Τι να φορέσετε πριν από μια συνέντευξη για δουλειά

Τι να φορέσετε πριν από μια συνέντευξη για δουλειά

Το ερώτημα «τι να φορέσω σήμερα;» γίνεται ακόμα πιο κρίσιμο όταν πρόκειται για συνέντευξη για δουλειά. Μπορεί να είναι οι ικανότητες και η προσωπικότητά σας που έχουν πραγματική σημασία για να πάρετε μία θέση, αλλά και η εμφάνιση είναι ένας παράγοντας που συχνά επηρεάζει τους εργοδότες και είναι σίγουρα το πρώτο πράγμα που προσέχουν.

Από τα ρούχα που θα επιλέξετε οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού μπορούν να συμπεράνουν αν είστε φιλόδοξη, επαγγελματίας και -κυρίως- αν ταιριάζετε στο προφίλ της εταιρίας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη «στολή» που ταιριάζει σε κάθε συνέντευξη για δουλειά. Καθώς θα επιλέγετε τα ρούχα και τα αξεσουάρ σας θα πρέπει να λάβετε υπ'όψιν την κουλτούρα του εργασιακού χώρου, στον οποίον επιθυμείτε να εργαστείτε. Οι παρακάτω συμβουλές με εμφανίσεις για κάθε τύπο εταιρίας θα σας βοηθήσουν να καταλήξετε.

Εταιρικά... κλασικά

Αν η εταιρία στην οποία θέλετε να εργαστείτε έχει ένα λίγο-πολύ συγκεκριμένο business ή business casual dress code, προτιμήστε ένα συντηρητικό και αυστηρό look για την πρώτη σας συνέντευξη, το οποίο θα διατηρήσετε αν δείτε ότι πρόκειται για μία επιχείρηση που απαιτεί σοβαρό ένδυμα.

Ο χρυσός κανόνας στην περίπτωση αυτή είναι να ντύνεστε έχοντας στο μυαλό σας την δουλειά που θέλετε να κάνετε στην εταιρία αυτή, όχι την ακριβή δουλειά για την οποία κάνατε αίτηση.

Έτσι, όπως θα δείτε και στην φωτογραφία, μπορείτε να φορέσετε ένα αυστηρό κοστούμι -σακάκι με φούστα ή παντελόνι- σε σκούρο γκρι ή σκούρο μπλε, κρατώντας είτε έναν χαρτοφύλακα είτε μία τσάντα. Ολοκληρώστε το look με ένα ζευγάρι μαύρες γόβες με χαμηλό τακούνι και λιτά, κομψά κοσμήματα.

Casual επιχείρηση

Ανάλογα με την εταιρία στην οποία λαμβάνει χώρα η συνέντευξη, στο δεύτερο ραντεβού μπορείτε να ντυθείτε λίγο πιο casual, συγκριτικά με το πρώτο. Εκτός κι αν ο εργοδότης σας φορά κοστούμι κάθε μέρα, στη δεύτερη συνάντησή σας μαζί του μπορείτε να μην φορέσετε σακάκι ή να φορέσετε ένα πιο «καθημερινό». Ωστόσο, φροντίστε να είστε πάντα ντυμένη λίγο καλύτερα από τους υπόλοιπους εργαζόμενους εκεί. Μην ξεχνάτε ότι κάποιοι από αυτούς σας βλέπουν πρώτη φορά.

Αν λοιπόν πρόκειται για το δεύτερο ραντεβού ή για μία επιχείρηση με πιο «χαλαρό» προφίλ, ένας καλός κανόνας για να ακολουθήσετε είναι να σκεφτείτε τι θα φορούσατε αν ήδη δουλεύατε εκεί και να το κάνετε λίγο πιο σοβαρό.
Μία μαύρη φούστα, μία αμπιγέ λευκή μπλούζα, ένα εντυπωσιακό κολιέ, μία καλή τσάντα, ένα ζευγάρι γυαλιστερές μπότες ή γόβες με φιάπα είναι ένας ασφαλής συνδυασμός. Μπορείτε, εναλλακτικά, να φορέσετε ένα λιτό φόρεμα με μία ζακέτα ή ένα σακάκι.

Σούπερ χαλαρά

Αν η συνέντευξη λαμβάνει χώρα σε μία εταιρία όπου όλοι οι εργαζόμενοι ντύνονται με τζιν και μπλουζάκια, δεν χρειάζεται να εμφανιστείτε με κοστούμι, καθώς τέτοιο θα υποδείκνυε ότι δεν «κολλάτε» εκεί ή ότι δεν έχετε αντιληφθεί την κουλτούρα της εταιρίας.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εμφανιστείτε σα να πάτε για τρέξιμο. Σημαίνει να φορέσετε κάτι με το οποίο νιώθετε άνετα, κάτι που είναι κατάλληλο για δουλειά και που σας αντιπροσωπεύει. Αυτό μπορεί να είναι ένα σκουρόχρωμο τζιν, ένα απλό πουκάμισο ή πουλοβεράκι, μπαλαρίνες και μία μικρή τσάντα, τόση ώστε να χωρά ο φάκελος με το βιογραφικό, ένα στυλό και τα προσωπικά σας είδη. Εναλλακτικά, μπορείτε να φορέσετε ένα casual φόρεμα.

Έμφαση στο φαίνεσθαι

Αν η δουλειά που θέλετε να αναλάβετε έχει να κάνει με τη βιομηχανία της μόδας ή της ομορφιάς και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι εκεί μοιάζουν περισσότερο με μοντέλα της Gucci παρά με κοινούς θνητούς, θα χρειαστεί να σταθείτε και εσείς στο ύψος ενός τέτοιου ρόλου. Αν επιλέξετε ένα βαρετό, αυστηρό ή casual ντύσιμο θα θεωρηθεί από όλους ότι δεν ταιριάζετε εκεί. Για να δείξετε και λαμπερή και επαγγελματίας συνδυάστε ένα αυστηρό business ρούχα (π.χ. μία pencil φούστα, ένα στενό σακάκι ή ανδρικού τύπου παντελόνι) με ένα πιο εκκεντρικό κομμάτι, π.χ. μία κομψή μπλούζα ή μία όμορφη ζώνη.

Εναλλακτικά, μπορείτε να φορέσετε ένα (μόνο ένα) εντυπωσιακό και ακριβό «κομμάτι», π.χ. ένα ζευγάρι επώνυμες γόβες, ένα κολιέ-κολάρο ή ένα ρολόι γνωστού σχεδιαστή.

Πηγή: TheDailyMuse

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v