Οι 7 συνήθειες του «καλού» μπαμπά

Οι 7 συνήθειες του «καλού» μπαμπά

«Δεν είμαστε παρά αυτό που κάνουμε κατ' επανάληψη. Η υπεροχή, λοιπόν, δεν είναι μια πράξη, αλλά μια συνήθεια».
Αριστοτέλης

Στο βιβλίου του «Η Δύναμη της Συνήθειας», o -μπαμπάς- Charles Duhigg υποστηρίζει πως το μυστικό για να χάνεις βάρος, να μεγαλώνεις καλά παιδιά, να είσαι πιο παραγωγικός και να πετυχαίνεις τους στόχους σου, είναι η κατανόηση του πώς λειτουργούν οι συνήθειες. Οι συνήθειες, λέει, είναι ισχυροί παράγοντες της καθημερινότητάς μας. Διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας και προσδιορίζουν τις προτεραιότητές μας.

Φυσικά, όλοι οι γονείς, οι μπαμπάδες εν προκειμένω, αναπτύσσουν καλές και κακές συνήθειες: Διαβάζουν κάθε βράδυ στα παιδιά για να κοιμηθούν, όταν ταξιδεύουν επιλέγουν να επικοινωνούν μαζί τους μέσω Skype, όμως μπορεί ταυτόχρονα να απορροφώνται τόσο πολύ από την δουλειά τους, που να χάνουν επαφή με τις ανάγκες των παιδιών.

«Όταν παρατηρώ πως μία κακή συνήθεια αρχίζει να ριζώνει στη ζωή μου, πασχίζω να την αντικαταστήσω με κάτι που να ταιριάζει περισσότερο στις βασικές αρχές μου και σε αυτά που πιστεύω», λέει ο Duhigg. «Και είμαι σίγουρος ότι πολλοί μπαμπάδες κάνουν κάτι αντίστοιχο. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, οι κακές συνήθειες μπορούν να γίνουν μόνιμες και να ασκούν έλεγχο στη ζωή μας. Αναπτύσσοντας τις σωστές συνήθειες γινόμαστε περισσότερο επιτυχημένοι ως γονείς. Όπως οι παγκόσμιοι πρωταθλητές κάνουν συστηματικά προπόνηση, έτσι και οι μπαμπάδες πρέπει να επικεντρώνονται συστηματικά στις συνήθειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην ζωή των παιδιών τους.

Δίνοντας έμφαση στις σωστές συνήθειες, κερδίζουν την εξουσία και γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί», συνεχίζει ο συγγραφέας και περιγράφει επτά δικές του συνήθειες που με την πάροδο των ετών τον έχουν βοηθήσει να γίνει πιο αποτελεσματικός πατέρας:

Διασκέδαση

Το να διασκεδάζουμε και να γελάμε με τα παιδιά όχι μόνο με κάνει να νιώθω καλύτερα ψυχολογικά, αλλά βελτιώνει και την υγεία μου. Προσπαθώ να βρίσκω συνεχώς χρόνο για να τους κάνω αστείες γκριμάτσες, να χορεύω μαζί τους, να φτιάχνουμε κατασκευές, να παίζουμε ποδόσφαιρο ή ακόμα και με τις κούκλες τους. Τα παιδιά ξετρελαίνονται όταν ο μπαμπάς τους κάνει χαζομάρες και παίζει μαζί τους. Αυτές οι στιγμές θα τα ακολουθούν για πάντα.

Σκληρή δουλειά

Η σκληρή δουλειά κάνει καλό στην ψυχή μας. Όχι μόνο μας δίνει μία αίσθηση σκοπού στη ζωή, αλλά μας κάνει πρότυπα για τα παιδιά. Είτε πρόκειται για δουλειά στην εργασία μας, είτε στο σπίτι είτε σε κάποιον σύλλογο ή φιλανθρωπικό οργανισμό, το να μαθαίνουμε στα παιδιά μας την αξία της σκληρής δουλειάς θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν ισχυρή εργασιακή ηθική και να γίνουν παραγωγικοί πολίτες.

Τρυφερότητα

Τα παλαιότερα χρόνια, η πιο τρυφερή κίνηση που μπορεί να δέχονταν τα παιδιά από τους μπαμπάδες τους ήταν ένα ελαφρό χτύπημα στην πλάτη. Ωστόσο, τα παιδιά έχουν ανάγκη και από την πατρική τρυφερότητα. Μην διστάζετε, λοιπόν, να τα πνίγετε στα φιλιά, να τα αγκαλιάζετε σφιχτά και να τους θυμίζετε πόσο τα αγαπάτε.

Βοήθεια σε άλλους

Είτε είναι εθελοντές σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση, είτε δωρίζουν χρήματα και πράγματα σε όσους τα έχουν ανάγκη, οι μπαμπάδες επιδεικνύουν με αυτές τις πράξεις τη σημασία του να βοηθάμε και τους άλλους. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως τα να δείχνουμε καλοσύνη σε έναν άγνωστο, το να ανοίγουμε την πόρτα για κάποιον, ή να βοηθάμε έναν φίλο που έχει προβλήματα. Πάντως είναι υποχρέωσή μας να δείχνουμε στα παιδιά ότι μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο αν βοηθάμε ο ένας τον άλλον.

Δυνατά θεμέλια στον γάμο

Το να βλέπουν τα παιδιά πως η σχέση της μαμάς και του μπαμπά είναι δυνατή και ακλόνητη, τους προσφέρει αίσθημα ασφάλειας. Ταυτόχρονα, το να δείχνει ένας άνδρας στη γυναίκα του ότι την εκτιμά, την κάνει να νιώθει πιο ξεχωριστή. Για να κρατήσετε την σπίθα αναμμένη στη σχέση σας, πρέπει τα τακτικά «ραντεβού» με την γυναίκα σας να γίνουν συνήθεια και η επικοινωνία να διατηρείται σε καθημερινή βάση.

Συνεχής γνώση

Παρόλο που συνηθίζουμε να μαθαίνουμε καλύτερα στην πράξη, οι μπαμπάδες πρέπει να είναι ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες για το πώς να γίνουν καλύτεροι γονείς. Μπορείτε να διαβάζετε βιβλία, να επισκέπτεστε ιστοσελίδες για γονείς, να συμμετέχετε σε σεμινάρια και να μιλάτε με άλλους μπαμπάδες. Όλοι έχουν να κερδίσουν κάτι όταν μοιράζονται τις εμπειρίες τους.

Υγιεινό πρότυπο ζωής

Για να «λειτουργούν» στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, οι μπαμπάδες πρέπει να προσέχουν την υγεία τους. Αυτό σημαίνει να ασκούνται, να τρώνε υγιεινά και να κάνουν τακτικά τσεκ-απ. Εξίσου σημαντικό, αλλά υποτιμημένο, είναι και το να κοιμούνται καλά. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περί τις 7 με 9 ώρες ύπνου καθημερινά, όμως κοιμούνται πολλοί λιγότερο. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα και εγκεφαλικό. Τέλος, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε καθημερινά τεχνικές μείωσης του στρες –δεν είναι ανάγκη να είναι γιόγκα, παρά οτιδήποτε σας βοηθά να ηρεμείτε και να χαλαρώνετε.

Πηγή: Babble

v