει ένα λίγο πιο μικρό. Αντίθετα, ένα πολύ μικρό παιδί μπορεί να είναι πολύ εξοικειωμένο με το ποδήλατο και να μπορεί να καβαλήσει και κάποιο μεγαλύτερο. Μία νέα μόδα είναι τα ποδήλατα χωρίς πετάλια, τα οποία κυλούν με τα πόδια των παιδιών. Σκοπός των ποδηλάτων αυτών είναι να ανακτήσουν τα παιδιά πιο γρήγορα και εύκολα ισορροπία και να μην χρειαστούν μεγαλώνοντας βοηθητικές ρόδες (δείτε ένα τέτοιο ποδήλατο παρακάτω).

Η ασφάλεια είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας κατά την αγορά παιδικού ποδηλάτου. Έτσι, δεν θα πρέπει να πάρετε στο παιδί ένα αρκετά μεγαλύτερο ποδήλατο για να το έχει και στο μέλλον, καθώς μπορεί να πέσει ή μπορεί να του είναι δύσκολο να το κουμαντάρει. Το παιδί, λοιπόν, πρέπει να κάθεται καλά στη σέλα και τα δύο του πόδια να πατούν με άνεση στο έδαφος.

Τέλος, οι ειδικοί του Cyclist.gr συμβουλεύουν τους γονείς να επιλέγουν όσο το δυνατόν πιο ελαφριά ποδήλατα. Εξηγούν ότι τα σιδερένια ποδήλατα είναι μεν πιο οικονομικά, αλλά τα αλουμινένια είναι πιο ελαφριά, άρα πιο ασφαλή για να τα κουμαντάρει το παιδί. Επίσης, σε μεγαλύτερες ηλικίες που θα αγοραστεί ποδήλατο με ταχύτητες, αυτές θα πρέπει να είναι κατάλληλες για την ηλικία του, να έχουν ελαφριά γρανάζια και καλά πατήματα, που να προστατεύουν τις αρθρώσεις του παιδιού.

Το καλό παιδικό ποδήλατο είναι μία επένδυση που αξίζει τα λεφτά της. Άλλωστε, όταν το παιδί μεγαλώσει και το ποδήλατο δεν είναι πια κατάλληλο για την ηλικία του, μπορείτε πάντα να το πουλήσετε ή να το δώσετε στο μικρότερο αδερφάκι του!

Τι θα βρείτε στην αγορά

Peg Perego, τρίκυκλο ποδηλατάκι Trillo

Τρίκυκλο ποδηλατάκι, με αποσπώμενη ρυθμιζόμενη χειρολαβή σε 3 θέσεις που διαθέτει στήριξη για τα ποδαράκια του, ζώνη ασφαλείας, επένδυση από λάστιχο στους τροχούς και πεντάλ με φρένο. Έχει ακόμα προσθαφαιρούμενο καλαθάκι και διατίθεται σε δύο χρώματα, ροζ και γαλάζιο. Κατάλληλο για ηλικίες από 2 ετών.
Τιμή: 71,99 ευρώ
Αγοράστε το online από το We Love Toys.

Ξύλινο ποδήλατο Plan Toys (κωδ. 3420)

Για τους οικολόγους γονείς, το ποδήλατο αυτό είναι κατασκευασμένο από σύγχρονα οικολογικά και ανθεκτικά υλικά και απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών. Έχεις τρεις ρόδες, εύκολο στη χρήση τιμόνι και είναι ιδανικό για κήπο.
Τιμή: 102,60 ευρώ.
Αγοράστε το online από Το Σπίτι της Χαράς.

Orbea Grow 0 (Pink)

Το ποδήλατο αυτό απευθύνεται σε παιδιά από 1 έως 5 ετών και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μεγαλώνει μαζί με το παιδί. Δίνει μεγάλη σημασία στην ποιότητα, την ανθεκτικότητα, τη γεωμετρία, την ασφάλεια και το βάρος. Είναι κατασκευασμένο χωρίς πετάλια, ακολουθώντας τη φιλοσοφία της καλύτερης ισορροπίας και ασφάλειας, κυλώντας το με τα πόδια τους και σηκώνοντάς τα καθώς αυτό κινείται. Έτσι, μετά από αυτό το ποδήλατο δεν χρειάζεται βοηθητικές ρόδες για να περάσει το παιδί σε κανονικό ποδήλατο.
Διατίθεται και σε μαύρο.
Τιμή: 185 ευρώ.
Αγοράστε το online από το Cyclist.gr.

Ideal V-TRACK ALLOY 16 2013

Το ποδήλατο αυτό απευθύνεται σε παιδιά 4-5 ετών, έχει αλουμινένιο σκελετό, μαλακό φρένο, ρυθμιζόμενη μανέτα, πολύ μαλακιά σέλα, κάλυμμα στην αλυσίδα, πλαστικά φτερά και βοηθητικές ρόδες, ενώ διατίθεται σε μαύρο, κόκκινο, πράσινο και ροζ.
Τιμή: 187 ευρώ.
Αγοράστε το online από το Tsirikosbikes.gr.

Ποδήλατο Sector Zero 20''

Ποδήλατο βουνού με αλουμινένιο πλαίσιο και εμπρόσθια ανάρτηση. Εξοπλισμένο με 18 ταχύτητες, φρένα V-Brakes και δίπατες ζάντες αλουμινίου, προσφέρεται και για ασφάλτινες διαδρομές. Ιδανικό για ηλικίες από 6 ετών και πάνω.
Τιμή: 190 ευρώ.
Αγοράστε το online από το Sport & Fitness.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v