Το μωρό μου υποφέρει από κολικούς

Το μωρό μου υποφέρει από κολικούς

Ερώτηση:
Η μικρή μου κόρη είναι 2 μηνών και κλαίει συνέχεια λόγω κολικών. Πώς μπορώ να την ησυχάσω;
Απάντηση:

Οι κολικοί α’ τριμήνου, όπως ονομάζονται, αποτελούν συνηθισμένη συμπτωματολογία για τα βρέφη κάτω των 3 μηνών. Περίπου το 1/5 από αυτά, αναπτύσσουν κολικούς συνήθως μεταξύ της δεύτερης και τέταρτης εβδομάδας ζωής τους. Στις περιπτώσεις αυτές, κλαίνε απαρηγόρητα, κοκκινίζουν, τεντώνουν ή μαζεύουν τα πόδια τους και συνήθως ανακουφίζονται μετά από αποβολή αερίων ή κοπράνων.

Δυστυχώς δεν υπάρχει ακριβής εξήγηση γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πείνα ή υπερσίτιση, κατάποση αέρα, αλλεργία στο γάλα αγελάδος είναι μερικές από τις πιθανές αιτίες του προβλήματος. Σίγουρα η κινητικότητα του εντέρου δεν είναι «αποτελεσματική» (τριών ειδών κίνηση), με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται αέρια και κόπρανα, που με τη σειρά τους προκαλούν παροξυσμό.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε πρώτα τον παιδίατρό σας, για να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για κολικούς και όχι για κάτι άλλο.

  • Αν θηλάζετε, αποφύγετε τροφές ή ροφήματα που μπορεί να προκαλέσουν διέγερση στο βρέφος (π.χ. λάχανο, μπρόκολο, μπαχαρικά, καφεΐνη κ.λπ.).
  • Βελτιώστε την τεχνική της διατροφής και φροντίστε ώστε το βρέφος να μην καταπίνει αέρα και να ρεύεται μετά από κάθε γεύμα. Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες γάλατος.
  • Ξαπλώστε το μπρούμυτα στα γόνατά σας και τρίψτε του την πλάτη μαλακά. Η άμεση σωματική επαφή, με την μικρή αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλεί, αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου και βοηθά στην αποβολή των «εγκλωβισμένων» αερίων ή κοπράνων. Η ανακούφιση είναι άμεση.
  • Τα διάφορα αφεψήματα δεν φαίνεται να βοηθούν ιδιαίτερα.
  • Κυκλοφορούν σκευάσματα που βοηθούν στην καταπράυνση του βρέφους. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. 

Μην ξεχνάτε ότι οι κολικοί είναι ένα συνηθισμένο «φαινόμενο» με ημερομηνία λήξεως. Αξίζει να επισημανθεί ότι στα μεσοδιαστήματα των επεισοδίων, το βρέφος πρέπει να είναι ήρεμο και να φαίνεται φυσιολογικό, ενώ παράλληλα η αύξησή του πρέπει να είναι εντός φυσιολογικών ορίων. Καλό είναι οι γονείς να παραμένουν ήρεμοι και χωρίς άγχος - κυρίως η θηλάζουσα μητέρα, η οποία πρέπει να αναπαύεται. Το ήρεμο και σταθερό συγκινησιακό περιβάλλον φαίνεται να βοηθά.

Η Αγραφιώτου Κατερίνα είναι Παιδίατρος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Παιδιατρικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v